Wednesday, 31 May 2017

BOLEH KE NAK KEKAL MUDA SELAGI HAYAT DIKANDUNG BADAN?



Vitamin yang cukup akan slow down kan aging proses seseorang tau!

Dan kesan penuaan ni bukan related dengan awet muda dan kecantikan semata .tapi sebagai pengukur tahap kesihatan kita. korang tau kan kesan penuaan ni la penyebab macam-maca masalah kesihatan. Bila sel matang (menua) dan mati tapi tak diganti dengan yang baru tu yang badan tak dapat support dan mula  laa macam-macam kesan tak elok. 

Badan kita ni bukan makin lama makin muda tau..tapi makin lama makin banyak yang kurang, makin menua, makin   banyak yang stop ... contoh penghasilan kolagen makin berkurang bila kita cecah 25 tahun, kematangan tulang kita dah terhenti bila usia dah capai 5 tahun..masa ni kalau muda-muda dulu memang kurang ambik kalsium, korang rasa la kesannya seawal usia   30 an…sebab kalsium makin tade sedangkan tulang kita nak guna sampai tua, sedangkan kita membuang setiap hari tapi usus tak dapat cukup kalsium, caner tak sembelit…cer jawab?  Nampak tak efeknya tu…so ada cara ke nak lambatkan atau hentikan penuaan ni? Adaaaa..mesti ada punya..kita continue yee                                               

Dalam buku Dr Saifuzzaman Yusof ulas bahawa semua benda hidup mempunyai satu bahan yang kita panggil gen. kita semua.ye awak,  saya, dia dan kita semua ada gen yang mengawal segala aktiviti system tubuh kita. yang memberi identity kat diri kita. ini la dia GEN. pusat stesen utama bagi tubuh kita.   

Dan ada satu bahan yang boleh terus menghidupkan gen ni. Ia dipanggil RESVERATROL. Iaitu satu bahan yang berkapasiti tinggi yang berperanan sebagai sumber antoksidan tinggi untuk halang sel badan dari mati dengan cepat. bahan ini akan memicu pengaktifan gen penuaan kita semua. Amazing kan? 

Resveratrol menghidupkan gen  yang mengaktifkan pemanjangan usia kita semasa kita berada dibawah keadaan tertekan atau apa keadaan sekalipun. Kita maklum kan bila under tekanan banyak yang tak elok dari yang elok yang berlaku yang memberi kesan terhadap kesihatan kita.  Bahan aktif yang dipanggil “sirtuins” memperlahankan jam rangka bagi sel supaya boleh bertahan dan hidup lebih lama. Yee bila sel sihat kita pun sihat. And vice & versa! 

Sirtuins mampu memberikan isyarat kepada sel dalam badan kita dan ia akan menghalang setiap signal yang mempercepatkan proses penuaan. So proses ni menyebabkan  penuaan  sel menjadi perlahan dan mampu ‘beli’ masa dan memberikan masa untuk sel DNA yang hampir rosak dibaiki semula dan lengahkan proses penuaan. 

Kajian dalam makmal jugak membuktikan resveratrol ni mampu untuk turunkan gula darah, lawan barah dan kanser, atasi keradangan dan kurangkan masalah-masalah berkaitan kardiovaskular. So resveratrol ni bantu kita untuk memberi masa kepada sel untuk memperbaiki diri dan hidup lebih lama. 

Kita mampu dapatkn kesan daripada resveratrol dengan segera tapi mestilah bahan ini diambil secukupnya dan diambil secara konsisten. Bukan sekali ambik haa dah ok, dah boleh stop, ia berterusan. Donia ni pun tak kekal apalagi benda yang kita guna tiap hari…kan? Kan? bila habis diguna wajib la kena topup, kena tambah

Ada banyak buah yang mengandungi resveratrol ni antaranya anggur, beri biru, kranberi, plum. Tapi even buah -buah sahaja tak mampu  bekalkan kita resveratrol yang banyak. Sedangkan kita perlu ambil pada jumlah yang banyak. Larat ke nak beli anggur berkilo2 tiap hari? Mampu?larat?  

So ambil buah tu perlu tapi perlu jugak untuk topup dengan sumber lain supaya kita dapat resveratrol secukupnya sebagaimana tubuh kita nak. Pilihan terbaik lain yang kita ada? If ai may sajes ai would like to share about resveratrol in Vivix. Gabungan resveratrol dan polifenol dalam Vivix menjadikan Vivix satu-satunya tonik antioksidan yang paling exclusive dan mengandungi 13xganda kepekatan resveratrol yang mampu tembus masuk ke tahap sel selular aka peringkat gen directly. super pawer.  so apa-apa kecacatan (punca penyakit timbul) pada gen Insyaallah Vivix boleh improve dan repair pada peringkat akar terus - gen. 

Dan mana-mana penyakit yang baru je nak jadi Insyaallah Vivix  melambatkan penyakit tu timbul dalam masa yang sama baiki balik kecacatan tadi tu. ni yang macam Hsna terangkan tadi Vivix bantu sel untuk 'beli' masa sepanjang proses repair dan improve sel-sel tadi. 

Once dah jatuh sakit dan kita ikhtiar dengan segala cara dan ruang peluang yang ada. Insyaallah dengan izinNya tiada yang mustahil. Cegah dan sembuh atau cegah dan rawat! Dua perkara dan keadaan yang berbeza tu tau. 

Pada pendapat korang yang mana  kita patut kejar? Pada Hsna cegah dan sembuh itu lebih baik.  Apapun cegah awal-awal sebelum apa-apa itu yang paling baik dan pasti terbaik. Vivix ramai-ramai jum..   kita cegah dan belajar untuk hidup lebih bahagia dan sihat! Insyallah…

Moga dapat sesuatu dari entry hari ni…I really hope uolls get something worth to read kali ni…. Hope so!  wanna know more about Vivix boleh tanya Hsna directly tau..lebih banyak lagi yang Hsna nak share ilmu2 ni not juz about Vivix semata tapi tentang kebaikan resveratrol as general dan dalam Vivix spesifiknya. Vivix itu vivix laa..tapi yang penting kita aware kebaikan resveratrol yang terkandung dalam Vivix ni..osem product tau. rugiiiiii sangat sape yang pandang sebelah mata je kat Vivix ni...sayang seribu kali sayang...sayang duit ? im sorry ai lagi sayang diri ai.. eh? hihihi semua orang sayang diri sendiri kan..kan? 


😉



Thursday, 25 May 2017

SENARAI RAMADHAN MISSION


Dah list ke Ramadhan's Mission tahun ni? Ini  mungkin boleh jadi panduan untuk kita semua, Insyaallah
 
 

  



                 
   


         
        
 
        
     

           

                                                               







             

            

            
                  

                                                


                           
                 
    

                              
          
       



Sumber gambar dari pinterest
Ok selamat set mission ye semua...Assalamualaikum! 



Tuesday, 23 May 2017

Vitamin B-Komplex menggemukkan?

Hye dan Assalamualaikum… ada ke yang tengah on diet sekarang ni? yang on ambik suplemen kurangkan berat badan ke??? Ada keee.. so now jum Hsna share satu vitamin ni yang ramai sangat takut nak ambik..takut-takut jadi makin ba wau lam alif ta  atau ga mim waw qo!! 


Ada 3-4 orang tanya Hsna kenapa ambik B Complex rasa asyik lapar je? kalau macam ni gemuk la ai..ok macam ni..

#BComplex ni mcm spark plug. Burn makanan kepada tenaga dengan sangat cepat. Sebab tu kita rasa cepat lapar.

Bila lapar kita pon makan. Pastu kita fikir salah B Complex…”ha kau la yang salah” dikatanya kat vitamin yang tak penah buat salah kat dia sikit pun~~ . Padahal kita yang tak smart sangat 😳😳 opss

Caranya kita kena pilih food yang low kalori masa lapar tu. B Comp memang tukar makanan kepada tenaga dengan cepat. Sebab tu individu yang cepat letih sangat perlukan B Comp ni … penghidap kencing manis/diabetes sangat-sangat perlu untuk ambil B Complex secara konsisten.. supaya gula boleh diconvertkan kepada tenaga…see more



Kalau nak kuruskan badan basicly kena kurangkan pengambilan kalori dan kena bakar kalori dalam badan dengan bersenam. nak ke tak nak ke ni memang caranya...xyah duk berangan goyang kaki je dah boleh turunkan berat badan,..kalau dah makan pun macam heaven haruslah esersais pun kena sungguh-sungguh jugak…balance.fair & square ..giteww

Bila kita faham konsep ni, kita tak takut kat B Com dah kan? Sebab kita tahu dan faham bila lapar lepas mkn B Com, kita tahu dia dah berjaya bakar makanan kita tadi kepada energy. Kalau simpan makanan tu lama-lama, kang tukar jadi lemak. Gemuk pulak kita…eh eh😱😱

So kat sini, boleh makan B Comp namun kawal pemakanan kita. Take low calory food ok..be smart laa..

Ambik suplemen/ ubat/herba untuk kurus tapi badan makin naik. Kenapaaaa??? Kenapa pengambilan ubatan yang tidak tepat boleh menyebabkan berat badan meningkat secara mendadak?

Kerana setengah ubatan dapat menyerap nutrisi dan tenaga dari tubuh kita sehingga menyebabkan badan rasa lemas, haus dan cepat rasa lapar yang tak tertahan.

Hati-hati pilih ubat. ok?



Monday, 22 May 2017

#QOTD



Semalam kita derhaka, pagi ini kita menyesal
Tebuslah semula. Ingat. Kebaikan boleh hapuskan dosa-dosa kita.
Jadi sepanjang hari ini tanamlah azam untuk buat kebaikan sebanyak mungkin.





La Tai Asu..Inni akhafullah!


Wednesday, 17 May 2017

NAFAS BERBAU TANDA HATI BERMASALAH?


Selepas kulit kita hati adalah organ kedua terbesar dalam badan kita. tahu ker??  Hati adalah organ metabolic yang serba boleh yang perform banyak fungsi penting kepada kesihatan kita. Hati letaknya dibahagian atas abdomen bahagian sisi kanan dibawah diafragma.. cer cari.. #silabelahdadamu dulu.....hahah pisau mana pisau??!!

Fungsi hati? Urmmm untuk menyayangi  awak la...cia cia cia .. hahaha ok sori ..back to the stori gayis

💕Hati menghasilkan agen pembekuan darah, protrombin dan fibrinogen. Tanpa mereka ni kita boleh mati kesan dari pendarahan tanpa henti even dari luka yang kecil. Sebab agen untuk pembekuan darah tu tade…bahaya kan?~~~
💕Hati yang sihat  sangat diperlukan oleh kedua-dua otak dan otot.
 💕Membantu dalam proses metabolisme galian, protein dan karbohidrat untuk hasilkam tenaga
💕Melenyapkan toksin kimia beracun yang masuk kedalam tubuh
💕Diperlukan untuk penyimpanan vitamin A, B, D, E dan K.
💕Menapis keluar racun dan bahan buangan untuk melindungi tubuh dari toksemia dalaman.

Korang tau tak 
Jika fungsi penapisan dan pelenyap toksin rosak (hati tak sihat) maka keseluruhan tubuh akan berfungsi macam kurang normal gitu. Rasa macam lemah badan or rasa macam tak sedap badan serba salah gitu..duduk camni tak selesa duk camtu tak best..serba salah la kiranya, otot-otot pun jadi lemah, perut sebu, loya semacam, masalah angin tak berenti

Paling teruk jadi masalah sirosis hati.. bahaya tu!!

💕Hati diperlukan untuk mencipta/ menghasilkan hempedu iaitu bahan asas untuk mencernakan lemak. Hati yang sihat menjadikan pundi hempedu juga menjadi sihat dan boleh berfungsi as normal. Penimbunan lemak dekat  hempedu sebabkan air kencing berwarna gelap, cirit-birit dan juga masalah kesihatan lain.

Hati hasilkan dan membebaskan hempedu untuk pencernaan - hempedu ni disimpan dalam pundi hempedu.. Hati yang sihat akan membebaskan hempedu yang sihat ke pundi hempedu. Kalau hati tak berfungsi as normal hati akan membebaskan hempedu yang dipenuhi dengan toksin dan toksik kedalam pundi hempedu.

Lastly toksin dan racun tadi disebarkan kedalam darah seluruh badan. No wonder tubuh rasa lain macam..selera makan pun jadi kurang. Kesihatan komfem2 makin menurum jugak..nampak tak perkaitan kat sinih?

Cara nak jaga kesihatan hati
💕Hentikan rokok dan arak.
💕Hentikan makanan teproses atau segera
💕Jauhkan diri dari terdedah dengan bahan kimia terlalu kerap
💕Jaga pemakanan

Kesan hati tak sihat
💕Tanpa vitamin yang diperlukan sel-sel hati tak mampu nak bersihkan diri mereka dari asid lemak yang dibawa oleh aliran darah.. Titisan lemak ni akan berkumpul dalam sel hati membentuk seakan lumpur.

💕Lemak yang tak ditapis oleh hati ni akan mengurangkan aliran darah, hati tak mampu nak huraikan karbohidrat dan protein dan jugak takleh nak imbangi tahap karbohidrat dan protein.

💕Dan satu lagi badan kita tak dapat nak seimbangkan tahap elektrolit dalam tisu badan, badan kering..tu yang jadi letih, lesu, tak bermaya, kerap rasa nak muntah, sebu, loya dan tak sedap badan tu.. sebab semua benda imbalance...dasat! Ingat hati yang tersumbat tak mampu hapuskan racun dan toksin. bila toksin berkumpul macam-macam penyakit stat nak timbul.. 

TIP SPECIAL NAK JAGA HATI - MAINTAIKAN HATI YANG SIHAT DAN KUAT
Detox hati dengan DTX Complex!

💕Bantu merangsang sintesis protein untuk tingkatkan jumlah enzim dalam hati untuk tujuan detoksifikasi dan  memperlahnlan pembentukan toksin
💕Membina dan memperkuatkan sel-sel hati
💕Merangsang pengaliran hempedu
💕Lindungi hati dengan mengurangkan kadar kerosakan kesan alkohol dan baham kimia yang ditapis oleh hati
💕Membantu masalah hati spt #hepatitis dan #sirosis
💕Bantu tingkatkan fungsi hati
💕Tinggi kandungan antioksidan untuk melawan #tumor dan #kanser hati
💕Membantu mencegah #batu karang
💕Tingkatkan penyerapan zat besi oleh hati -untuk melawan #anemia
💕Mempunyai kesan antiviral terhadap #HIV - Membantu tubuh untuk menapis toksin dan baham kimia dengan baik untuk menguatkan imuniti tubuh pesakit


Additional
Lecithin yang kaya dengan kolin penting untuk kurangkan lemak pada hati > lecithin sangat penting untuk larutkan lemak ni tau / kolin dalam lecithin bantu untuk elak penuaan steotosis -penimbunan lemak pada hati. Hati sentiasa bebas lemak yang terpalit.  mesti korang penah dengar lemak dekat organ kan? antaranya hati.. hati ni salah satu organ penting dalam badan kita tau 

Ada yang tanya Hsna adakah masalah pada hati boleh menyebabkan masalah nafas berbau?

Setakat pengetahuan dan pembacaan Hsna nafas berbau tiada berkaitan dengan masalah hati. Dalam blog Dr Zubaidi juga penah bincangkan faktor nafas berbau.  Banyak jugak faktor yang telah bincangkan antaranya kebersihan mulut, jangkitan kuman, pemakanan, obesity, rokok atau alcohol. 

ORITE. semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua. tq!

Tuesday, 16 May 2017

Tunjukkanlah kepada Allah yang kita berusaha.



Do good. Good will come to you!

Hurmmm caner tu.. boley eh?eh? Bacalah dulu…
Manusia..bila kita asyik duk ungkit, lama-lama terbit rasa bosan dan nyampah giler kan? Tapi Allah tidak. Allah lagi suka.. lagi banyak kita ungkit lagi Dia suka kita. Hebat kan?

Ya. Hanya dengan mengungkit kebaikan yang kita pernah buat tulus keranaNya. Contohnya kita nak kena bangun subuh ni tapi mata berat giler nak bukak. Ngantok oi. Dahler baru je dapat lelap tapi... kita pilih untuk bangun juga tunaikan Subuh.

Then after Subuh kita pun angkat laa tangan berdoa.
"Ya Allah aku ngantuk sangat-sangat tapi kerana Kau aku sanggup tinggalkan tilam yang empuk, selimut yang tebal, basahkan tubuh dengan air yang sejuk dipagi hari.. Sesungguhnya aku tahan jugak diri ni semata-mata untukMu. Engkau saksikankah usahaku ini Ya Allah. Walaupun kecil ini tanda ketaatanku aku padaMu. Maka Kau permudahkanlah urusan aku hari ni Ya Allah, Kau makbulkan doa-doaku Ya Allah dan kasihinilah aku Ya Allah"

Masyaallah tabarakallah. Berkorbanlah untuk Allah. Rayulah bantuanNya. Tunjukkanlah kesungguhan kita.
Mungkin pengorbanan kita tak seberapa tapi mungkin itulah yang menjadi sebab kasihNya tumpah kepada kita.Insyallah.

Dapat sesuatu?


Giveaway Time By Aishah Badrulhisham


Hallo Assalamualaikum mornin’.salam ceria dan positive. selamat hari guru kepada semua pendidik!  Ni 2nd ke 3rd time Hsna join giveaway.. harapnya kali ni berjaya la dapat salah satu..Insyaallah..come come to me presents~~~~ hahaha ..teringin sungguh ni... 

so korang yang rasa nak jugak tu meh la join sama..klik banner tu untuk follow syarat-syarat yang melayakkan korang untuk dapat adiah best-best tu...good luck!

Monday, 15 May 2017

Segmen: Blog Eyja Dot Com Carik Bloglist



Segmen berlangsung selama sebulan (13/5/2017 - 12/6/2017) je korang, lets join ramai-ramai. Kalau ada rezeki kita dapat duit raya tau.. hahah ada ati dah besar panjang x lebar pun nak duit raya gak… btw bulik klik banner kat atas tu kalau nak join gayis...good luck!

Sunday, 14 May 2017

SEGMEN MENCARI BLOGLIST BY KINAH


Assalamualaikum...ekceli hari ni last day untuk join segmen nih.. harap-harap sempat la ye..korang pun sempat lagi nak join ni..jum jum klik aje banner kat atas tu yee... segmen ni bakal berakhir hari ni 14 Mei 2017, jam berapa ku tak pastu..klik aje leeer banner tu ye..good luck to us! hehe

Tuesday, 9 May 2017

ANTARA JUS BUAH DAN BUAH YANG DIMAKAN SECARA TERUS MANA LAGI BAIK?


"Rakyat Malaysia sebenarnya kurang suka makan buah dan sayur"

Hurm.. korang rasa? Pendapat Hsna plak rakyat Malaysia bukan tak suka tapi kurang disiplin untuk konsisten makan buah dan sayuran. Kan?
Satu-satu jenis buah pun boleh tahan mahal jugak hagenyee compare dengan jajang. Still pilihan di tangan masing-masing.

Tapi tak semua orang suka jus buah kan? Dan tak semua jugak suka makan buah atau sayur macam tu je? Macam Hsna tak gemar sangat jus buah dan lebih prefer makan buah yang dimakan terus.. senang pun senang takyah kena blender ke apa ke..

Tapi korang pernah terfikir tak antara ambil buah atau sayuran yang dibuat jus dan yang dimakan secara terus mana lagi baik? Agak-agak korang la?

Kalau ikut logik Hsna plak suppose yang dimakan secara terus la lebih baik kan? Of course la sebab keaslian manfaat sayuran dan buahan tu lebih ori…

Kan~~~~~~~~

Alahhh ikut logik kita memang semua baik tapi wait naaaa Hsna boleh bagi bukti sekali tau kenapa logiknya Hsna cakap makan buahan dan sayuran secara direk lebih baik. 

Brigitte Zeitlin seorang pakar gangguan pencernaan, diabetes, pengurusan berat badan dan nutrisi wanita menjelaskan buah-buahan dan sayuran yang digunakan atau yang dibuat jus tidak memiliki khasiat yang sama dengan sayuran dan bahan yang dikunyah secara langsung dalam mulut.

Kerana jus menghancurkan serat sayuran atau buahan.

Sedangkan serat diperlukan untuk membantu kita merasa lebih kenyang dengan sihat, kesihatan usus terjaga, membantu mengatur gula dalam darah, melawan penyakit konik seperti kanser dan diabetes dan jugak bantu mentenkan berat badan yang ideal dan sihat.

see~~~ beza tu makan bila dibuat jus dengan makan camtu je.. dalam proses detox pun Hsna memang prefer makan direk je buah dan sayur... senang dan sedap.. dan memang tak suka sangat bila dibuat jus ke shake ke smoothie ke..rasa ori buah dan sayur dah macam bercampur aduk je.. tapi both cara ok je ekceli..follow aje mana yang korang prefer asalkan korang makan je buah dan sayur tu..kalau boleh amal secara konsisten lagi better.

Salam sayang