Wednesday, 28 December 2016

TIP PALING PENTING UNTUK ELAK JERAWAT NAIK BERTERUSAN

TIP BEBAS JERAWAT
Sumber:Pinterest
Assalamualaikum untuk sharing hari ni Hsna just wanna share some tips untuk sesiapa sahaja mostly adik-adik remaja atau sobat2 yang menjangkau awal dewasa (juz like me?) kat luar sana yang sedang deal dengan isu jerawat yang bagaikan tak nampak dead end..nak-nak lagi area muka..adeh!

Akak Hsna takla nak ngaku expert giler dengan isu masalah kulit muka terutama sekali masalah jerawat dan parut..tapi bebekalkan pengalaman hakak yang tak seberapa ni (mungkin la bebelas tahun gituw) bulih la nak share serba sedikit kan?

Live experience kot ni dik… kalu hakak share ni pun memang solely based on self experience la…jadi hakak faham bebenor la …

tentang faktornya > ada jenis yang ekstrem ada jugak jenis yg biasa2 je > depend pada sensitivity kulit masing-masing

tentang kesan-kesan tertentu bila asyik duk kacau aje kesan jerawat tuh > langkah-langkah nak atasi

tentang apa cara yang paling sesuai untuk korang supaya tak payah lagi nak deal dengan masalah jerawat > hakak ada #TipMudah nya taw..

tentang pantang larang supaya jerawat tak lagi jadi igauan ngeri korang  > ada #Petua nya ..jengjengjeng

serba sedikit  hakak Hsna akan bincangkan kat entry ni taw… kalau bukan adik2 Hsna pun kawan2 atau akak2 Hsna pun bulih jugak nak continue  baca untuk nak tahu tip nak elak jerawat tumbuh bagai cendawan selepas ujan…atau mungkin jugak ada para ibu yang punya anak lelaki ke perempuan ke yang baru nak masuk fasa matang pastu ada masalah jerawat nih .. bagi perhatian penuh taw mak-mak.. jangan sampai rosak kulit muka anak-anak tu baru nak cari jalan nak baiki.. better cegah dari baiki kan?? Kos pun jimat sebenarnya > feeling pun tak steghes sangat… betul!

Tip yang paling utama yang ramai pandang ringan jew
#Jaga kebersihan muka

1.Bersih-bersih ni bukan sekadar basuh je gosok-gosok je sayangs semua, kalau nak kata basuh muka je wudhuk paling kurang 5x sehari pun dikira basuh jugak (tu pun kalau betul cara bewuduknya > basuh sampai rata > gosok-gosokkan dengan teliti supaya semua area  wudhuk tu cover dengan sempurna dan sampai ke ‘destinasi’ yang sebetulnya untuk sah wudhuk).

Maksud hakak Hsna basuh sini basuh dengan pencuci muka yang sesuai dengan kulit kita >tamau lepas basuh rasa pedih,kering dan menyakitkan .. kalau lepas basuh je muka (gdn pencucimuka pilihan korang t) ada rasa cirri-ciri kat atas tu buang teruih beb..bahaya dan insyaallah tebukti tak sesuai la tu untuk korang.

Pilih yang organic, beasaskan tumbuhan semata, tanpa tambahan bahan kimia pewarana atau pewangi sekalipun..pilih yang natural gituw, macam Hsna guna ni je #GentleDeep Foaming Cleanser..

Basuh dengan pencuci ni pun paling kurang 2xsehari ..tu pun dah cukup ekceli..tak payah banyak-banyak..nanti kang cepat je abis pencuci muka korang tuh… eh?

2. Bila dah basuh konpem-kompen la nak lap kasi kering kan? So guna tuala khas untuk muka je..jangan campur segala tuala..tulah untuk badan yang tulah untuk rambut tu jugaklah untuk betis dan tu jugaak la untuk muka…no no no..a BIG NO hokey…jangan buat cenggitu..

Cari tuala kecik satu khas untuk lap muka…kalau bulih la beli la 3 helai tuala khas untuk muka…pastu tuala tu kena la basuk secara berkala…jangan tunggu gelap ‘zulumat’ baru nak tukar next tuala…agaknya dah penuh kuman dan kotoran…pastu nak harapkan jerawat tak naik…memang harem la dik oi… bacteria tu ler yang menjadi punca jerawat…

(nak kurangkan jerawat kesan bacteria cenggitu akak sajes korang ambik #Garlic Complex sebagai antibakteria nak cegah dari terus aktif membiak kat kulit nak-nak area muka)

3. Jangan kerap sentuh muka dengan barehand..korang tau tak tapak tangan la paling banyak bacteria..pastu duk gosok-gosok pastu cubit-cubit muka… tak masuk part picit-picit jerawat lagi….wow heaven la gamaknya jerawat tuh..hari ghaya kot gamaknya!

Nak sentuh bulih tapi pastikan basuh dulu tangan tu..basuh pakai sabun hokey..satu lagi part tangan > kuku kena jaga…kalau panjang sila ringan-ringankan tangan untuk potong kuku tu kasi pendek..panjang buat apa?? Nak buat tempat beteduh si syetonirrajim kew?? Amboi baik pulak korang kan? Haaa terasa-terasa…..

Makin panjang kuku makin banyak la kotoran dan bacteria tumpang setangan…mau ka?tamau kan?? Jadi sila potong kuku…

4. Tukar sarung bantal paling kurang 2minggu sekali.. korang tau tak malam-malam kita tido tu luruh tau kulit-kulit mati tu..kalau tak ke bantal kemana lagi kan area yang paling rapat dengan muka…jangan tunggu sampai wujudnya satu globe donia tu baru nak tukar,jangan tunggu bacteria dan kotoran berinci-inci tebalnya kat sarung bantal tu sampaikan kadang-kadang tu kalau pegang bantal macam belengas jehh…adeh!  Parop la….

Sama jugak dengan tudung.. bila bepeluh tu kang banyak bacteria dan kotoran telekat so kalau dah bekali-kali guna tu dah bulih masuk mesin basuh la kan..

5. last sekali part kebersihan ni > rajin makeup kena rajin cuci tu satu hal..barang-barang makeup tu kena dijaga jugak kebersihannya..jangan pandai duk sapu – calit je..mana yang guna sponge tu kalau yang bulih dibasuh, basuhlah, mana yang pelu ditukar secara berkala, tukarlah..sama jugak dengan brush ke apa-apa ke .. bab barang makeup ni Hsna tak bulih nak share panjang lebar sangat sebab Hsna sendiri pun tak penah makeup..barang makeup pun tak kenal..kah!

Nak buat caner?? Akak lahir tahun 90-an dik….bukan macam korang umur 16 tahun dah lawo dah.. sob sob sob…syukur ajo la dik oi
Sumber:Mr.Google

Haha..akak biasa-biasa jeh dik…yang penting kulit bersih sihat tanpa jerawat yang belengaih-lengaih merimaskan tuh.. fuh lega tau dak bila bebas isu jerawat-parut kat muka ni…breakup terus dengan steghes!  Haha..ekelleh poyo lebih.. ada haku kesah??!

Oklah wasalam all 







Thursday, 22 December 2016

SWEET DOA OF THE DAY



#Assalamualaikum

Kalau dah jodoh tak kemana,

kalau memang rezeki akan sampai jua


Doa dalam sabar, usaha sampai tecapai!
Yakin padaNya juga yakin pada diri sendiri!

INSYAALLAH


Tuesday, 20 December 2016

GIGI PENENTU KESIHATAN KITA?

Struktur anatomi dan fisiologi manusia sebenarnya secara natural menjelaskan komposisi makanan yang patut dimakan oleh manusia ..eh macam pelik jew? 

Wokey sebelum tu assalamualaikum & helo kesayangan semo..  eh macam pelik aje intronya...term2 pun macam fedap nak paham.. ooorite elex la..simple je ni ekceli..  nak cakap pasal gigi je pun.. (apaapa jela Hsna nih) .. lets diggin gayis


Daripada 32 batang gigi lengkap yg dimiliki oleh manusia hanya 4 batang sahaja yg tajam atau gigi taring yang berfungsi memotong/kunyah any daging iaitu around 12.5%. maksudnya limit la tu kalau la korang meat lover tahap langit ke-7 sekalipun takat tu je yang kita patut ambik..bila ambik lebih2 haa silalah tanggung sendiri kesannya.. darah tinggi? kolestrol? lemak?.. dunno..

Kalau terambik lebih which mean tak berapa elok la untuk tubuh..untuk kesihatan


Selebihnya adalah 20 batang gigi geraham bagi mengunyah makanan yang berasal daripada biji-bijian spt nasi, roti dan sebagainya!  Manakala 8 batang gigi seri yang berguna bagi mengunyah sayur dan buah-buahan.



Dalam anatomi gigi manusia pun tersirat bagaimana kita patut ambil..which one yang dominan dan which one yang perlu dikurangkan... so nak sihat kena ikut aturan alam ni.. kalau bak kata Nabi SAW kita makan sebelum lapar behenti sebelum kenyang..maksud situ ialah bepada-pada..bukan mentang-mentang feveret abih nak dimakannya... haa gituww



Dan betapa hebatnya alam ni tuhan cipta saling bergantungan satu sama lain ialah kita lebih mirip haiwan herbivor (hewan yang makan tumbuh-tumbuhan sahaja) compare dengan hewan omnivor dan karnivor ..Manusia lebih dominan untuk memiliki pola makanan herbivor dan bukannya karnivor. Pulak dah…


Maksudnya cengginih kita perlu perbanyakkan makanan yang berasaskan tumbuhan compare dengan hewan..

Even anatomi usus manusia yang panjang jugak mirip haiwan herbivor berbanding karnivor yang memiliki usus pendek.

Dan dalam air liur kita terdapat sejumlah enzim penghadaman yang mampu menguraikan zat karbo sederhana iaitu ciri khas yg dimiliki haiwan herbivor

so the point sininya nak gitau perbanyakkan makan sayuran dan buahan compare dengan makanan berasaskan haiwan.. hee tu aje nak sharenya..

Haaaa itu ajeeee