Tuesday, 23 May 2017

Vitamin B-Komplex menggemukkan?

Hye dan Assalamualaikum… ada ke yang tengah on diet sekarang ni? yang on ambik suplemen kurangkan berat badan ke??? Ada keee.. so now jum Hsna share satu vitamin ni yang ramai sangat takut nak ambik..takut-takut jadi makin ba wau lam alif ta  atau ga mim waw qo!! 


Ada 3-4 orang tanya Hsna kenapa ambik B Complex rasa asyik lapar je? kalau macam ni gemuk la ai..ok macam ni..

#BComplex ni mcm spark plug. Burn makanan kepada tenaga dengan sangat cepat. Sebab tu kita rasa cepat lapar.

Bila lapar kita pon makan. Pastu kita fikir salah B Complex…”ha kau la yang salah” dikatanya kat vitamin yang tak penah buat salah kat dia sikit pun~~ . Padahal kita yang tak smart sangat 😳😳 opss

Caranya kita kena pilih food yang low kalori masa lapar tu. B Comp memang tukar makanan kepada tenaga dengan cepat. Sebab tu individu yang cepat letih sangat perlukan B Comp ni … penghidap kencing manis/diabetes sangat-sangat perlu untuk ambil B Complex secara konsisten.. supaya gula boleh diconvertkan kepada tenaga…see more



Kalau nak kuruskan badan basicly kena kurangkan pengambilan kalori dan kena bakar kalori dalam badan dengan bersenam. nak ke tak nak ke ni memang caranya...xyah duk berangan goyang kaki je dah boleh turunkan berat badan,..kalau dah makan pun macam heaven haruslah esersais pun kena sungguh-sungguh jugak…balance.fair & square ..giteww

Bila kita faham konsep ni, kita tak takut kat B Com dah kan? Sebab kita tahu dan faham bila lapar lepas mkn B Com, kita tahu dia dah berjaya bakar makanan kita tadi kepada energy. Kalau simpan makanan tu lama-lama, kang tukar jadi lemak. Gemuk pulak kita…eh eh😱😱

So kat sini, boleh makan B Comp namun kawal pemakanan kita. Take low calory food ok..be smart laa..

Ambik suplemen/ ubat/herba untuk kurus tapi badan makin naik. Kenapaaaa??? Kenapa pengambilan ubatan yang tidak tepat boleh menyebabkan berat badan meningkat secara mendadak?

Kerana setengah ubatan dapat menyerap nutrisi dan tenaga dari tubuh kita sehingga menyebabkan badan rasa lemas, haus dan cepat rasa lapar yang tak tertahan.

Hati-hati pilih ubat. ok?

until we meet again salam sayang Hsna Rahman -011 2557 9903


17 comments:

  1. hehe niat je diet. tp luaran makan saje. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. tapi Hsna tak penah diet tau..cuma pastikan everything seimbang

      Delete
  2. sebelum nie e'in ade try produk shaklee.. tapi sekejap je gune.. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. nape stop?? Hsna syg tau nak stop ..rasa rugi sgt sebab kita tiap ari terdedah kepada radikal bebas..bahaya tu at least ada la jgk protection dr dlm bila konsisten dengan vitamin n suplemen

      meh meh stat balik.. 😄

      Delete
  3. terima kasih tinggalkan jejak dekat blog saya😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama. ziarah menziarahi 😊

      Delete
  4. Tq husna sebab bw ke blog saya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama.. nah roses 🌷🌷🌷 hihi

      Delete
  5. B-kompleks memang bagus untuk kesihatan selain dari vitamin2 lain..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang pun..lagi2 untuk wanita sbg sumber folik asid

      Delete
  6. betul bcomplex sangat sesuai untuk badan bertenaga

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul. kalau yg selalu penat stress tu mmg highly need this vitamin

      Delete
  7. Ooohhh gitu kesahnya. Ada juga terbaca vit B-comp elok utk depression... Akak mmg nak naikkan berat badan pun, so boleh la start mkn supplement B-comp ni ek? Untuk increase appetite hehehe... betul kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye kak B-Komplek ni untuk kurangkan stress, increase tenaga..untuk naikan selera makan b komplek bulih diambil dengan multivitamin vitalea dan mealshake..untuk lengkapkan nutrisi dalam tubuh supaya sel-sel jadi lebih sihat lastly proses naik berat badan jadi lebih efektif. yg ptg dengan cara sihat..

      Hsna pun ambik set ni.. menten suwit 49kg-50kg taw..💝mmg ideal ngam2 dgn tinggi !

      Delete
  8. Betul laaa..nk kurus x boleh skip exercise

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeeee betul.. follow esersais yg 12 minit tu JM..kalau xsilap PACE kot nama module dy..ni bukan untuk kurus je untuk awet muda pun ye

      Delete
  9. Thanks Husna visit blog saya.

    Berdiet dan exercise memang susah tetapi kekadang perlu untuk mengelak penyakit terutama bagi orang yang telah berumur.

    ReplyDelete