Friday, 27 May 2016

QUOTE OF THE DAY


#Assalamualaikum

"Ihfazillah yahfazka, ihfazillah tajidhu tijaahak" 
 Jagalah Allah, nescaya Allah akan menjagamu. Jagalah Allah, nescaya Allah sentiasa disampingmu. 


-Hsna Rahman-

Sunday, 22 May 2016

“BARANG” BAIK MEMANG SANGAT MAHAL….

"The one who love Allah,
love the one who love Allah"

Assalamualaikum.. Alhamdulillah 2 3 hari ni sibuk aje baca entry cara nak cantikkan luaran diri…kecantikan “dalaman” penah kau keesah???  

Insyaallah both kita jagakan leklok…kecantikan penampilan + kecantikan akhlak/hati.. orite!

1st & foremost nak jentik tangkai hati kita dulu dgn soklan cepumas ni
“Syurga Allah itu “mahal” ke “murah”?
;
;
;
;

Errkk…sangat mahal kan?? Susah giler nak dapat…

Rahmat teragung kita dapat bila……. kita tergolong dalam ahlinya (syurga)…dan insyaallah kita bakal penghuninya tepat pada masaNya… kan?

Perkara baik itu menuntut pengorbanan, pengorbanan masa/tenaga/harta dan sebagainya.

Nak syurga Allah tak susah tapi tak senang
Erkk..mcm mana tu???

Senang kalau kita sanggup patuh pada perintahNya dan tinggalkan laranganNya tanpa ragu

Dan susah kalau kita tak sanggup nak commit even some pengorbanan semata-mata nak follow “rules & regulations” Dia.. betul tak?

Berapa ramai yang selalu recheck quality ibadah daily/ monthly/ yearly or even once in this lifetime???

Berapa ramai yang sanggup kesana-kemari mencari ilmu semata-mata nak improve kualiti kita as a hamba Dia?

Berapa ramai yang selalu “scan” keadaan hati dia dengan Allah, even sesame manusia?

Berapa ramai yang berusaha untuk fulfill suruhanNya serta yakin denganNya tanpa ragu?

See…xsenang kan? Tapi tak mustahil ….How to remove all those impossibilities?

 Keep on doa mintak dgn Dia moga kita setiasa “setia” denganNya dalam semua jalan yg kita pilih, insyallah sentiasa mohon petunjuk dariNya.

Sebab kalau kita nak sekali kat Dia, Dia berganda-ganda nak kat kita…bukan 2 kali bukan 3 kali..tapi berkali-kali..

Kerana jika kita berjalan menujuNya, Dia “berlari-lari” mendatangi kita…
Sayangnya Allah kat kita…kan?


#Alhamdulillah a little sharing but I hope it shaken our great heart… besar harapanku nih..hihi..
Sama-sama kita improvekan dan upgradekan quality kita dengan Dia.


SALAM SAYANG –HR-/011.2557.9903



.

Masyaallah wa Subhanallah seriously cantik sangat2 kata2 ni... kan?

Friday, 20 May 2016

TIP PILIH KOLAGEN TERBAIK!

Diri kita ni bagaikan permata kalau tak dijaga elok-elok sayang kan?

Assalamualaikum…we go straight to the point ye.. ◕‿◕ tip pilih ciri-ciri kolagen terbaik ..5 je xbyk manapun..


1.Pilih dalam bentuk minuman atau makanan berbanding suntikan – penting untuk memastikan sintesis enzim yang membantu memaksimumkan penyerapan kolagen oleh tubuh.  Elakkan kolagen dalam bentuk krim atau suntikan. But why? .. sini tolong jawab okeyyh..

2.Pilih kolagen yang membekalkan/mengandungi sekali dengan antioksidan untuk perlindungan radikal bebas yang mampu memusnahkan kolagen sepanjang proses penyerapan oleh tubuh. Kalau kolagen biasa sifat dia mmg senang termusnah… mmg sejak azali lglah mmg kolagen ni “manja” sgt aihh… ><

3.Pilih saiz kolagen 1000 dalton dan kebawah. Ini kerana liang kulit kita sessssangat lah halus so saiz kolagen dapat mempengaruhi kadar penyerapan yang baik. Ciri-ciri ini sangat penting untuk memastikan kolagen  dapat diserap oleh sel kulit dan saluran darah dari dalam dengan lebih optimum.

4.Pilih jenis kolagen yang mampu mengekalkan kelembapan kulit – pilih kolagen yang mengandungi bahan yang mampu merangsang penghasilan acid hyaluronic. Asid hyaluronic berfungsi untuk mengikat kolagen dengan serat yang elastin serta mampu membantu menampung jumlah air yang banyak di bawah lapisan kulit untuk mengekalkan kulit lembap dan lembut

5.Pastikan kolagen yang kita pilih mengandungi ingredient yang membekalkan vitamin B dan Vitamin C untuk membantu sintesis atau pembentukan kolagen oleh tubuh sendiri dalam masa yang sama.  


Tubuh kita produce kolagen secara semulajadi cuma penghasilannya makin berkurang bila umur mencecah 20 tahun keatas…sebab tu kita perlu topup atau mengambil pemakanan/suplimen yang boleh membantu tubuh untuk sintesis kolagen setiap hari.

Maksud sini bukan perlu  ambil kolagen je tapi perlu ambil pemakanan yg boleh support sistesis/ pengahasilan kolagen oleh tubuh secara semualajdi jgk… so yg topup satu hal yang dihasilkan oleh tubuh pun satu hal jgk… dua2 ptg…


Lebih-lebih lagi sifat kolagen ini sangat mudah termusnah.  Even kesan tekanan dalam tubuh sendiri cth keadaan emosi, jenis pemakanan harian yang tinggi toksin dan bahan tambahan perasa/pewarna/bahan kimia boleh memusnahkan atau merencatkan penghasilan kolagen oleh tubuh…even musnahkan kolagen yg mmg dah sedia ada dalam tubuh.. so Vitamin B dan C berfungsi membantu pembentukan kolagen semulajadi oleh lapisan kulit.



That why orang yg emosinya kerap kacau bilau cepat tua/berkedut/sakit sebab kolagen banyak termusnah oleh tekanan dalaman. Usah ler cakap tekanan luaran such sinaran uv atau pencemaran… allahu…brp banyak kolagen termusnah??? Dah ler xpenah nak “isi”balik….

Sedar ke sedar??? Nak biarkan ke nak bertindak?? Nak tunggu dulu ke nak sekarang??

Hurmmm cukup aje jawab ngan diri sendiri… klu rasa bertanggungjawab kat dr sendiri pilihlah untuk amal yang terbaik.. ok dears..clear??






Sunday, 15 May 2016

RASA MENGANTUK ITU TANDA PENJAGAAN DARINYA?


Assalamualaikum








Rasa mengantuk itu tanda penjagaan dariNya !

Don’t know why but this sentence sound so cool for me..kan?? rasa macam..”wah hebatnya cara Dia”

Korang perasaan tak time sakit/sedih/ time lepas nangis/ time down/ time penat emosi or fizikal kita cenderung rasa letih pastu mesti nak rehat dan tidur. Bila tidur kita sbnrnya dalam zone  “bebas”,bebas dari berfikir, bebas dari bergerak, bebas dari lelah dan penat dan bebas dari segalanya. Kita ibarat bayi yang kenyang lepas menyusu..tenang je dalam lena..

So bila terjaga jiwa pun  dah tenang hati lebih terbuka dan masa ni pintu penyelesaian kepada 1001 masalah yang duk pikir masa sblm tido tadi seakan-akan terbuka seluas-luasnya.Pikiran kita lebih rasional,betul tak?Itulah tanda penjagaan dariNya.Bertuahkan kita ni, commit dosa setiap saat tapi dalam masa yg sama Dia juga setiap saat menjaga kita so hamba yang bersyukurkah kita ini? Allahu….Jum sama-sama kita muhasabah balik.




Wednesday, 11 May 2016

PERATURAN MEMBENTUK DIRI KITA.

Family time! 

Ouch!! Skemanya… yeah that so rite..bila cakap pasal disiplin mesti orang cakap “geng skema neh” takpun “nerd”….sekolah biasa ler menda cenggini kan… term budak baik gitu…. Hikhik

But ini punya citer xde kaitan dengan sekolah instead of peraturan kat umah…daily routine kita kat umah

Sape sini umah dia memang ada term2 tertentu yang seisi rumah xleh langgar…kalau langgar jugak kena denda or paling sadis pun kena bebel panjang lebar or paling kejam kena rotan la…??
^-^

I do… and still di apply sampai hari ni…even dah besar pjg dah boleh jd mak orang pun…erk!!

1.     Tak boleh on tv/laptop/radio around 7pm until 9pm – sebab masa mangrib adalah masa yg plg singkat dan antara masa yg paling dekat dengan Allah + banyak setan berkeliaran masa ni so focus masa ni kena baca quran je..

2.     Tak boleh on tv/laptop/radio setiap malam jumaat – masa ni focus baca yassin dan quran untuk atuk nenek yang dah takde – respek & ajar untuk sedeqah bacaan kat semua sedara kita yg dak takde

3.      Spotcheck almari baju sebulan sekali –masa kecik dulu-dulu la kan penah la jgk simpam gambar artis laki dalam almari, pastu ada hari tu sari bila cek xde dalam almari….hah! dah tau dah ad spotcheck tanpa warning….banyak benda yg disorok dikesan…ngeee…haha..tp kdg2 arwah umi bagi hint jgk

“minggu ni pakat simpan/cuci almari masing2”
Hah masa ni kami adk beradik faham dah .. spotcheck coming soon!!! Haha..kalut simpan dan kemas baju-baju…
ha..masa ni kalau hasil spotcheck xikut piawaian maksudnya kena la denda... 
 
Ours!
4.     Setiap adik-beradik perempuan wajib pakai stoking- taknak pakai xyah duk umah ni, g cari umah lain…. ngee… but Alhamdulillah part ni lulus je…Cuma kdg2 je bila nak g tempat dekat2 xdela pakai stoking pastu kena marah… abah xpenah tegur hal lain tp hal stoking ni, ada masa ditanya jgk

“stoking mana?” .. “eh ada dalam beg nanti pakai”. 
Dan sekarang dah jadi kewajipan so xperlu dah ditegur2… Alhamdulillah

5.       Pesanan yang selalu dipesan2 both untuk adk beradik lelaki dan perempuan, kawan wajib ada batas…no couple-dating things… and memang xpenah ada pun..alhamdulillah! goal: bercinta lepas kawin….ngee…haha.. ok stop! Xsuka bab ni…

Korang ad certain rule jgk tak? Hehe…klu ad yg lain dr yg lain tp elok utk dipraktikkan bersama jum share…benda baik ni elok sgt dishare kan??...><



Lastly PROMO MEI SHAKLEE boleh klik sini…nak tahu mcm2 tip sihat + cantik boleh terus explore belog nih..insyaallah banyak info bermanfaat..ok until now salam sayang from me –HR- / 011.2557.9903

Tuesday, 3 May 2016

I NEED & MISS HIM SO DAMN MUCH!... TAPI...






Doa sering ku angkat mencari peluang utk bertemuNya

Tapi seringkali aku leka dalam lena

Bukan kerana Dia tak cinta

Tapi membuktikan lemahnya tekadku untuk mendekatiNya

Moga doa terus menjadi penguatku! Insyallah.

Ya Allah istiqamahkan tahajjudku!

By -HR -


.
LET ME SHARE SOME TAHAJJUD QUOTE THAT I LOVE SO MUCH #inspiration





kadang-kadang aku sangsi dgn diri aku sendiri..dan aku pasti mcm tu jgk sesetgh dr kita kan (ye kot ke ak sorg je??)

Isn't? aku punya desire byk sgt tp ..... (fhm2 lah kan..ngee ><)
So maybe He take me tak serius la kan nak something tu? 

But sometime ada jugak terfikir 
"adakah aku perform sebab nak something?" 
see!! bijak punya syetan dia hasut aku..><.. lastly aku xbuat apa2.. 

padahal aku jugak yang rugi..kan???
so what should I do????

fikir
fikir
fikir
and alhamdulillah!!
so now aku fikir buat je dulu, the rest Dia yang nilai..
lama-lama bila dah rasa halawatul tahajjud tu insyallah otometik la kan ikhlas tu hadir..amin insyaallah!

jum sesame reramai doa moga kita sentiasa buat yg terbaik..kdg2 impian kita makbul pun bukan hanya sebab kita yg doa tp org2 sekeliling kita jgk...

apalagi jum submit!



.last celoteh aku.
Sebenarnya terdetik hal ni sebab tersentap dgn satu citer wali yg atuk citer (atuk baru balik dr kelas belajar kitab dia ms tu)

"the one who love Him sikit je tidur tau"...  "byk masa dgn Dia samada rohani & jasmani"

ouch tapi aku ??? serius aku kata aku sayang giler dgn tidur aku
sampai satu tahap aku fikir xnak aku kawin sebab mesti kena bangun awl pastu dah xleh tidur lps tu...pastu mesti mertua bising..hahaha
husna senget!!
Kdg2 fening fikir perangai sndr..hikhik

tp tu la kata cinta Dia  sampai mati tapi time tidur lupa cinta tu....

so mmg sentap!! ngee... so mungkin sentapan kat hati tu jentikan dari Dia supaya ubah2 la kalau kau nak Aku bagi apa yg kau nak....  apa yg aku nak?? byk...  meliputi dunia akhirat!! tamak giler kan??

ye aku tamak!  
 

real last ni
bye Assalamualaikum!

.
http://goo.gl/5tGBR1
Promo Mei !!!