Tuesday, 22 March 2016

#1.WORD OF THE DAY


Assalamualaikum



Tip kaya dunia & akhirat
Tip lapang  dan luas sumber rezeki
Tip bahagia & membahagiakn sesama kita 

#Astaghfirullahhala’zim 


Dan even anda nak bersedekah tp tak punya apa-apa, sedekahkanlah ayat ini buat seluruh umat islam, insyaallah kebahagian & kesenangan milik kita.

#Allahummaghfir lil muslimina wal muslimat wal mukminina wal mukminat

.
Salam sayang Husna Rahman

Friday, 11 March 2016

KENAPA KITA SAKIT?


Assalamualaikum first & foremost nak tanya la kan pernah terfikir tak kenapa kita sakit? Sebab salah makan ke? Sebab genetik ke? Sebab memang jenis badan yang lemah ke? Atau any reason that maybe cross thru your mind la? Baru-baru ni Husna dapat buku baru.. ☺..asal dapat buku je confirm tersenyum tanpa sedar nak-nak kalau buku regarding our inner body or biology,medical, natural stuff, health, supplements, food.I got interest in that kind of stuff deeply maklumlah asal nak jadi surgoen, offer on, kursus on tiba-tiba rasa berat hati nak proceed and lastly reject; jiwa tak kuat beb!!

cantikkan "accesory" doktor..tu yg beria nak jd doktor tu


And now I am HR Practitioner. Jauh giler lari bidangnya oit. Tak kisah ler janji bahagia...hikhik. Dah keje dengan jayanya dah pun sekarang ni, alhamdulillah dapat job offer pun awal which is less than a year after grad ceremony, rezeki Dia bagi, Alhamdulillah. 

Ok back to our quest tadi ; KENAPA KITA SAKIT? Menurut Dr Zainal Abidin kita sakit kerana proses kematian sel berlaku lebih banyak dari sel baru yang hidup.... omaigad!! Dianggarkan  terdapat 100 trillion sel dalam tubuh badan manusia. Daripada banyak-banyak sel ni akan form tisu pastu organ next sistem & lastly organisma which is diri kita yang seadanya ni boleh refer sini untuk detail..

“Setiap sel dalam tubuh kita mengandungi DNA kecuali sel darah merah matang”

Sel-sel dalam tubuh kita ni mati hampir setiap minit dan WAJIB diganti dengan yang baru. Makin banyak umur makin banyak jumlah sel mati berbanding sel baru nak forming. Kesannya? Masalah penuaan dan serangan pelbagai jenis penyakit cth heart attack, stroke, high blood pressure, diabetes, hypertensian,cancer and so on. Habis tu macammana?? Biarkan jerr sebab itu lumrah badan kita bila dah tua memang macam-macam penyakit singgah, it's normal... ohhh tidak bagi aku!!! Takkan macam tu je, aku tak boleh terima sehh..

So caranya jaga lifestyle, exercise well, jaga makan seimbang, elak stress, jangan merokok, happy-happy selalu...senang gilos..erk..but still hard to apply..kan??Personally for me la kan konsep mudah; ikut apa agama kita ajar take care both rohani dan jasmani, buat apa yang Allah suruh tinggal apa yang Dia larang. Korang tau tak semakin banyak kita baca ayat-ayat Dia, semakin banyak perform ibadah sebenarnya sistem dalam tubuh kita lebih lancar. Pernah dengar tak orang yang biasakan dirinya dengan tahajud & dating dengan Dia tiap-tiap malam lebih tenang dan high focus. It's true dan kalau tak caya cuba buat dulu ◕‿◕… 

Then makan makanan yang halal dan baik, insyaallah terjaga hati, terjaga akhlak automatically. Kat sini kan ramai yang tak  berapa nak open minded lagi [sorry to say tapi memang masih ramai lagi tak sedar]. Ramai yang anggap makanan yang baik terdiri hanya daripada makanan-makanan sunnah like kurma, tin, zaitun, delima sedangkan setiap makanan yang baik itu sendiri sunnah, even perbuatan, gaya hidup, cara interaksi/silaturrahim,penjagaan kesihatan and everything yang baik-baik itu sunnah. Jadilah pilihlah yang baik-baik sahaja which mean tinggalkan segala yang memudaratkan like merokok, makan makanan “mengarut” or makanan tak sihat, alkohol dan banyak lah lagi. Kalau perlu ubah silalah ubah ye. Jadinya yang duk panjang-panjang bebel tu kan main pointnya JAGA PEMAKANAN je kerana 80% penyakit mulanya dari dalam perut.

Cewahh panjang pulak entry ni. Konon nak ringkas tapi banyak pulak rasa nak bebel bab cenggini. So lastly until here boleh la start renung-renung kan apa yang perlu diubah dan berubah ye. Be better us onward!! Insyallah. Salam sayang Husna Rahman