Wednesday, 26 October 2016

#SENTAPAN OF THE DAY

Assalamualaikum & Salam Rabu yang berkah, Insyaallah

Little bit sentapan untuk hati yang sentiasa rapuh hari ini… jum cer muhasabah..

Bismillah
Janji Allah itu sungguh- sungguh pasti
Nak sesuatu mintak dengan Dia , doa banyak-banyak

Pasti doa kita akan dimakbulkan
.Pasti.

Tapi……kenapa dah lama aku doa tapi tetap tak dapat jugak?
Allah mungkir janjikah?

.Bukan.
Sekalipun tidak

Hakikatnya kita yang masih belum memenuhi keperluan untuk Allah kabulkan doa kita!



Salam sayang lillah dari  Hsna Rahman_husnasukahijau@gmail.com

Tuesday, 18 October 2016

CARA HILANGKAN RESDUNG DENGAN MUDAH DAN BERKESAN.

Bismillah & Assalamualaikum semua
Abah aku cakap sbb tiap ari duk cium kucing tu yg resdung tu
but still nak salahkan penyapu sebab resdung melarat sayang
kucing punya pasal sampai sudah ku betegas kucing
bukan masalah resdung tu yg masalah..haha
ke penyapu yg slh??? 

Insyaallah hari ni Hsna plan nak share satu petua bekenaan kulit vs resdung…ye bekenaan kulit lagi..korang tau la kan before this I got a real bad prob dgn kulit…kulit ku bukan semulajadi cantik mcm korang..that why la I kena keje keras sikit.. kena xtra care sikit.. kena xtra belanja sikit…eh? Haha.. betul ..

Sebenarnyakan Hsna ni bebelas tahun dah hadapi masalah kulit.. one of real bad reason yg menjadi faktor masalah kulit especially mslh jerawat ialah resdung.. resdung teruk yang amat!!!  

Sangat menyeksakan.. Hsna xalah sgt dgn seafood tapi sgt alah dgn bau mostly bau pewangi dan debu ..klu bab makanan Hsna alah dgn daging dan tea hitam (tea hijau xpe plak) .. dan u know what I xsuka dan xleh menyapu!! 

Dan semua adik2 ku tahu teruk cmne skalipun besepah rumah tu aku TAKKAN pegang batang penyapu untuk g sapu segala sepah tu..takkan ok!!!

Penah sekali ku terbuang tebiat pegang batang penyapu nak sapu bawah katil tiba-tiba…

“ah kak long ni nak mati ke..tiba2 pegang penyapu…xpenah tgk budak ni pegang penyapu”
Amboi sampai tahap tu ko ckp kat kakak ko ni ye… nak sgt daku mati ke??? Haha.. so konklusinya aku dan penyapu xkan penah bejodoh! Muktamad!

Suruh jugak aku menyapu aku sapu bulu penyapu tu kat hidung ko kasi xbehenti terbersin mcm aku… haha…

1st time Hsna terinvolve dgn Shaklee pun sebab mslh kulit ni sbnrnya.. masa ari tu xpenah pun tefikir nak hilangkan masalah resdung… yg aku tahu ak nak ilangkan masalah jerawat dan parut je.. tapi once dah ambik set kulit (esp, vita c, vita e, b komlplek) eh..eh otomatik resdung cam dan kurang sikit… pastu ku study la lagi…oh ok rupa-rupanya Vita C Plus ni pun boleh kurangkan alah resdung..

korang tau tak antara faktor resdung ni jgk sbb antibodi badan lemah dan manja ngatt..alohh laa..

So ku tetap konsisten la dgn Vita C Plus ni tapi ditambah lagi dengan alfalfa complex utk masalah resdung.. tp ku jarang2 ambik alfalfa ni… hihi… bila rasa teruk sgt rajin la ambik… masa tu sumpah bagai mulai saat ni aku nak konsisten!!  Ceittt…masa sakit blah la sumpah cmtu bila dah ilang ntah kemana dah janji2 manis tu… masalah betul tang nak konsisten neh.. spoil jer!!!..so korang yg hadapi masalah on off je habitnya jangan isau..korang punya geng ada je sinih.. kekeke


So korang yg ada masalah resdung and at the same time ada mslh kulit boleh tiru cara Hsna.. eh? .. haha ok la…rasa mcm pjg sgt dah bebel ntahapapa ni kita stop dulu la..lenkali sambung lagi..(kalau ingat) hahaha


Thursday, 13 October 2016

Assalamualaikum!

SubhanallahAlhamdulilahLailahaillahAllahuakbar!

Masyaallah selepas 1 bulan 17 hari baru Hsna ada courage nak menulis...maaf sekalian dah lama xsinggah sini..BW pun bukan xbuat langsung tapi jarang2 dan xsebanyak dan sekerap dulu..bukan xrindu semua tapi ... tu lah...susah la nak cakap... 

entry hari ni janji nak santai2 je... xnak heavy sgt..maklumla lama sangat tinggal blogging agaknya ramai dah yg lupakan diri ini...sob sob sob..so nak pekenalkan diri jgk ke???? xyah la kan..nak kenal jgk godek2 je isi blog neh haaa nanti kenal la sape Hsna ni..Insyaallah!

eh eh…kata santai2 je..ni dah bape kilometer ntah bebelnya… ampun! Hsna share some beautiful life quote je la ari ni ye…arap sgt life quote boleh menginspirasikan orang lain mcm diri ini terinspirasi… eh?.. haha ok.. tgk bwh eh..



Solat? ye solat yg kita duk perform 5 kali sehari plg krg tuu...  for me susah nak jaga solat nih..time solat tu jgk fikiran melayang2..mende yg xpenah igt eh eh tiba2 time solat boleh plak duk igt...syetonirrajim betol la... ko hingat senang nak khusyuk....susah giler!

Sbb tu khusyuk xtermasuk dlm rukun wajib solat....kalau tak memang xpenah sah la solat kita kan???... tapi kita supposed belajar jgk khusyuk ni..... but how?

1. sebelum solat take time jap..untuk sape aku solat? apa yg aku dpt bila solat?
2.hayati bacaan dlm solat - tahu maknanya-fahami maknanya- resapkan dlm hati maknanya
3.selalu perbaharui pengetahuan kita ttg bacaan solat... baca buku2 solat ke, tgk video cara solat betul ke..apa2 la....

atau y'all try baca balik quote kat atas tu ... how far, how bad u want to achieve ur dream haa camtu la kita perform solat kita... 

cth kita nak sgt sebuah kete idaman nih...  giler-giler nak la...klu xmampu pun nak jgak....nak jgak la cmna cara sekalipun..mahal bak segunung pemata sekalipun nak jgk kete tu.. by hook by crook mesti dapatkan jgk kete idaman ak tuh!!

so solatlah sebetulnya, doa sekhusyuknya (eh?) i mean sungguh2 la..camtu? faham ke faham? sebab solat ni doa,, bila sempurna doa dalam solat kita Insyaallah sempurna jgk doa2 diluar solat.... 

sooo...pjg jgk entry ak nih... hahha.. baca korang baca... kekekeke..pastu jgn lupa amal... kita wat sama-sama ye...Insyaallah!

Salam sayang HsnaRahman/011.2557.9903


p/s: Alhamdulillah bejaya update ari ni....doakan ku konsisten ye semua...sis tak kuadddd!!!   haha...