Wednesday, 27 April 2016

AKU AMAL AYAT PELINDUNG UNTUK ELAK KEMALANGAN MAUT????

Assalamlaikum


"Mendekatkan & mengingati Dia selalu tak pernah sesuatu yang sia-sia"
kalau kita tak perolehi ganjarannya didunia, ingat! kita masih ada akhirat
Tetap yakin dan sabar dalam mengusahakan sesuatu sesungguhnya kekuasaanNya & keadilanNya tiada batas



Alhamdulillah

Setelah seminggu rasa lesu & sakit2 dalam tubuh + emosi kacau sekarang beransur bertenaga & haruslah kene semangat lebih..>< kate nak jiwa sado kan??? Jadikan yg lepas2 tu sbg panduan agar lebih hati-hati, hormat pengguna jln raya lain, ingat Allah selalu…. ◕,< .. and 1 more thing selalu2 ler bersihkan dosa yg sllu bertambah bak cendawan lepas hujan.. erkk!

Here Hsna nak share sikit la kot2 bermanfaat untuk orang lain Alhamdulillah bertambah kantung pahala yg nak dibawak kat sana nanti ..

Kisahnya masih berkisar insiden lepas 

Masa insiden & selepas insiden tu ramai yang bertanya directly & indirectly (ye la tuan punya kete 100% perfectly fine tp kete hancuss)...




“apa la budak ni amal”
“ilmu apa yg budak ni pakai”
“eh kau amal ilmu pelindung eh”
“kau xnak share ayat pelindung kau amal ke ngan aku”
“kuat ilmu kau amal Hsna, ilmu putih ke hitam”

Seriously aku sentap, tak pernah terfikir org boleh ada pemikiran mcm tu, sungguh aku kata. Ada yang pandang serong….ada yang cakap malaikat lindungi aku!

Dengan nama Allah aku nak tegaskan, aku terselamat masa insiden tu sebab Allah sayangkan aku, Kalau nak ditimbang dengan amalan semayang & lain2 rasanya tak cukup…so aku terselamat sebab rahmat Allah.

Tapi persoalan yang Hsna nak jawab, camna nak dapat rahmat Allah tu?

Doa & selalu usaha buat apa yang Dia suka!

Insyaallah, you do what He ask you, He will give you thousand even million what you want, even lebih baik dari apa yang kita idamkan…

For me:
Hsna tak pernah tinggalkan #1.doa ni, ibarat dah sebati dah dalam diri
“Ya Allah murah rezeki kami, luaskan rezeki, limpahkan rahmat atas kami, tebarkan nikmat kepada kami, permudahkanlah urusan dunia dan akhirat kami serta lancarkan urusan dunia dan akhirat kami”

Tamak tak tamak aku ni, aku nak dua2..dunia aku nak kaya akhirat lagi aku nak kaya!!

That is my life goal!!!

#2.Lazimi diri dengan istighfar (Alhamdulillah min Hsna pastikan 500x sehari kalau sempat tambah lagi)
Kita ni tiap2 hari commit dosa, kalau jarang2 sekali solat taubat lazimilah istighfar, tak mampu banyak cukup 50x sehari..bila dah biasa tambah lagi dan tambah lagi semaksimum mungkin.

Kadang2 banyak doa dan impian kita terhalang sebab dosa2 kita, kadang2 benda2 xelok berlaku kat kita pun sebab tebal dengan dosa2.. sbb we get what we give..betul tak?

Ada yang tanya kalau masa zikir tu hati tetap lalai xpe ke, masa zikir tetap psg lagu rock2 xpe ke?
Xpe asuh jiwa dulu lama-lama ia akan terdidik dengan sendiri, Allah itu Maha Sayang, Maha Cinta, setiap kebaikan yang kita buat pasti akan ada  ganjaran, insyaallah.

Dia akan bantu kita lepas tu. Buat je dulu. Percayalah buat je dulu sebab lama-lama kita akan rasa dengan sendirinya kelainan tu pastu kita akan cuba untuk belajar pastu kita akan cuba untuk baiki lebih baik, hebat kan?

#.3 Jaga mak ayah dan adik beradik – yg ni xperlu xplain kot kan…ngeee ><…

#4.Kalau rasa mampu dan ok, tambah lah sikit zikir & selawat, sedekah, lazimi baca quran. Lakukan amalan-amalan sunat semampunya. Cth kalau xmampu nak bgn malam tiap2 hari sekali seminggu pun  xpe dah…

Teruskan konsisten & mintak doa Allah sentiasa bagi petunjuk.Insyallah Allah hanya bagi yang terbaik je untuk kita ni, jangan isau..sabar dan yakin. Allah itu sentiasa ada!

Salam sayang HR!
p/s: perkongsian ini bukan nak menunjuk2 or riak sebagainya cuma untuk berkongsi kebaikan yg mungkin sama-sama kita boleh dapat dan buat... insyallah lindungi hati kami Ya Allah dr segala sifat buruk!

nak lanje gambar femili sikit, kita kenal2 ye...hikhik..Hsna jarang post gambar sndiri or fmily sbb segan, sebab rasanya bab2 cenggini mcm secret privacy la.. ngeee>< ngade giler..

nikmatilah nikmat matee korang.... hengee...!!!











Wednesday, 20 April 2016

INSIDEN 14/4/2016 :: KERANA ALLAH SAYANGKAN AKU

Assalamualaikum 
#Alhamdulillah  #Alhamdulillah  #Alhamdulillah  #Alhamdulillah  #Alhamdulillah  #Alhamdulillah 

First thing first #alhamdulillah once again sebab still boleh bernafas & bebas bergerak without any problem...aiyakkk formal giler... Hsna plan nak share bende ni santai2 je tp blm stat lg dah rasa emo... erkk..

First mohon maaf kepada semua yang wasup/mesej or call sepanjang 3 hari ni sebab Hsna "ter"involve dengan accident masa odw nak pegi keje. Masa tu agak-agak dalam pukul  8.50 pg kot sbb pagi tu mmg keluar awal sebab rasa malas nak drive. Asalnya nak mintak adik hantarkan pastu bila fikir2 dia mungkin penat sebab esok tu dia supposed balik Johor balik. So dicide pegi sendiri dan bawak kete dengan malas dan slownya..  but still fokus je masa drive cuma slow dari biasa, ngeee!!!

I insisted dalam 60 km/j kot drive masa tu,biasa 80-90 km/j(depend pada jalan lah kalau sesak sgt takkan nak laju-laju kan..heheh. .logik ler

But that day (Khamis, 14/4/2016) tak pernah kusangka it happened. A big accident that I totally lost my car ( Kereta yang Allah pinjamkan selama 2 tahun aku ulang alik keje dengan selamatnya)  A total damage. Teruk giler sampai kete tu mmg takleh guna langsung dah pasni ... hancur! Tapi dengan kuasa Allah I am fine cuma luka-luka area kepala dan bengkak anggota sebelah kanan sebab dihimpit dengan kerusi, stereng & dashboard depan.

Yes semua orang pelik sebab kondisi kete yang hancur but still I look like not an accident person. (malah lebih semangat dr belum eksiden... hihi)  Pelik tapi benar! masa tu taktau macam mana nak terjemah perasaan takut tu..sebab Hsna memang takut sampai ke tulang hitam kot bila jumpa org eksiden even dengar orang eksiden...ngee >< seram!!  Tapi bila berlaku kat diri sendiri rasa macam nak mati...lagi2 keadaan kereta yang Masyallah teruk giler, darah penuh kat muka dan hidung sebab bergegar masa kena langgar tu...rasa macam tak percaya...I am alive! syukur alhamdulillah.

Selepas dihentak tu kereta stop berpusing then nak keluar dari kereta tu pun ditarik oleh orang ramai sebab lutut memang dah tak boleh nak stabil, bila berdiri ehh terduduk balik... hati nak nangis, mata nak keluarkan beban tapi rasa macam tersekat tak boleh nak nangis....korang faham tak perasaan tu?? sakit sangat dan taktahu nak fikir apa-apa masa tu....berseorangan dan even ramai disekeliling xde sorang pun yang kenal.

bila ada akak ni mai datang peluk masa tu baru rasa tersedar, Ya Allah masa tu rasa macam terpecah something kat dada dan mata... then masa tu jugakaku nangis macam tak hingat dunia sebab TAKUT.  and one more dangerous thing.. bahagian belakang kereta melambung sejauh 500meter...nasib baik tak terkena orang ramai or kereta lain & nasib baik aku sensorang dalam kereta masa tu ...kalau tak taktahu la berapa ramai yang mungkin involve dalam eksiden time tu...( but pengaturan Allah adalah yang terbaik kan?)... 

Then bila orang ramai mintak call waris  Hsna  takut nak call abah Hsna sebab takut dia tergesa-gesa bahaya lain pulak datang (lg2 masa tu abah tengah mengajar) so decide nak call pak/mak sedara (Ayah Mi & Cik Je) Hsna yang keje berdekatan area tu...first diorang sampai tempat eksiden tu ofkos kereta yang hancur tu dulu diorang nampak kan... dan dalam fkiran pak/mak sedara aku masa tu hidup lagi ke aku ni? or mungkin dalam keadaan kritikal sebab kondisi kereta tu almost imposibble untuk penumpang keluar dengan normal dan sihatnya... serius!! lepas tu call bos Hsna mintak dia ambik kunci ofis (kunci ofis aku yang pegang) ... then officemates Hsna dtg mai ambik kunci (tempat eksiden tu lbh kurang 1.5km dah dari ofice aku sbnrny)..and muka diorang cuak giler...macam tak percaya....Hsna rasa sape pun ada masa tu tak caye agaknya..Hsna sendiri still terpinga-pinga even dah sampai umah pun masih macam tu... 

Lepastu ramai polis/bomba/ambulan yang datang.. tak semena-mena Hsna rasa pening tengok seragam dorang..tiba-tiba rasa betul-betul tersedar " oh aku ke yang terlibat dgn eksiden ni" " eh aku ke subjek utama eksiden ni"... erkkkk....bila pak/mak sedara aku datang pastu deal dengan mereka yang terlibat then terus ke Hospital Besar Kota Bhatu then pegi balai buat repot... selebihnya tu sepupu (Abang Fadhil)  dan pak sedara (Ayah Long) Hsna yang sorang lagi uruskan kereta, mangsa yg eksiden dgn Hsna dan pasal tempat eksiden bagai. 

make it short...

Selepas kejadian tu banyak benda yang bermain kat fikiran. Apa dosa aku? Apa salah aku sehinggakan ini yang Allah aturkan untuk aku? Aku rasa ini pengajaran dan petunjuk dari Allah untuk aku sedar banyak perkara... Masyallah sayangnya Allah kat aku...Dan aku tahu Dia sedang menyediakan sesuatu yang lebih baik dari apa yang telah aku ada sekarang... for me hanya tunggu dengan sabar, doa dan yakin.Insyaallah.

Redha dengan ketentuaNya, buat dengan patuh apa yang disuruhNya. Insyallah. Tiada satu pun yang Allah kurniakan dan jadikan sia-sia. Insyallah.

Ya Allah kuatkan aku untuk terus tetap setia melusuri jalanMu walau apajua menghalang. amin. Sayangi aku Ya Allah. Sayangi kami Ya Allah. 

SalamSayang HR! 

HR sediakan gambar masa kejadian, kalau rasa tak boleh tengok tak payah scroll ke bawah ye!!



.