Thursday, 14 September 2017

CARA MUDAH PULIHKAN ASMA DAN ALAHAN

TIP MELEGAKAN ASMA

Penjagaan saluran pernafasan yang baik adalah pemulih semulajadi asma. Asma adalah keadaan dimana  seseorang alami sesak nafas. Individu yang alami asma sangat -sangat sentitif tau..nak-nak lagi anak kecik...

Dan buah-buahan citrus yang kaya vitamin C sangat penting untuk membaiki dan membina semula tisu-tisu sistem bronchitis dalam paru-paru. Bila sel dan tisu-tisu peparu dibina semula dengan bantuan Vitamin c ia akan terbuka semula untuk membenarkan kita bernafas dengan lebih sihat then bebas dari asma. Kiranya vitamin C ni sebagai supporter kita atau sejenis medium untuk pastikan peparu kita sentiasa terlindung oleh keadaan yang akan menyebabkan serangan asma.

So kepada mak-mak terutamanya yang anak ada asma tekankan pengambilan Vitamin C untuk mereka. Tak caya boleh cuba tau.. tak memudaratkan sebaliknya meningkatkan lagi taraf kesihatan tubuh kita.. bukan setakat paru-paru semata.. you akan rasa kesegaran tubuh tu berbeza bila kita  konsisten pengambilan vitamin C yang cukup.

Antara buah-buahan citrus kaya vitamin C yang boleh kita ambik tiap hari seperti oren/ tangerine, anggur. trust me cer cuba buat experiment atas diri sendiri dulu. Cuba untuk sekurang- kurangnya konsisten makan sepiring buahan citrus yang dicampur dengan salad, sedikit hirisan timun dan potongan tomato (I prefer baby tomato, kalau ikut rasa memang tak suka pun tapi memikirkan khasiatnya luarbiasa ku kuatkan jugak semangat telan baby tomato ni…hahaha kembang pipi kot tiap kali menelannya..erkkkk). Salad ni mampu bagi kuasa penyembuhan dan kekuatan luar biasa kat paru-paru kita. Ia membantu untuk bina semula sistem pernafasan dan elak gangguan yang boleh lead ke serangan asma.


cara cari vitamin c terbaik


Macam mana buahan citrus ni boleh bagi kuasa mencegah dan memulihkan asma?
Buahan citrus = kaya Vitamin C = tinggi antioksidan

Ok 1st kita kasi faham sifir ni dulu kat atas tu dulu ye.. dalam tubuh kita vitamin C ni sangat diperlukan untuk pembinaan semula kapilari paru-paru. Kapilari ni adalah saluran darah yang kecil dan bersilang-silang dengan tisu komponen pernafasan bronkiol > rujuk gambar bawah. So thru dinding-dinding kapilari ni, makanan dan oksigen dibawa ke paru-paru untuk menyegarkannya supaya boleh menentang gangguan yang boleh sebebkan serangan asma.

Dan fungsi vitamin C jugak adalah sebagai makanan penawar yang boleh membantu dalam pembentukan kolagen (tisu penyambung) untuk menguatkan integrity dan stabilti paru-paru dan tisu organ pernafasan. So ia dapat menyokong dinding pelindung yang menutupi persekitaran paru-paru supaya gangguan (penyebab asma) tidak boleh masuk. Kesannya pernafasan akan menjadi segar dan kuat.

So vitamin C ni berfungsi untuk membina sel, sihatkan dan kuatkan paru-paru dari faktor yang boleh menyebabkan timbulnya serangan asma. Ia boleh membantu untuk meningkatkan pemulihan asma. Elak dan pulih. Ini yang sebetulnya kan? Bukan bertahan sahaja… dah pastinya kita kena konsisten dan amal secara berdisiplin.. 

Paru-paru yang sihat adalah kunci utama untuk pernafasan yang selesa serta kesihatan yang lebih baik dan kehidupan yang bertahan lebih lama. Setuju?

Husna plak tade asma tapi ada alergik dengan sesetengah makanan, debu dan bauan perfume/sabun yang tajam dan melampau. alergik- boleh jadi demam tiba-tiba tau kesannya, bersin tanpa henti, batuk, gatal hidung, gatal dalam telinga, gatal tekak, nak bernafas pun rasa semput macam tak cukup oksigen, jerawat tak usah cakap banyak giler naikkkk…haaaa abis la kalau ‘dia’ datang..so skrg I have solution untuk elak alergik ni


tip mengurangkan kesan alergik
Satu-satunya Vitamin C pilihan saya!

I tried untuk konsisten pengambilan vitamin C tiap hari > buah ambik dan  tablet Vita C pun Hsna ambik dengan konsisten- tambahan Hsna ambik Alfalfa Complex dan DTX Complex dan jarang2 ambik Garlic Complex untuk elak alergik terjadi atau berlarutan.. alhamdlillah vitamin-vitamin ni sangat sesuai untuk tubuh Hsna..suka? ofkos la bila dah tak perlu deal dengan alergik yang teruk macam dulu lagi, tak kena berpantang makanan dengan ketat sangat – kiranya makan sikit tu dah boleh laaa…kalau tak masa dulu-dulu ikan je boleh makan, milo aje boleh minum sebab doctor tak bagi makan untuk nak elak keadaan makin teruk…Tapi sekarang Alhamdulillah. =)


Monday, 11 September 2017

Untitled, 2017



Allah Ya Rabbi, berikan aku kemenangan dari rasa malas!
Agar jangan jauh aku dari rezeki dan hilangnya anugerah yang seharusnya diperuntukkan kepadaku.


Tuesday, 8 August 2017

CARA MELEGAKAN KEKEJANGAN OTOT DENGAN CEPAT DAN BERKESAN

VITAMIN UNTUK CRAMP

Kita aware keperluan untuk tulang kita (based on discussion before this we talk a lot abt bone needs so this time let get to know abt muscle too- its close related anyway – bone and muscle)

Sape biasa alami cramp—yea this sharing for you – single lady, preggy lady, super extra hardworking lady and man whose handling cramp problem every each time..

Yang keje ofis selalu deal dengan masalah sakit tengkuk dan belakang kan? Yang tak mampu tanggung kesejukan malam/ preggy selalu cramp kaki dan betis kan? Yang alami period pain selalu cramp area perut dan pinggang kan?

Yang cramp-cramp ni otot la yang terlibat kan? Ke ada yang tatau cramp tu sebenarnya berlaku kat mana? Heheh takde la kot..semua tau kalau cramp maksud otot la yang keras atau kejang – a simple definition of cramp… hahhha (perlu ke?)

Setiap otot terdiri daripada gentian yang berasingan – ia berkecenderungan untuk mengecut bila berada dalam keadaan or kedudukan tak bergerak untuk tempoh yang agak lama – kita biasa panggil ketegangan otot- cramp

Otot adalah tisu yang paling banyak dalam tubuh. Ia merangkumi 2/5 daripada keseluruhan berat badan. Setiap pergerakan yang kita buat – dari mengerdip mata sampaikan pergerakan ibu jari kaki kesemuanya akan melibatkan otot untuk bertindak dan bersedia pada sebarang arahan minda atau fizikal.

Otot yang ‘ketat’ atau kejang adalah disebabkan ketidakaktifan dan kurang pergerakan. Dan salah satu faktor yang kita jarang-jarang ambik tahu ialah kekurangan atau kelaparan sel-tisu yang menghalang impuls saraf daripada dihantar ke gentian otot.

Otot terdiri daripada gentian-gentian yang disokong dan diikat bersama tisu penghubung yang biasa dan dibekalkan dengan saluran darah dan saraf yang mencukupi. Tahukah kita bahagian ini memerlukan ‘baja’ penyuburan untuk memastikan fleksibiliti otot lebih mudah.

Contoh tulang tengkuk diselaputi oleh periostium- sejenis gentian membrane yang kukuh

Kalau kita tak bergerak terdapat satu bentuk kongesi dimana bekalan darah tidak berupaya melepasi perisiotum. Kesannya otot tengkuk dan tulang memberi tindak balas sakit dan tegang.

Tekanan samada secara fizikal atau emosi faktor penyebab kongesi otot-otot tulang. Kejutan yang mendadak juga salah satu faktor penyebab ketegangan.


Otot yang tak dapat makanan (nutrient) yang secukupnya akan bertindakbalas kepada 2 kesan.
1. membentuk arthralgia-kesakitan tanpa inflamasi dalam sendi
2.membentuk myalgia-kesakitan dalam gentian otot

Sesiapa yang pernah alami kekejangan atau cramp akan lebih faham kesakitan ni kan? Ibu hamil terutamanya..tidur malam kerap je cramp…rasa mencengkam sampai boleh menitis air mata tanpa sedar..kan?

Tip-tip hilangkan cramp- elak cramp dari berlaku awal-awal lagi – btw cegah is better right?

💪Amalkan pengambilan buah oren dan pisang  - kaya kandungan natrium

Galian ini akan bekerjasama dengan kalium dalam cecair ekstraselula pada tisu otot-sel untuk melaraskan pH darah untuk keseimbangan asid-akali yang mengggalakkan pengaliran darah dan pengecutan otot. Asid tinggi dalam darah adalah tak elok dan melambatkan (memekatkan) darah.

Kekurangan natrium penyebab tisu otot menjadi ketat dan kecut.

💪Mandian air suam- at least siram tempat yang alami kekejangan atau Hsna lebih suka panggil ‘otot ketat’ sebab rasa sakit tu macam menarik2 je tersimpul..ketat dan kemas je rasa bahu!

💪Kerapkan senaman dan perbanyakkan pergerakan – untuk menggalakkan peredaran darah juga

💪Jika tubuh terlalu penat jugak increase-kan tekanan so rehatkan tubuh secukupnya…jangan overwork-kan badan sangat.

💪Pakai kasut yang selesa untuk elakkan keletihan tulang belakang dan tengkuk. Mesti korang pernah dengarkan a healthy back is a key to a strong body!

💪Adjust kerusi untuk elakkan ketegangan bahagian pinggul dan belakang yang boleh lead ke kekejangan/lenguh otot keseluruhannya mostly area tengkuk dan kepala.

💪Pengambilan vitamin dan pemakanan untuk menyokong pembekalan nutrient kepada otot dan tubuh –sebahagian contoh nutrient yang paling penting untuk otot ialah kalsium, protein, Vitamin B, kalium, magnesium, antioksidan, omega 3 untuk saraf

UBAT CRAMP


B-Komplex:
Keluarga vitamin B bekerja bersama untuk menyuburkan komponen sel-tisu gentian otot dan melarutkan halangan supaya impuls saraf bebas untuk menghantar perutusan. Ia bertindak sebagai ‘kunci’ untuk membuka otot yang ketat.

B- Komplex penting untuk melegakan arthralgia – menyejukkan sebarang rasa inflamasi
Dan juga melegakan myalgia- menenangkan gentian otot

So B-Komplex sangat-sangat penting untuk melegakan ketegangan dan tekanan serta meingkatkan kelegaan keseluruhan otot tubuh. Ia juga baik untuk saraf.

Ostematrix – main sources of kalsium/magnesium/vitamin D
Kalsium adalah galian yang terpenting untuk tulang-otot-saraf. Ia membantu pengecutan otot-saraf dan menguatkan tulang.

Protein ESP
Otot memerlukan nitrogen untuk kekuatan dan tenaga. So protein amat diperlukan untuk proses tindakbalas yang menghasilkan komponen udara ini- nitrogen- sebagai penyubur otot supaya kita boleh bergerak dengan bebas dan lincah. Protein menghalang atrofi otot

Omega Guard
Mempertingkatkan komunikasi antara sel otak dan saraf untuk kelegaan lebih cepat dan pantas. Omega 3 adalah nutrient terpenting untuk perkembangan saraf yang sihat dan lancar.

Alfalfa complex
Menurunkan keasidan tubuh. Alfalfa adalah tumbuhan yang sangat beralkali yang boleh mengembalikan kenormalan badan yang berasid. Ia berfungsi untuk membersihkan hati, kolon, darah bagi mencantikkan kulit dan otot.

Vitalea untuk mengimbangi nutrient- contoh galian kalium yang diperlukan untuk membantu menyuburkan gentian yang sakit. Kalium bertindak menggalakkan edaran darah untuk menghantar bekalan galian nutrient melalui gentian terus ke dalam tulang untuk menghasilkan pemulihan dengan cepat dan berkesan.

Kalium adalah galian yang paling banyak diperlukan oleh tubuh selepas kalsium untuk melaraskan keseimbangan pemulihan otot kejang. Dan jugak membekalkan natrium.

Vivix
Mekanisme antioksidan kuat untuk mengurangkan faktor dalaman (meneutralkan radikal bebas) yang menjadi punca kesakitan.

boleh kontek Hsna untuk pertanyaan atau untuk dapatkan vitamin-vitamin ni ye. 011-2557 9903. salam sayang dan wasalam! 


Tuesday, 1 August 2017

KESAN-KESAN BILA STOP PENGAMBILAN SUPLEMEN

KEBURUKAN SUPLEMEN

Alhamdulillah Hsna ditanya oleh seorang sahabat di fb..dan Hsna kongsikan jugak jawapan kat sini ye...apa kesan bila stop ambik suplemen ni? soklannya tak menuju ke mana2 brand suplemen tapi since Hsna pengamal Shaklee jadi Hsna share based on pengalaman/pengetahuan Hsna sepanjang Hsna duk amal Shaklee la ye..


Assalamualaikum . Maaf ganggu Husna saya nak tanya sikit pasal makanan tambahan ni . Concept supplement ni mmg kena ambik sokmo2 (berterusan) ke? Ambik takleh tinggal (stop) langsung? Kalau tak , back to keadaan asal kita atau jadi lebih teruk?

Concept supplement ni memang kena ambik sokmo2 (berterusan) ke?
Untuk generally jawab soalan ni Hsna lebih suka untuk jawab: TIDAK.  Jika~~~~~~ kita memang cuuuuukup dah ambik segala nutrient yang memang jadi keperluan tubuh.

Tapi persoalannya cukup ke? Buah memang ambik tiap hari ke? Berapa banyak? Cukup tak dengan keperluan tubuh kita?(Kita perlukan paling kurang 2000mg kalsium sehari untuk orang sihat. Dan kita jugak perlukan 1000mg vitamin c sehari bagi yang sihat..kalau sakit maka lebih bnayak lagi diperlukan..nak tahu fungsi2 vitamin boleh je search tau)

Sayur memang ambik tanpa pilih-pilih ke (yang suka makan tak suka ketepikan)? Sayur organik? Cara masak sayur tu macam mana? Goreng or buat macam ulam? Masalahnya secara jujurnya TAK kan?

Sedar tak most of us banyak makan hampas nutrient. Telur adalah protein yang bagus tapi tahu tak protein ni sifatnya mudah termusnah? Telur pulak dimasak/digreng dengan temperature yang tinggi..protein dah hilang atau termusnah …apa yang tinggal hanyalah hampas protein.

Sebab tu suplemen ni nama lainnya ialah pemakanan tambahan – untuk tambah-topup-isi lompang2 nutrient yang kita gagal nak penuhi tadi.. Kalau sakit laaagi kena banyak topup..
ye tak nafi pun tubuh kita ni mmg mampu buat self healing tanpa ubat pun..memang Tuhan ciptakan tubuh kita sebagai sebaik-baik system/makhluk..tinggal kita je tolong jaga tubuh (amanah) dengan baik.. macam mana nak jaga dengan baik? – pilih makanan yang baik dan halal (ni Nabi yang pesan)

Contoh
Kenapa kita digalakkan ambik kurma?apa lebihnya kurma ni (even mana2 buah pun ada khasiatnya masing2) Kurma kaya dengan……? Kurma merupakan sumber bermacam vitamin dan mineral. Kurma merupakan sumber energi, gula, dan serat yang baik. No doubt right?

Dan mineral penting seperti kalsium, zat besi, fosfor, sodium, potassium, magnesium, dan zinc. Kurma juga mengandung vitamin seperti thiamin, riboflavin, niacin, folate, vitamin A dan vitamin K
Seeeee kurma kaya dengan vitamin dan mineral yang macam2 which is kita perlu tambah melalui suplemen kalau kita tak suka atau tak makan kurma ni or mana buah dan sayur la..
Contoh lagi: tulang patah pegi hospital selepas check doctor sajes untuk ambik pil kalsium..untuk apa? Utk pembentukan tulang baru laaa…

Once dah ambik kena ambik sokmo (berterusan) ke?
Utk diri Hsna, ye I kena konsisten ambik suplemen ni . sebab buah dan sayur yang diambil bukannya cukup pun. Kadang2 makan makanan tinggi bahan perasa/gula/garam which is boleh mengurangkan kandungan vitamin/mineral dalam tubuh, mengganggu keseimbangan hormone dan segala macam dalam tubuh..Dan banyak lagi faktor sehari2 yang boleh menyusutkan vitamin dan mineral dalam tubuh..either faktor luaran atau dalaman

Tau ke makan banyak gula menurunkan kolagen bawah kulit? Makan banyak gula meningkatkan kadar gula dalam darah yg boleh lead kencing manis?? Nahhhh ni la fungsi vitamin b – untuk menyeimbangkan gula dalam badan dengan ditukarkan kepada tenaga… masalahnya kita cukup ke vitamin b untuk bantu tubuh kita kawal paras gula ? dan banyak lagi la faktor yang mengawalnya… bulih kaji lebih dalam tau. Dan list goooo onnn vitamin c, e,……….. untuk fungsi masing2 kepada part tubuh kita...

Bila dah ambik takleh tinggal (skip/stop) langsung ke?
Tak la…its up to you..tapi why nak skip or stop? Its ok klu nak stop/skip kalau rasa boleh cari sumber lain selain suplemen.. ok je… - makan buah dan sayur banyak la, pastu elak makan makanan ringan/tinggi perasa/garam dan sbgnya.. yg ptg pastikan tubuh dapat full nutrient- in any way ... but personally I don't think its enough..isn't?

Kalau stop , akan back to keadaan asal atau jadi lebih teruk?
Untuk soklan ni kena faham konsep asal suplemen..pengambilan suplemen bukan untuk menyembuh penyakit tapi untuk membaiki faktor yang lead kepada nyakit tuu atau mempertingkatkan fungsi tubuh untuk deal dengan penyakit tu


Adakah akan back to keadaan asal? – bila tubuh tak cukup faktor (vitamin dan mineral) untuk halang masalah tu memang akan jadi balik. cth biasa ambik vitamin c untuk kurangkan alahan, tapi bila stop jadi balik alahan tadi..sebab? tubuh tak cukup vitamin c untuk kuatkan imuniti nak halang alergi yang selama ni dah kurang /tiada

Adakah akan makin teruk? - bila suplemen tak ambik buah pun tak ambik…what do we expect dari mana tubuh akan dapat vitamin c untuk kuatkan imun tubuh kita tadi?sedangkan tubuh tak dapat produce vitamin c sendiri melainkan diambil melalui makanan..ni suplemen tak ambik buah malas nak makan..memang la jadi makin teruk kan?

suplemen ni tak sama macam produk skincare tiruan yg kita selalu dgr kesan buruknya..bila guna makin floles bila stop makin dan lagii teruk dr sblm ni…bukan!! xsamaa~~~~~ yang penting pilih yang semulajadi tau bukan yang sintetik..sintetik akan bg efek lain plak kat tubuh (bahan sintetik tak boleh berklobarasi dengan tubuh kita secara natural)… even byk lg nak share tapi pjg sgt dah ni..hehe…klu awak biasa studi bio awak akan lebih nampak apa yg sy nak sampaikan ni…huhuhu susah jugak nak terjemah ikut ayat camni..bimbang tak tersampai maksud..

tengok jugak apa yang Dr Zubaidi share kat belog beliau tau..banyak info yang beliau share sangat-sangat bermanfaat untuk kita fahami dan amal.  So ni la jawapan yang Hsna kongsikan..moga2 boleh bagi pencerahan kepada orang lain jugak, Insyaallah.

Sunday, 23 July 2017

MASYAALLAH RUPANYA AKU BELUM JUJUR...

Kenapa sudah banyak kita mengucapkan kalimah zikir tapi tak memberi kesan apapun pada diri kita?

Amal Ya Wahhab 300x sehari dengan harapan apa yang kita mahu, kita pinta pasti Allah beri!
Amal Ya Mujib 60x sehari selepas subuh supaya doa-doa kita mudah dan pantas dikabulkan!

Tapi hati ini, diri ini, kehidupan ini tetap tak merasai beza apa pun? Kenapa?

Mungkin kalimah itu belum jujur, belum sesuai dengan hati kita, dengan kehidupan kita.

Seandainya kita jujur Allah pasti akan tunjukkan keajaiban dan luarbiasanya kalimah yang kita zikirkan itu. Pasti! Maka jujurlah dengan Allah. Zikirkan kalimah itu dengan hati yang hadir, jiwa yang hidup dan ucapkanlah keranaNya - kerana kita agungkan Dia, kerana kita  cintakanNya. 

bukan kerana kita nak sesuatu dariNya semata! Allahuakbar. 

Sesungguhnya janji Allah itu benar,  “kita tunaikan janji kita kepadaNya pasti Dia juga akan tunaikan janjiNya kepada kita” – janji Allah itu pasti.  Cari Allah pasti Allah cari kita! 

 Dan janji Allah itu tanpa ‘Insyaallah’ seperti kita. Maklum saja lafaz Insyaallah bagi kita manusia yang penuh dosa ini bagaikan situasi 50-50..betul tak? Nak ke tak nak..urmmm tak pasti la – nah itu umpamanya!

 Dan sesungguhnya hanya kepada Dia kita akan kembali. Fafirruuilallah- Run to Allah > Allah pasti bantu kita, Insyaallah! 

Assalamualaikum!  tengok juga video-video best Ust. Hanan Attaki LC.. kata-kata beliau tak sah kalau tak jentik tangkai hati kita..jauhnya kita dengan Syurga Allah! Allahu...






Tuesday, 18 July 2017

SHORT TRIP- PERHENTIAN ISLAND

Trip terjah namanya ni, without any planning sebut aje kat mulut pastu terus “jum” makanya berjummmmlah kami ramai-ramai menerjah Pulau Perhentian,Besut Jumaat lepas.. Hanya lebih kurang 2 jam lebih perjalanan dari rumah untuk sampai ke jeti..Then kami naik bot di Kompleks Perikanan ke Pulau Perhentian. Perjalanan naik bot ke pulau mengambil masa kira-kira satu jam jugak la...best la duk terumbang ambing atas bot tu..haha i like..memang dari dulu lagi kalau naik bos Hsna tak suka yang tenang-tenang..suka yang berombak tu..haaa rasa macam real duk tengah-tengah laut tu...kikiki

ada 6 check point yang disediakan tapi kami hanya sempat pegi 5 je sebab kesuntukan masa..dah la shark point plak tu..saje je takleh tengok shark.....tak banyak gambar pun yang diambik sebab masing-masing dah lupa kamera kerana esaited sangat…. Hahha..mana yang ada je la ye… hanya bajet RM100 sorang je .. tak termasuk minyak kete dan belanjawan makanan hokey..untuk sewa bot je la RM 100 ni…tu pun kira murah la sebab pegi dengan kawan sendiri…hihi..memang terlajak bajet laaa ni …hahhaha cukup untuk release stress kecik-kecik....kira happening la jugak sebab tak plan tau-tau dah sampai pulau..mau tak best...unexpected thing ni memang best..



kena marah dengan abg bot sebab buat perangai poyo berani keluarkan kaki
time bot gerak..alaa bukan selalu

selepas main air lapar wehh ..pakat duk gagau makanan..haha

memang kami tak reti buat gaya havoc..

kami berebut tau nak naik mende ni...hahaha










lassst






Thursday, 13 July 2017

BAGAIMANA VITAMIN DAN NUTRISI BANTU PROSES TUBUH.


Assalamualaikum hari ni Hsna nak share input-input yang Hsna dapat hasil attend kelas nutrisi sebelum raya ritu.....(eh ke master buat dalam bulan pose ye..tak ingat sebab lama sangat peram dalam dratf..ampun!!)

Manusia hidup sebenarnya disebabkan sistem tubuh yang beroperasi setiap hari. - proses yang tubuh kita jalankan tiap-tiap hari tanpa gagal, alhamdulillah.

Sistem Pernafasan
Sistem Peredaran Darah
Sistem Pencernaan
Sistem Perkumuhan
Sistem Peranakan
Sistem Otot
Sistem Tulang
Sistem Saraf dan lain-lain

kita mungkin tak perasan ni, sebab kita hidup hari2 ok je. tapi sistem ni yang bantu badan kita berfungsi tapi kita tahu tak dari mana datangnya sistem semua tu? ada sapa nak jawab >> Ciptaan allah semua tu - Sistem terbentuk dari organ, organ terbentuk dari tisu, tisu terbentuk dari sel. Sekumpulan sel akan membentuk tisu, Tisu kemudian membentuk organ, dan organ-organ akan membentuk sistem- pastu jadi la diri kita yang sekarang ni yang buat proses kat atas tu tiap-tiap hari..

Sel > Tisu > Organ > Sistem

Bagaimana sistem pencernaan wujud adalah disebabkan adanya organ (perut) dan organ ni datangnya dari sekumpulan tisu, dan tisu ni datangnya dari sekumpulan sel. Jadi asas badan kita adalah sel. Sel adalah unit paling kecil badan kita. halussss sangat ..

Contoh yer: HAMIL
Sebenarnya semua wanita boleh mengandung secara semulajadi jika tidak mengalami masalah kesihatan. Cuma bagi sesetengah individu, terdapat ‘nutrient gap’ disebabkan cara hidup dan cara makan yang tidak dapat menampung keperluan tubuh atau menyebabkan nutrien tidak sampai ke dalam sistem tubuh.

Bila masalah kekurangan nutrien ini berlaku, proses normal badan tidak dapat berjalan dengan sempurna termasuk mengganggu kesuburan/ proses kehamilan. siapa sini fikir dia ambik makanan seimbang setiap hari dengan kuantiti yang dia perlu?Ada ke? >>>  bila tak cukup nutrisi seimbang yang kita makan ia akan jejaskan well being sel kita..nak ke tak nak ke kalau tak cukup memang sistem dalam badan jadi tak berapa nak betul fungsinya... 


Saya bagi contoh tulang. Tulang perlukan lebih daripada 20 jenis nutrisi:
Vitamin D
Vitamin K
Kalsium
Potasium
Vitamin B
Protein
Magnesium
Mangan
Boron
Zink
Dan banyak lagi

Bukan semua kita dapat in a day kot.. kalau tak macam2 kene makan kan?? tak larat jugak cik akak abang oii... korang minum susu hari2? ambik sayur hijau hari2? sebab ni adalah sumber kalsium paling original. Tak perlu tanya korang jugak, sebab ni ada kajian terhadap wanita Malaysia pun bahawa kita kurang pengambilan nutrisi yang sepatutnya kita ambik. salah siapa?? kita sendiri la sebab berkira sangat... kan~~~~~~ haaa padan muka sendiri.. 










Tuesday, 11 July 2017

CARA MUDAH PENYEMBUHAN TULANG PATAH


Kerapuhan atau pereputan tulang berlaku kerana berlaku penurunan atau terhentinya pertumbuhan hormon. Mostly banyak berlaku dalam kalangan wanita kerana seiring peningkatan usia pengeluaran hormon estrogen juga semakin menurun. Dalam keadaan ni lah kalsium yang ada pada tubuh akan hilang secara perlahan-lahan sehingga menjadi kerapuhan tulang.

Analoginya umpama camni,  sebatang pokok yang berada di negara panas, pokok akan cuba menggugurkan daunya untuk meneruskan hayat dan mengurangkan kadar kehilangan air. Macam tulang jugak bahagian tubuh lain terpaksa menyerap kalsium dari tulang untuk menjamin kesihatan tubuh lainnya. Lama-kelamaan tulang hilang keseimbangan kalsium untuk jadi lebih kuat dan gagah. 

Dan jika tidak ditambah lama-lama tulang juga akan kekurangan kalsium dan akhirnya mudah patah dan rapuh. kalau preggy lagi banyak baby akan tarik kalsium dari ibu sebab dia nak form tulang, gigi dan sebagainya yang memerlukan kalsium yang cukup. bayangkan dah la maknya dah memang tak cukup kalsium , anak pulak perlukan kalsium dan ambik dari mak yang tak cukup.. agak-agak apa jadi? .. sama-sama tak cukup kalsium mungkin..gigi cepat rosak - mudah sakit pinggang/lutut/sendi- dan macam-macam efek kat mak dan anak jugak. 

Bila usia dan menginjak keatas sikit terjadi pulak masalah tulang rapuh- tulang mudah patah - osteopenia: sempadan kehilangan tulang yang nak lead ke osteoporosis. Jika seseorang mengalami kehilangan tulang tetapi tidak secukupnya ke arah osteoporosis gejala ini dipanggil osteopenia.  Osteopenia takde gejala fizikal tapi ia boleh berkembang menjadi osteoprosis. so muda-muda ni elak gejala osteopenia ni lebih awal. Ia dapat dielakkan melalui pola pemakanan dan senaman bagi memperlahankan kehilangan tulang...jika dibiarkan jugak akan lead ke  osteoporosis...allahu  ni antara kesan ketidakpekaan kita terhadap keperluan tulang kita la ni..


tapi kalsium saja cukup ke? Hsna petik hasil perkongsian dari one of mentor yang Hsna respect giler..salute- Kak Anah!! 


Dalam pembentukan tulang, ada yang dinamakan proses osteoblas. Osteoblas perlukan kolagen untuk buat jaringan struktur asas tulang. Bila tersedia  struktur tulang tu, barulah kalsium dan mineral akan  mengisi ruang dalam tulang. memadatkan tulang kita. takde la istilah gelonggong tulang..eh? betul ke dak pekataan nih?tapi maksudnya tulang tak penuh la..ada lobang-lobang or rongga-rongga

Selain kalsium dan mineral, untuk pembentukan tulang yang cantik collagen adalah lebih penting berbanding kalsium.  Bukan nak cakap kalsium kurang penting...takk ..tak cukup kalsium caner dapat tulang yang kuat..kan?

ok nak mudah faham dan nampak macam ni ~~~ 
Kolagen - struktur asas tulang 
Kalsium dan mineral - pengisian tulang

Okies? faham kan~~ ni Hsna taja satu gambar nutrient yang diperlukan untuk tulang by Shaklee ..tulang patah eksiden? tulang retak sebab jatuh pokok? asyik sakit pinggang je manjang tak padan dengan terlajak muda lagi? here come your solution .. 

satu canister protein ESP untuk  pemulihan sel-sel tulang. protein yang baik membantu pembentukan sel-sel tulang baru  tumbuh dan dengan cepat, sihat dan kuat.  ESP protein ni akan menggantikan sel-sel tulang yang rosak dan hancur akibat patah or retak. 

multivitamin Vitalea untuk memenuhi keperluan mineral dan nutrient kepada pertumbuhan tulang. Ada penuh 24 jenis nutrient yang boleh membabtu memcepatkan proses formation tulang baru.

Ostematrix sebagai sumber utama kalsium dan magnesium untuk asas pembinaan tulang kita. Uniknya  caplet kalsium ini diformulakan sekali dengan Vitamin D supaya penyerapan kalsium kedalam darah dan tulang pada kadar yang paling berkesan, menyeluruh dan cepat. So penyembuhan tulang patah or retak berlaku lebih pantas dan pada tahap dan masa yang cepat.

manakala kolagen adalah keperluan paling asas untuk pastikan  tulang dapat terbentuk kemudian dipadatkan atau diisi dengan nutrient dan mineral tulang.  Jadi tulang lebih kuat diluar dan jugak didalam. inside out tulang terjaga dan kuat, Insyaallah. 


WASEP: 011.2557.9903



Thursday, 6 July 2017

Heppi Eid Mubaraq!

Maaf zahir & batin. 
Selamat menyambut  Syawal 12.

Hari ni baru apdet…hari ni baru nak wish.. apapun maaf atas segalanya – maaf jika ada terguris rasa dan perasaan di setiap bait-bait sharing kat laman ni, mungkin ada gurauan kasar yang tak disengajakan di kotak-kotak komen atau perkongsian gambar-gambar yang tak menyenangkan hati sesiapa dan apapun jenis salah dan silap.. ampun maaf dipinta.

0-0 ye