Monday, 10 February 2020

TIADA YANG LEBIH PASTI DARIPADA KEMATIAN !

People basically spend more time under the ground than above it!
Assalamualaikum untuk Isnin yang indah Insyaallah.

Semalam dikejutkan dengan berita kematian ex schoolmate yang tiba-tiba sebab eksiden. Tak expect langsung sebab beliau masih muda sesangat. Belum 30 pun. Tapi kalau KEMATIAN sape je yang boleh expect kan? No one! Kalau boleh expect kematian tu bila-bila dan kat mana-mana mesti ramai duduk bertafakur atas sejadah je memperbanyakkan ibadat then get ready kat tempat yang dijanjikan kematian tu (ehem ada ke??)  But again no one boleh expect semua tu. No one!

Yang pasti setiap yang hidup pasti merasai KEMATIAN. Even malaikat-malaikat pun mati even malakul maut sekalipun kecuali Allah Ya Hayyu Ya Qayyum. Dan kematian akan terus ada dan terus berlaku sehingga Allah SWT sendiri yang mematikan MAKHLUK KEMATIAN di padang mahsyar nanti.

Sebab tu ahli-ahli neraka yang diseksa teruk macam manapun takkan mati dah. Takde kematian kedua! Takkan ada lagi yang experience KEMATIAN. Tapi kesakitan seksaan alam barzakh keep repeating sampai bila-bila. Sekali disiat kulit kemudian elok balik pastu siat lagi, lagi, lagi dan lagi. Tapi kematian takkan pernah terjadi dah. Hanya kesakitan dan keseksaan dirasai. Sebab MAKHLUK KEMATIAN dah dimatikan oleh Allah SWT dihadapan semua makhluk yang pernah hidup di padang mahsyar. Dan kita semua soon enough akan menyaksikan sendiri peristiwa ni. Wallaua'alam !

Jadi apa persiapan kita untuk menghadapi kepastian ini untuk memastikan neraka bukan tempat kemudian bagi kita ?  *sobsobs*








23 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Takut diseksa berulang-ulang.

    ReplyDelete
  3. Ya Allah mohon diampuni dosa..terima kasih ingatan

    ReplyDelete
  4. terima kasih atas ingatannya.. semoga kita diberi keampunan sebelum pergi..

    ReplyDelete
  5. ada orang yang akan tahu pasal kematian mereka bila, banduan akhir... selalu mereka dah tau bila tarikh terakhir mereka...
    yelah, mati ni tak lambat tak cepat .... cuma DIA yang tahu, sekarang ramai je orang muda yang kita nampak sihat pun boleh meninggal, tak payah tunggu tua

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'ah betullah.. sekurang2nya mereka ini diberi 'ruang & masa' untuk bertaubat. kita? allahu rabbi

      Delete
  6. seperti kata imam ghazali, apakah benda yang paling rapat? jawapannya adalah mati...

    ReplyDelete
  7. bila dah tiba ajal tak kira usia dan bila...semoga dipermudahkan buat kita semua bila dijemputNya

    salam kenal dari www.iamfuzy.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. tepat sangat. tak kira pangkat darjat jantina umur dah
      amin Insyaallah biiznillah moga kita semua sentiasa bersedia

      Delete
  8. skrg ni kematian tak disangka2.. hanya boleh bersiap sedia. ya allah, pasti itu mati dan ingat mati itu pun diharuskan.
    semoga dpt cari pahala byk2

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul. bersiap sedia dengan bekalan yang secukupnya,Insyaallah

      Delete
  9. kematian tidak mengenal usia.. semoga kita semua dapat pengakhiran yang nbaik ... takziah untuk keluarga exschoolmate husna..semoga roh dicucri rahmat..ALlah lebih sayangkn beliau

    ReplyDelete
    Replies
    1. sungguh. Mati tak tunggu tua kan..Insyaallah amin !

      Delete
  10. Tidak akan lambat mahuphn cepat walau sesaat.. mati itu pasti..
    Semoga kita mati dalam kebaikkan.. Aamiin..

    ReplyDelete

Iklan