Friday, 11 September 2015

Jangan tinggalkan solat TAHAJUD!


Kelebihan orang yang bangun tahjud (ahlul lail):
1. Nur pada wajahnya.
Sabda Rasulullah ﷺ: “Sehampir-hampir masa seseorang hamba Allah kepada Tuhannya ialah pada waktu tengah malam yang terakhir, maka kalau kamu berminat menjadi seorang dari orang-orang yang mengingati Allah pada saat yang tersebut, maka hendaklah kamu lakukannya.” (At-Tirmizi).
2. Sangat dekat dengan Allah. Nabi ﷺ bersabda; “Hendaklah kamu bersolat malam. Sesungguhnya ia amalan orang yang soleh sebelum kamu, amalan yang mendekatkan kepada Tuhanmu, penghapus kesalahan dan pencegah dosa.” (HR: Muslim)

3.Abu Hurairah ra.berkata, bahwa Rasulullah bersabda : “Rabb kita Azza Wa Jalla tiap malam turun ke langit dunia pada sepertiga malam yang terakhir, lalu Allah swt berfirman, Barangsiapa yang berdo’a kepada-Ku pasti Aku kabulkan. Barangsiapa yang memohon kepada-Ku pasti Aku beri dan barangsiapa yang meminta ampun kepada-Ku pasti Aku ampuni. (HR Muslim)

4. Suasana di padang mahsyar sangat menggerunkan. Manusia semenjak zaman Nabi Adam berkumpul dalam keadaan bersesak-sesak, sangat takut dan tertunduk. Sebahagian mereka berjalan dalam keadaan buta, pekak, bisu, ada yang berjalan dengan kakinya, sebahagian yang lain merangkak dengan tangannya, bahkan ada juga yang berjalan dengan wajahnya.

Pada hari kiamat matahari didekatkan kepada manusia sejarak satu jengkal hingga menggelegak otak. Maka manusia akan tenggelam dalam peluhnya sesuai dengan amalnya. Sebahagiannya tenggelam hingga ke mata kaki, sebahagian yang lain hingga ke pinggangnya dan sebahagian yang lain hingga ke mulutnya. Mereka terus dalam keadaan itu bertahun-tahun lamanya (70 - 100 tahun) hingga Allah memulakan hisab dan penghitungan amal. Setelah sekian lama berdiri di padang Mahsyar yang penuh derita itu, semua manusia sudah tidak mampu lagi menunggu. Mereka segera mendatangi nabi-nabi kekasih Allah agar mereka diperkenankan permintaan bagi Allah memulai hisab. Namun semua nabi-nabi, mulai dari Nabi Adam hingga Nabi Isa as, tidak ada yang berani mengabulkan permintaan itu. Semua manusia akhirnya menemui kekasih Allah, pemilik wasilah dan syafaat terbesar, Baginda Muhammad ﷺ. Imam al-Bukhari dan Muslim meriwayatkan bahawa Baginda segera berjalan ke arah Arasy lalu bersujud dan memuji Allah s.w.t. dengan puja-pujian yang belum pernah beliau ucapkan sebelumnya. Allah s.w.t. lalu berfirman, “Wahai Muhammad, angkat kepalamu. Mintalah, Aku akan mengabulkan.” Rasulullah ﷺ segera meminta untuk dimulai hisab.

Allah segera menurunkan perintahnya kepada semua malaikat, maka hisab itu segera dimulakan. Maka berterbanganlah kitab2 amal dari langit. Beruntunglah sesiapa yang mendapat suratan amal dengan tangan kanan dan celaka bagi yang menerima dengan tangan kiri. Setiap manusia akan menyesal atas dosa2 yang dilakukan sehinggakan orang-orang kafir mengatakan, “Alangkah baiknya jika aku menjadi tanah.”


Tetapi ada golongan manusia yang Allah berikan keistimewaan yang layak menerima pujian dari Allah..siapakah mereka ini? Iaitu yang bangun bertahjud pada malam hari.
وَمِنَ اللَّيْلِ فَتَهَجَّدْ بِهِ نَافِلَةً لَّكَ عَسَىٰ أَن يَبْعَثَكَ رَبُّكَ مَقَامًا مَّحْمُودًا ﴿٧٩


Semoga kita tergolong dari golongan ahlul lail dengan baki usia yang ada, merasai kelazatan bertahjud dan dimasuki ke syurga tanpa hisab.. .aamiin ya rabb
“Dan bangunlah pada sebahagian daripada waktu malam serta dirikan solat Tahajud padanya sebagai solat tambahan bagimu. Semoga Tuhanmu membangkit dan menempatkanmu pada hari akhirat di tempat yang terpuji.” (Surah al-Isra’: 79)-Kulliah maghrib oleh Ustaz Jafri Abu Bakar Mahmoodi pada 9/9/15 di masjid Negeri Shah Alam.-

No comments:

Post a Comment

Iklan