Sunday, 6 November 2016

MENJADI KAYA SEPERTI NABI SULAIMAN A.S – PART I

Assalamualaikum.. little bit serius sharin’ tuk kali nih…ku warnin awl2 sebab for me entry Hsna untuk tajuk kali nih I think its little bit heavy untuk kita cerna.. well everythin yg Hsna akan share yg pastinya always yg menarik dan berfaedah..Insyaallah… ecece..intro pun da macam siyes je ni…
Rindu Rasulullah tetiba..

Ok cool…cool…relax and bismillah.. nak jadi kaya kan? Kalau nak baca leklok… kikiki

So Hsna supposed to share 9 tips mcm mana nak jadi kaya mcm Nabi Sulaiman A.S… Tapi rasanya xleh bagi sekaligus lah…sebab I thinks its too heavy to digest.. so Hsna mungkin share separuh kali ni then the rest lenkali kita sambung.. orite…

As per kita tahu Nabi Sulaiman adalah manusia yg paling kaya kat dunia ni..dari dulu sampai skrg even baginda dah wafat sekalipun still klu dikumpul segala harta para jutawan yg ada kat dunia mcm harta bill gates ke mark zukerberg ke Pak Jib ke..eh????…. alahh semua jutawan la senang cakap.. still xdapat nak tandingi kekayaan yg Allah kurniakan kepada baginda Nabi Sulaiman..Maha Kaya Allah kan? kekayaan yg meliputi barat ke timut utara ke selatan..

So apa rahsia Nabi Sulaiman sehingga Allah melayakkan baginda untuk pegang title MANUSIA PALING KAYA DI DUNIA??


That its…
#1. Tidak menjadikan kekayaan sebagai tujuan utama!
Siyesly masa baca tip2 ni….1st thin 1st yg menjengah mindaku  ... “alah senang la cakap camtu bg org yg dah kaya yg mmg kekayaan dah belambak pun, bagi kita yg cukup2 ni memang nampak macam kejar duit je…klu tak kejar duit caner nak teruskan idup”

Kan? Sape penah tefikir benda yg sama,, I do tapi Alhamdulillah cepat2 tersedar balik…#Astaghfirullahhal a’zim .. klu kita fikir camtu itu tandanya kita tak bersyukur!! Allahu takut tau bila dilabel hamba yg tak bersyukur .. malu kat Tuan kita yang Maha Baik… selepas segala nikmat dicurahkan kepada kita still mengeluh tak cukup?

Tak cukup ke diberi sepasang mata untuk lihat panorama dunia yg indah, tengok anak2 syurga yg soleh solehah membesar dan bidadari dunia akhirah yg cantik menawan atau seorang pembimbing yang akan memimpin kita ke syurga Insyaallah

Tak cukup ke diberi sebatang hidung untuk mencium enaknya aroma2 makanan lazat yang dimasak oleh ibu tercinta, kuih muih yg harum yang disedia oleh bidadari2 dunia akhirah?

Tak cukup ke diberi sepasang telinga untuk mendengar alunan2 indah?

Tak cukup ke diberi kesihatan yang afiah untuk menikmati segala nikmat-nikmat tersebut?

Wahh…terlalu banyak untuk disenaraikan..Sungguh rahmat dan nikmat Allah itu Maha Luas untuk kita berhenti & berputus asa… rugi!

Kita as muslim memang tugas kita untuk bekerja dan berdoa.. dan haq Allah untuk bagi kita takat mana…kita tak layak pun nak persoalkan balik apa yg Dia dah bagi..

So ..

Ikutilah Nabi Sulaiman yg menjadikan semua kekayaan baginda sebagai cara untuk beribadah kpd Allah. Cara untuk sebarkan kebaikan serta kembangkan/dakwah agama Allah. Atau bagi kita jadikanlah kekayaan itu sebagai bekalan untuk beribadah..bila dah kaya sedeqah boleh bagi banyak…bila kita kaya semakin ramai org yg kita dpt bantu kalau kita dah kaya kita boleh bantu agama kita jgk Insyaallah. ..idup pun lbh senang

So jadikanlah harta hanyalah sebagai cara untuk mengabdi kpd Allah Insyaallah bukan takat senang di dunia even kat akhirat pun kita masih lagi boleh pegang title orang paling kaya : kaya amalan baik… telampau best kan?

#2. Utamakan ilmu

“Sulaiman diberi pilihan antara harta, kerajaan atau ilmu. Maka Sulaiman memilih ilmu. Dgn sebab memilih ilmu akhirnya Sulaiman diberi kerajaan dan harta” – HR.Ibnu’Asakir dan Dailami

Nabi Sulaiman mampu menjadi raja bagi sekalian semua makhluk dan mampu membimbing mereka dgn adil dan bijaksana kerana luasnya ilmu yg dimiliki oleh Nabi Sulaiman

Kalau korang sedar ilmu mempunyai kaitan rapat dgn rezeki seseorang.  Caner tu?

Ye la sebab Allah akan menjadikan org yg berilmu itu sebagai seorang  serba cukup malah kaya dalam segala hal, kaya ilmu, kaya amal soleh, kaya sifat2 baik, kaya taktik-taktik camna nak jadi lebih kaya, kaya dgn semangat yg membara untuk berusaha lebih lagi,kaya idea cmna nak tingkatkan untung bisnes.. haii tu semua Allah yg bagi tau …

tapi hanya bila kita ada ilmu so kita mampu uruskan segalanya dgn baik…betul tak? dan kaya harta benda ofkos..

…mmg jadi otomatik kaya la bila ilmu penuh di dada ni… sempurna hidup!  ..Dan lagi tambah2 untungnya org berilmu Allah angkat setinggi-tinggi darjat untuk mereka tau…pesen kaya akhirat jgk ni cenggini nih… fuh tebakor aih nak jd mcm Nabi Sulaiman jgk la.. tebaik!


#3. Buat baik dgn Allah-Beriman dgn penuh takwa

Ofkos la kena buat baik dgn Dia…tiap hari duk doa sungguh2 suh kabulkan doa tu mintak dgn sapa? Dgn Allah la kan..?

Nak Allah kabulkan doa kita, nak Allah jadikan kita kaya mintak la dengan Dia Pemilik segalanya! Sempurnakan suruhanNya dan hindari laranganNya.

Pelihara diri untuk dapat “perhatian” dari Allah..berlumba-lumba meraih takwa dengan gigih buat ibadah kpd Allah semata-mata, tetap rendah hati walau selepas dah kaya dan tak lupa segalanya tetap milik Allah..ia hanya kepunyaan kita bila Allah izinkan bila Allah nak tarik balik..we cant do nothing kan? So tetaplah rendah diri, sentiasa buat baik dan sentiasa mengharap hanya padaNya…dan sentiasa syukur in any state..

Bila dah kaya tu tak lupa diri dan jaga amanah kekayaan tu sebaiknya…weh harta kekayaan tu amanah tau…klu tak dijaga leklok nantila jawab panjang2 kat kubur nanti.. “kemanakah dibelanjakan hartamu wahau si polan, kearah kebaikankah atau sebaliknya”

Haa cer cuba jawab soklan malaikut tuh… cer try ..

Sebagaimana Nabi Sulaiman ialah insan yg sangat taat kpd Allah. Hari-hari baginda diabadikan kepadaNya..ye mcmmana Tuhan tak sayang kan??mmg patut Allah kabulkan doa Nabi Sulaiman untuk jadikan baginda manusia yg paling kaya kat dunia nih…

Huhu..kita? kita? Level mana ntah… adehhh

Janji Allah untuk hambanya yg bertakwa ada dua kelebihan yang Allah akan bagi :

1.Dipermudahkan jalan keluar bagi setiap kesusahan dan kesulitan didunia dan akhirah
2.Allah akan kurniakan rezeki dr arah yg tidak disangka-sangka..

***Allah akan memberi rezeki yg tidak pernah dia harapkan dan impikan..Masyaallah Maha Indahnya Allah Tuhan kita…Subhanallah!
 .
.
.
.
.


To be continued….
PART I
PART II
PART III
DOA NAK JADI KAYA MACAM BAGINDA SULAIMAN A.S

husnasukahijau@gmail.com | 011.2557.9903





30 comments:

  1. Thanks Husna berkongsi info ni
    Mudahan kita semua akan menjadi kaya raya seperti nabi Sulaiman dgn mengikut tips tu, tak sabar nk tunggu tips sterusnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Welcome Kak Noor..Ameen. Insyaallah

      soon kak..Insyaallah ‿⁀

      Delete
  2. Terima kasih Husna share tis yg sangat berguna ni..jika ingin rezeki bertambah byk kan sedekah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Most welcome .. betul tu sedekah tanpa batasan rezeki datang pun tak terbatas luasnya

      Delete
  3. Terima kasih dtg jengah d blog sis JM..leep in touch ye

    ReplyDelete
  4. betul betul :) niat nk mmbntu lebih baik drp kita nk kaya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. moga dgn niat nak bantu makin byk Allah bagi supaya lg banyak kita dpt bantu .. ◕‿-

      Delete
  5. tips yg berguna yg bukan kita tak tahu tapi alpa..terima kasih sbb berkongsi buat ingatan kita semua

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la kan bukan tak tahu tapi tak sedar..

      sama2 harapnya antara kita pun saling beringat dan diingat.. ◕‿◕

      Delete
  6. waa.. thanx husna.. banyak benda baru kakak belajar dari entri husna nih.. teruskan menulis ya dik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wc ..alhamdulillah share pahala.. ‿⁀

      insyaallah still byk lg nak kena improve..ku cuba sedikit demi sedikit utk jd mcm2 otai2 blogger hebat mcm akak ◕‿◕

      Delete
  7. Sangat menarik dan saya dah mula. Sedar bukan kekayaan yang saya cari tetapi redha Ilahi dalam mencari rezeki

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah.. bila redha dan berkat kita bejaya genggam insyaallah otomatik kaya..kan?

      Delete
  8. Thanks for the tips..
    Hidup juga suatu kekayaan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. WC

      Betul one of nikmat yg paling besar plus we muslims..

      Delete
  9. kaya tapi beriman dan bertaqwa...

    ReplyDelete
  10. Anggota yang dah ada melekat di tubuh kita ni pun dah buatkan kita cukup kaya kan Husna.... Alhamdulilah Allah bagi kita sempurna tubuh badan....
    Kaya itu bonus, tapi syukur itu kaya namanya...ececeh.... yelah sangat haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahha..betul kak betul..jangan sangsi2..hehehe

      kita semua alhamdulillah memang dijadikan kaya raya..

      Delete
  11. Tq husna, nice sharing.
    Tq follow akk, akk bls follow dah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wc banyak2 kak, alhamdulillah

      tq banyak2 jugak kak..suka!

      Delete