Wednesday, 28 December 2016

TIP PALING PENTING UNTUK ELAK JERAWAT NAIK BERTERUSAN

TIP BEBAS JERAWAT
Sumber:Pinterest
Assalamualaikum untuk sharing hari ni Hsna just wanna share some tips untuk sesiapa sahaja mostly adik-adik remaja atau sobat2 yang menjangkau awal dewasa (juz like me?) kat luar sana yang sedang deal dengan isu jerawat yang bagaikan tak nampak dead end..nak-nak lagi area muka..adeh!

Akak Hsna takla nak ngaku expert giler dengan isu masalah kulit muka terutama sekali masalah jerawat dan parut..tapi bebekalkan pengalaman hakak yang tak seberapa ni (mungkin la bebelas tahun gituw) bulih la nak share serba sedikit kan?

Live experience kot ni dik… kalu hakak share ni pun memang solely based on self experience la…jadi hakak faham bebenor la …

tentang faktornya > ada jenis yang ekstrem ada jugak jenis yg biasa2 je > depend pada sensitivity kulit masing-masing

tentang kesan-kesan tertentu bila asyik duk kacau aje kesan jerawat tuh > langkah-langkah nak atasi

tentang apa cara yang paling sesuai untuk korang supaya tak payah lagi nak deal dengan masalah jerawat > hakak ada #TipMudah nya taw..

tentang pantang larang supaya jerawat tak lagi jadi igauan ngeri korang  > ada #Petua nya ..jengjengjeng

serba sedikit  hakak Hsna akan bincangkan kat entry ni taw… kalau bukan adik2 Hsna pun kawan2 atau akak2 Hsna pun bulih jugak nak continue  baca untuk nak tahu tip nak elak jerawat tumbuh bagai cendawan selepas ujan…atau mungkin jugak ada para ibu yang punya anak lelaki ke perempuan ke yang baru nak masuk fasa matang pastu ada masalah jerawat nih .. bagi perhatian penuh taw mak-mak.. jangan sampai rosak kulit muka anak-anak tu baru nak cari jalan nak baiki.. better cegah dari baiki kan?? Kos pun jimat sebenarnya > feeling pun tak steghes sangat… betul!

Tip yang paling utama yang ramai pandang ringan jew
#Jaga kebersihan muka

1.Bersih-bersih ni bukan sekadar basuh je gosok-gosok je sayangs semua, kalau nak kata basuh muka je wudhuk paling kurang 5x sehari pun dikira basuh jugak (tu pun kalau betul cara bewuduknya > basuh sampai rata > gosok-gosokkan dengan teliti supaya semua area  wudhuk tu cover dengan sempurna dan sampai ke ‘destinasi’ yang sebetulnya untuk sah wudhuk).

Maksud hakak Hsna basuh sini basuh dengan pencuci muka yang sesuai dengan kulit kita >tamau lepas basuh rasa pedih,kering dan menyakitkan .. kalau lepas basuh je muka (gdn pencucimuka pilihan korang t) ada rasa cirri-ciri kat atas tu buang teruih beb..bahaya dan insyaallah tebukti tak sesuai la tu untuk korang.

Pilih yang organic, beasaskan tumbuhan semata, tanpa tambahan bahan kimia pewarana atau pewangi sekalipun..pilih yang natural gituw, macam Hsna guna ni je #GentleDeep Foaming Cleanser..

Basuh dengan pencuci ni pun paling kurang 2xsehari ..tu pun dah cukup ekceli..tak payah banyak-banyak..nanti kang cepat je abis pencuci muka korang tuh… eh?

2. Bila dah basuh konpem-kompen la nak lap kasi kering kan? So guna tuala khas untuk muka je..jangan campur segala tuala..tulah untuk badan yang tulah untuk rambut tu jugaklah untuk betis dan tu jugaak la untuk muka…no no no..a BIG NO hokey…jangan buat cenggitu..

Cari tuala kecik satu khas untuk lap muka…kalau bulih la beli la 3 helai tuala khas untuk muka…pastu tuala tu kena la basuk secara berkala…jangan tunggu gelap ‘zulumat’ baru nak tukar next tuala…agaknya dah penuh kuman dan kotoran…pastu nak harapkan jerawat tak naik…memang harem la dik oi… bacteria tu ler yang menjadi punca jerawat…

(nak kurangkan jerawat kesan bacteria cenggitu akak sajes korang ambik #Garlic Complex sebagai antibakteria nak cegah dari terus aktif membiak kat kulit nak-nak area muka)

3. Jangan kerap sentuh muka dengan barehand..korang tau tak tapak tangan la paling banyak bacteria..pastu duk gosok-gosok pastu cubit-cubit muka… tak masuk part picit-picit jerawat lagi….wow heaven la gamaknya jerawat tuh..hari ghaya kot gamaknya!

Nak sentuh bulih tapi pastikan basuh dulu tangan tu..basuh pakai sabun hokey..satu lagi part tangan > kuku kena jaga…kalau panjang sila ringan-ringankan tangan untuk potong kuku tu kasi pendek..panjang buat apa?? Nak buat tempat beteduh si syetonirrajim kew?? Amboi baik pulak korang kan? Haaa terasa-terasa…..

Makin panjang kuku makin banyak la kotoran dan bacteria tumpang setangan…mau ka?tamau kan?? Jadi sila potong kuku…

4. Tukar sarung bantal paling kurang 2minggu sekali.. korang tau tak malam-malam kita tido tu luruh tau kulit-kulit mati tu..kalau tak ke bantal kemana lagi kan area yang paling rapat dengan muka…jangan tunggu sampai wujudnya satu globe donia tu baru nak tukar,jangan tunggu bacteria dan kotoran berinci-inci tebalnya kat sarung bantal tu sampaikan kadang-kadang tu kalau pegang bantal macam belengas jehh…adeh!  Parop la….

Sama jugak dengan tudung.. bila bepeluh tu kang banyak bacteria dan kotoran telekat so kalau dah bekali-kali guna tu dah bulih masuk mesin basuh la kan..

5. last sekali part kebersihan ni > rajin makeup kena rajin cuci tu satu hal..barang-barang makeup tu kena dijaga jugak kebersihannya..jangan pandai duk sapu – calit je..mana yang guna sponge tu kalau yang bulih dibasuh, basuhlah, mana yang pelu ditukar secara berkala, tukarlah..sama jugak dengan brush ke apa-apa ke .. bab barang makeup ni Hsna tak bulih nak share panjang lebar sangat sebab Hsna sendiri pun tak penah makeup..barang makeup pun tak kenal..kah!

Nak buat caner?? Akak lahir tahun 90-an dik….bukan macam korang umur 16 tahun dah lawo dah.. sob sob sob…syukur ajo la dik oi
Sumber:Mr.Google

Haha..akak biasa-biasa jeh dik…yang penting kulit bersih sihat tanpa jerawat yang belengaih-lengaih merimaskan tuh.. fuh lega tau dak bila bebas isu jerawat-parut kat muka ni…breakup terus dengan steghes!  Haha..ekelleh poyo lebih.. ada haku kesah??!

Orite until now salam cinta kasih sayang ..apa-apa bulih cer contact sini > 011.2557.9903 atau via messenger Husna Rahman kot2 ada nak share atau tanya masalah dan problem jerawat nih??? Ehhhhhh… (sila baca tone orang jepun tekejut…kahkah)


Assalam uolls.. muah manyak  💕💕💕💕💕💕



Nak tau apalagi tip, cara, petua nak ilangkan jerawat cara bijak sila klik sinih… info best giler taw..rugi beso tak cuba klik dan baca.. 


tip 1
tip 2
tip 3
tip 4
tip 5






43 comments:

  1. Bagus juga tips yang adik kongsi ni...tukar sarung bantal tu akak selalu buat...seminggu sekali sebab husband akak ni suka tidur kat ruang tamu sambil tengok tv...maklum ajalah ruang tamu kan banyak habuk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'a kat umah Hsna pun sama la..nak2 musim ujan ni dengan selimut sekali kak adik2 Hsna nya angkut depan tv..dah byk kali marah tak jugak didengarnya..last2 biarkan jela..

      Delete
  2. MUKA YG BERSIH TANPA CELA JERAWAT MESTI MENYUKAKAN HATI PEMILIKNYA...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul.betul.. masalah jerawat bukan setakat rimas tau kak ada masanya menyakitkan jugak..

      Delete
  3. Akak nak bagi tips ni kat anak akak yang ada masalah jerawat .Mudah2an dipermudahkan dan bebas jerawat kelak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila.sila kak...jangan sampai jadi macam Hsna..dah rosak kulit muka baru nak ambik tau cara-caranya...better mula dari awal..bagitau dia kesan2nya kak kalu tak dijaga dari awal..bukan untuk menakutkan dia tapi nak menyedarkan dia

      Delete
  4. tips yg bagus untuk di kongsi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah..bulih sebarkan kepada yang memerlukan tip ni

      Delete
  5. irda sampai sekrang masih ada jerawat tumbuh sesekali..huhu katakan remaja tidak lagi..adehh sekrang tengah berusaha keras hilangkan bekas jerawat..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaa tu nak bagi tanda masih muda remaja latew..hihi

      nak ilangkan bekas2 jerawat tu memang take time kan..jaga pemakanan > elok pemkanan maka cepat la ilang kesan2 tu..insyaallah. Hsna pun dalam fasa nak ilangkan kesan2 jugak..sama2 la kita ye..

      Delete
  6. Mudah kata kebersihan paling utama
    Jgn pakai ambil sebarang aje guna sebagai pencuci ye Husna.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'a kak..pakai apapun mahal tahap tak sampai akal pun produk yang kita beli tapi tamau jaga kebersihan kelaut jugak..sia-sia namanya tu kan..

      betul kak..yg penting pilih yang sesuai dengan sensitiviti kulit kita

      Delete
  7. syukran berkongsi tips ni..sarung bantal tu mmg dekat dgn muka masa tidur.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama kasih

      tu la kira macam ditampal kat muka la sepanjang tido..bepisah tiada gitew

      Delete
  8. Kalau yg 90 an dah kena mereput yang lahir 70 an nak kena tanam ke Husna haha...
    Alhamdulilah hakak dari dulu tak de jerawat Husna, cuma sesekali je jerawat gatal katanya menyinggah

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha...win statement ni tin nom weh! haha

      Delete
    2. hahahahhahaa..kak tengok Hsna punya gelak tatau berapa kilometer taw dgn statemen akak tuh...aduyaii

      memang win sungguh la..

      alhamdulillah..mesti kulit akak cantik giler2 kan...untung sangat

      Delete
  9. bab jerawat adalah disebabkan hormone
    ada orang memang cantik aje kulit
    tapi apa yang husna listkan tu betul...nak cantik kena rajinlah kan

    eh jab, kalau lahir 90-an kena mereput, lahir 70-an kena tanam
    kalau lahir 80-an kena apa plak? garu pala jab..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu..hormon tu kira faktor dalaman..agak susah nak control melainkan kena betul2 jaga pemakanan..=)

      hahahaha..kan?? tatau la..budak2 zaman millenial ni macam2 aje ideanya kan..memang garu pale tak abis la..

      Delete
  10. Replies
    1. hihihi..tengah2 la kak..muda sangat pun dak tua sangat pun dak..pengalaman idup pun baru secebis..hihihi

      Delete
  11. jaga kebersihan... itu kuncinya kan? ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. iye betul tu...no cost pulak tu..cuma kena rajinkan diri je..

      Delete
  12. bestnye tips hakak hsna.. tp kan alhamdulillah muka e'in jarang naik jerawat..

    ReplyDelete
  13. good tips. terima kasih sudi share. enjoy baca 😘

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah ..sama-sama kasih

      suka.suka

      Delete
  14. Bagus tips ni. Paling penting kena tahu pencuci muka yang kita guna tu sesuai ataupun tak :)

    ReplyDelete
  15. kadang2 kita terlepas pandang bab pemakanan utk jaga wajah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul..setengah tu tak tahu menahu pun pemakanan sangat bagi efek kat kulit sendiri..pelik tapi benar!

      Delete
  16. Bila dah tua begini masalah jerawat dah tak ada..jeragat la pula dah nak berlajar timbul

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi..ber hyehye dgn jeragat pulak dah..

      Delete
  17. kebersihan tu yg peting pencuci2 semua kemudian. sma la makeup pn x. kita budak 90an natural gituwww ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan?? natural sangat taw...(kenapa macam gediks je..haha)

      Delete
  18. Assalamualaikum , moga sentiasa diberikan kesihatan yang baik.
    Terima kasih tips yang sangat baik. Alhamdulillah saya tak ada jerawat, memanglah dah tua renta pun, jerawat pun tak nak timbul hehe.. Lainlah masa muda remaja dulu memang adalah jerawat menempel. Memang betullah kena jaga kebersihan muka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam, amin ya allah.

      Sama-sama kasih. Alhamdulillah =)

      betul tu..

      Delete
  19. Replies
    1. alhamdulillah..kalau rasa kena bulih diapplykan..=)

      Delete
  20. Berguna sgt tips ni, muka mai memang sensitip, pantang salah sikit mesti naik jerawat,huhuhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak besh kan?? tapi tu la kena xtra care la sikit..huhu

      Delete