Wednesday, 9 November 2016

#HOT TIPS WARM JUZ LIKE A HOT COFFEE!

Assalamualaikum..I wish to spread sunshine n lightness all over the world ari nih..haha not just today larh.. everydayzz boleh?

Haha..ok Hsna just wanna share some tip yg penah di share oleh one of my respected mentor (Kak Hajar) ..simple tip yet kita dunno je mende nih..tip sedeqah!

Selalu kalau kita gi masjid apa yang kita buat dulu..

“Semayang larhh..dah nak g buat apa masjid tu?? Takkan nak lepak kott..”

Amboi main kasar nampak >< besela masuk masjid nak semayang singgah masjid nak g tandas.. eh??
Haha.. that not what I want to talk abt sayangs..

besenya klu kita g masjid selain semayang kita digalakkan untuk hulur some sedeqah.. kan? Ke buat2 rabun plak dgn tabung sedeqah tu?? hihik…geng kita2 ni tak lah..xdenye perangai cenggitu..nun jauh di saneee nun yg buat camtu…kan..insyaallah kita baik.. (sambil duk main2 ngan jari dan kaki silang gedikszz)

ok fine..

Kalau korang sedeqah tu dihulur masa 1st masuk masjid or last dah nak tinggal masjid?

Selalunya last sebelum kita keluar tinggalkan masjid kan…? Bek ko ngaku…

That’s no good..no good..

Lets say korang bawak buah tangan nak g melawat orang sakit neh then buah tangan tu diberi masa mula-mula datang or last dah masa bersiap nak balik?

Cer igt balik… ofkos masa mula2 datang kan?

Andai di hospital dengan manusia pun  kita muliakan hingga mcm tu sekali inikan pula rumah mulia Allah..
Dahulukan sedeqah, utamakan sedeqah then completekanlah urusan kita pastu.. ok? Got somethin’? 

jum reramai kita ubah untuk jadi a better hamba..Insyaallah




sedeqah terbaik >>  sedeqah subuh kerana ada doa malaikat di setiap subuh! 

waktu lain takde malaikat ke? .. ada! tapi tidak seramai dan sebanyak waktu subuh..wah mcm mana tu? next entry ok.. atau sape yg tahu boleh share dulu...  







24 comments:

  1. Replies
    1. alhamdulillah..juta-juta diomand shining blink-blink mek sudi ke sini.. =)

      Delete
  2. Hakak ada buat entry Tabung Subuh ni beberapa bulan lepas Husna.....
    Ohhh yelah Husna, mmg selalunya sedekah masa nak balik pun. So lepas ni nampaknya bolehlah sedekah sebelum masuk masjid .....

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaa mesti Hsna terlepas nih..nanti nak g cari gali balik la entry tu..

      Delete
  3. tapi masih ada yang memilih untuk duduk di belakang dik.. hee~ tak pe la.. kita teruskan melangkah la ya..

    ReplyDelete
  4. selalu buat masa nak balik, lepas ni kena tukarlah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la kita... takpe pasni kita pakat jadi a better us..

      Delete
  5. nie laa yg asben e'in selalu ingatkan.. thanks sharing jugak husna.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sometime kita buan tatau cuma tak sedar kan klu ada yg igtkan allahu bagusnya.. welcome E'in..=)

      Delete
  6. I've never thought of this. Thank you for sharing =D

    ReplyDelete
  7. Alamak! (Tepuk dahi sambil geleng kepala)

    Akak pun selalunya sedekah lepas selesai solat atau pun masa dah nak keluar dari masjid. Kena ubah caralah ni. Thank you for sharing ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok Hsna pun tegeleng sekali...eh? haha

      welcome kak.. jum be a better us..

      Delete
  8. Alhamdulillah dpt ilmu hari ni.nmpk macam enteng kan tp klu kita mulakan sedekah sebelum solat besar bezanya..

    Waktu sedekah subuh tu klu sedekah senyuman kt ank boleh tak? Hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah

      insyaallah itu sedeqah paling suweett akak PK..

      Delete
  9. ohhh ngaku ni lps nk balik bru sedekah.. hehehe. lps ni kna hulur duit dlu bru bt benda lain.

    ReplyDelete
  10. Replies
    1. ye E'in sila sila...=) nanti Hsna g singgah sweet home E'in jgk ye..

      Delete
  11. sy cuma mampu sedekahkan alfatihah shj buat ms ni lps subuh... ;-(

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh takpe la kak..niat yg baik2 pun part of sedeqah..=) senyuman nan cantik kan masih ada..senyum senyum !! lalala..senyum plss..

      Delete
  12. btul tu..kena selalu la bersedekah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. =) betul sgt..nilai yg kecil bukan keperluan tapi konsisten tu perlu

      Delete