Wednesday, 26 October 2016

#SENTAPAN OF THE DAY

Assalamualaikum & Salam Rabu yang berkah, Insyaallah

Little bit sentapan untuk hati yang sentiasa rapuh hari ini… jum cer muhasabah..

Bismillah
Janji Allah itu sungguh- sungguh pasti
Nak sesuatu mintak dengan Dia , doa banyak-banyak

Pasti doa kita akan dimakbulkan
.Pasti.

Tapi……kenapa dah lama aku doa tapi tetap tak dapat jugak?
Allah mungkir janjikah?

.Bukan.
Sekalipun tidak

Hakikatnya kita yang masih belum memenuhi keperluan untuk Allah kabulkan doa kita!



Salam sayang lillah dari  Hsna Rahman_husnasukahijau@gmail.com

39 comments:

  1. Belum tiba masa untuk Allah kabulkan permintaan kita..mgkin itu bukan yg terbaik.. suatu saat pasti Allah memberi lebih dr apa yg kita minta :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bak kata UAI yang terbaik selalunya datang lambat.. tapi tetap doesn't mean yg cepat tu tak baik.. yang pasti jalan Allah adalah yang paling baik

      Delete
    2. Setuju sis... yg terbaik semua dari-NYA :)

      Delete
  2. Terima kasih atas ingatan ini. Memang sentap huhu.

    ReplyDelete
  3. Kadang2 doa kita tak sampai sebab dosa. Kadang2 Allah saja nak tengok berapa lama kita sabar meminta dan percaya Dia akan kabulkan. ALLAH uji kita macam2 untuk menaikkan taraf keimanan kita. Sabar dengan redha je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. "Kadang2 doa kita tak sampai sebab dosa" >> betul sangat tu

      sebab tu jugak kita digalakkan untuk istighfar selalu

      Delete
  4. assalammualaikum husna....moga husna dalam.kasih syg Allah selalu..terima kasih atas ingatan ini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam

      amin ya rabbal alamin..terima kasih ats doa yg sangat baik..sama jugak dgn Irda..berkah dan rahmat Allah kan sentiasa memayungi kita semua di sini..Insyaallah

      sama-sama ✌




      Delete
  5. Replies
    1. the best formula yang Allah bagi kan? Usaha + doa + tawakkal = ◕‿◕

      Delete
  6. Benarlah sesungguhnya persandaran kita hanya padaNya
    Tak ada yg berkuasa selain DIA yg satu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Subhanallah.Maha Suci Allah dan Alhamdulillah sebanyak2 syukur padaNya krn masih pegang hati kita padaNya

      Delete
  7. Assalaamu'alaikum wr.wb, Husna... kena bersabar apabila doa kita belum dikabulkan kerana Allah hendak melihat usaha kita dalam mendekati-NYA saat senang dan susah. Allah tidak pernah menolak permintaan hamba-NYA. Kita harus bersangka baik dengan Allah ya. Salam kenal dari Sarikei, Sarawak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam..Insyaallah..trm ksh ats perkongsian bait2 kata yg super indah..=)

      salam kenal..rindu Sarawak..huuu

      Delete
  8. Hello ! This is not spam! But just an invitation to join us on "Directory Blogspot" to make your blog in 200 Countries
    Register in comments: blog name; blog address; and country
    All entries will receive awards for your blog
    cordially
    Chris
    http://world-directory-sweetmelody.blogspot.com/

    ReplyDelete
  9. Kuasa doa :) Lambat atau cepat in sha Allah akan dimakbulkan oleh Dia

    ReplyDelete
  10. Pernah sekali sahabat baginda bertanya pada Nabi Muhammad , kenapa doa tidak dimakbulkan lalu Nabi Muhammad menegur kerana mahu cepat dan tidak sabar menunggu .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Subhanallh..peringatan tebaik..thumbs up!

      Delete
  11. Pernah dlu duk prtikai, dlm bnyk byk ntuk diberi dugaan, knp plih mek. Sbnrnya allah tu dia rancang yg lain ntuk kita. Cuma perlu ade dengan dia je. Jgn lari dr landasan dia :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul setuju tu Mek..jgn penah lari dariNya..

      Delete
  12. ada mcm2 sebab jika doa belum dimakbulkan. kdg2 apa yg kita mintak bkn yg terbaik utk kita. hnya Allah yg tahu apa yg terbaik utk kita. Sabar n percaya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kena sentiasa sangka baik dgnNya..◠◡◠

      Delete
  13. ... “Berdoalah kepada-Ku nescaya Aku perkenankan untuk kamu” ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. super indah word dear..◠◡◠

      "Allah tempat meminta segala sesuatu"

      Delete
    2. Whoever holds firmly to Allah has (indeed) been guided to a straight path.

      Delete
    3. Whoever holds firmly to Allah has (indeed) been guided to a straight path.

      Delete
  14. Replies
    1. Kalau good issu saya will read.

      Delete
    2. Insyaallah..I ll never share somethi' yang sia2..each and every share dishare dgn penuh kasih sayang.. for everyone definitely!

      Delete
  15. Betul tu jgn berhenti berdoa Allah maha mendengar

    ReplyDelete
    Replies
    1. agreed! jgn putus asa dari rahmat Allah yg super luas lagi maha banyak..

      Delete