Thursday, 13 October 2016

Assalamualaikum!

SubhanallahAlhamdulilahLailahaillahAllahuakbar!

Masyaallah selepas 1 bulan 17 hari baru Hsna ada courage nak menulis...maaf sekalian dah lama xsinggah sini..BW pun bukan xbuat langsung tapi jarang2 dan xsebanyak dan sekerap dulu..bukan xrindu semua tapi ... tu lah...susah la nak cakap... 

entry hari ni janji nak santai2 je... xnak heavy sgt..maklumla lama sangat tinggal blogging agaknya ramai dah yg lupakan diri ini...sob sob sob..so nak pekenalkan diri jgk ke???? xyah la kan..nak kenal jgk godek2 je isi blog neh haaa nanti kenal la sape Hsna ni..Insyaallah!

eh eh…kata santai2 je..ni dah bape kilometer ntah bebelnya… ampun! Hsna share some beautiful life quote je la ari ni ye…arap sgt life quote boleh menginspirasikan orang lain mcm diri ini terinspirasi… eh?.. haha ok.. tgk bwh eh..







eh eh apasal gambar sendiri??? haha...nyampah ke?? klu nyampah xyah la tgk  insan cun dlm gambar tu baca quote tu dah cukup... kekekeke..

ok back to the track la.... solat? ye solat yg kita duk perform 5 kali sehari plg krg tuu...  for me susah nak jaga solat nih..time solat tu jgk fikiran melayang2..mende yg xpenah igt eh eh tiba2 time solat boleh plak duk igt...syetonirrajim betol la... ko hingat senang nak khusyuk....susah giler!

Sbb tu khusyuk xtermasuk dlm rukun wajib solat....kalau tak memang xpenah sah la solat kita kan???... tapi kita supposed belajar jgk khusyuk ni..... but how?

1. sebelum solat take time jap..untuk sape aku solat? apa yg aku dpt bila solat?
2.hayati bacaan dlm solat - tahu maknanya-fahami maknanya- resapkan dlm hati maknanya
3.selalu perbaharui pengetahuan kita ttg bacaan solat... baca buku2 solat ke, tgk video cara solat betul ke..apa2 la....

atau y'all try baca balik quote kat atas tu ... how far, how bad u want to achieve ur dream haa camtu la kita perform solat kita... 

cth kita nak sgt sebuah kete idaman nih...  giler-giler nak la...klu xmampu pun nak jgak....nak jgak la cmna cara sekalipun..mahal bak segunung pemata sekalipun nak jgk kete tu.. by hook by crook mesti dapatkan jgk kete idaman ak tuh!!

so solatlah sebetulnya, doa sekhusyuknya (eh?) i mean sungguh2 la..camtu? faham ke faham? sebab solat ni doa,, bila sempurna doa dalam solat kita Insyaallah sempurna jgk doa2 diluar solat.... 

sooo...pjg jgk entry ak nih... hahha.. baca korang baca... kekekeke..pastu jgn lupa amal... kita wat sama-sama ye...Insyaallah!

Salam sayang HsnaRahman/011.2557.9903


p/s: Alhamdulillah bejaya update ari ni....doakan ku konsisten ye semua...sis tak kuadddd!!!   haha...


3 comments: