Tuesday, 20 December 2016

GIGI PENENTU KESIHATAN KITA?

Struktur anatomi dan fisiologi manusia sebenarnya secara natural menjelaskan komposisi makanan yang patut dimakan oleh manusia ..eh macam pelik jew? 

Wokey sebelum tu assalamualaikum & helo kesayangan semo..  eh macam pelik aje intronya...term2 pun macam fedap nak paham.. ooorite elex la..simple je ni ekceli..  nak cakap pasal gigi je pun.. (apaapa jela Hsna nih) .. lets diggin gayis


Daripada 32 batang gigi lengkap yg dimiliki oleh manusia hanya 4 batang sahaja yg tajam atau gigi taring yang berfungsi memotong/kunyah any daging iaitu around 12.5%. maksudnya limit la tu kalau la korang meat lover tahap langit ke-7 sekalipun takat tu je yang kita patut ambik..bila ambik lebih2 haa silalah tanggung sendiri kesannya.. darah tinggi? kolestrol? lemak?.. dunno..

Kalau terambik lebih which mean tak berapa elok la untuk tubuh..untuk kesihatan

Selebihnya adalah 20 batang gigi geraham bagi mengunyah makanan yang berasal daripada biji-bijian spt nasi, roti dan sebagainya!  Manakala 8 batang gigi seri yang berguna bagi mengunyah sayur dan buah-buahan.


Dalam anatomi gigi manusia pun tersirat bagaimana kita patut ambil..which one yang dominan dan which one yang perlu dikurangkan... so nak sihat kena ikut aturan alam ni.. kalau bak kata Nabi SAW kita makan sebelum lapar behenti sebelum kenyang..maksud situ ialah bepada-pada..bukan mentang-mentang feveret abih nak dimakannya... haa gituww


Dan betapa hebatnya alam ni tuhan cipta saling bergantungan satu sama lain ialah kita lebih mirip haiwan herbivor (hewan yang makan tumbuh-tumbuhan sahaja) compare dengan hewan omnivor dan karnivor ..Manusia lebih dominan untuk memiliki pola makanan herbivor dan bukannya karnivor. Pulak dah…


Maksudnya cengginih kita perlu perbanyakkan makanan yang berasaskan tumbuhan compare dengan hewan..

Even anatomi usus manusia yang panjang jugak mirip haiwan herbivor berbanding karnivor yang memiliki usus pendek.

Dan dalam air liur kita terdapat sejumlah enzim penghadaman yang mampu menguraikan zat karbo sederhana iaitu ciri khas yg dimiliki haiwan herbivor

so the point sininya nak gitau perbanyakkan makan sayuran dan buahan compare dengan makanan berasaskan haiwan.. hee tu aje nak sharenya..

psst nak gigi kuat lagi sihat bulih cuba ambik  caplet kalsium #Ostematrik...bagi individu yang mengalami masalah gigi mudah reput/ mudah patah sangat-sangat perlukan kalsium 'comel'...why ai cakap dia comel? sebab kalu steghes giler seharian keje guna tulang empat kerat ni sekali telan oste ni fuh ilang segala sakit lenguh sendi..tidur malam pun lebih lena taw...bagi yang susah nak lena/tidur pun wajib ambik nih..yang migrain atau sakit kepala pun bulih ambik ostematrix nih 

ekceli kan..Hsna ada masalah masa tidur....uuuurrrm masalah ni pelik sikit dunno la ada orang lain jugak ke ada masalah tidur macam Hsna... korang tido gerak tak? bukan nak cakap tido 'buas' tapi gerak2 ringan tukar posisi tido tu normal la babe...but im not..once 1st tido in that position esok pagi pun still in that position..bulih bayangkan betapa 'kaku' satu tubuh...giler sakit abih sendi tulang belulang...aku muda lagi kot buat malu je cakap sakit sendi....kahkah...i dun move langsum bila tido...huhu penyakit jugak ke tu?...so really need these kalsium la untuk kurangkan masalah tu...dan its work la uolls.. tu comel sangat kan.... kan? (sambil silang kaki tangan gediks giler) 










 anythin bulih reach Hsna sini eh 011.2557.9903..salam sayang uolls 

24 comments:

  1. KESIHATAN GIGI PENTING DIJAGA N MESTI DIBERSIHKAN SELALU

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul..masa kecik lagi harus di'paksa' sebenarnya

      Delete
  2. Oo..Baru tau pasal gigi ni..
    Terima kasih husna, share info ni..👍

    ReplyDelete
  3. Mmmm..gigi pun dah banyak hilang...

    ReplyDelete
  4. Mmg wajib amek oste tiap mlm hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah..best yakmat oste ni kan? lagi2 orang perempuan ..

      Delete
  5. Replies
    1. alhamdulillah...nak kalsium ni bulih cari Hsna..

      Delete
  6. Cakap pasal gigi memang rasa kecut perut.. nak-nak bila sakit gigi dan kena jumpa doktor gigi.. hahahahah tapi betul la, Allah dah ciptakan semuanya dengan cantik sekali...

    ReplyDelete
    Replies
    1. uishhh kalu sakit gigi Tuhan je la yang tau tahap sakitnya..bulih lumpuh satu tubuh kakkk..sakita yakmat!

      Delete
  7. makanan berasaskan hewan mmg ambil masa nak digest..kalau masak guna minyak lg teruk..
    kurang suka minum susu..kena ambik supplement kalsium..huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul.betul.

      Hsna pun tak suka susu tapi sebab masa g checkup gigi doc cakap kurang kalsium yakmat so nak ke nak memang Hsna wajibkan diri ambik caplet kalsium ni la...senang tapi efektif gituw..hihi

      Delete
  8. Tengok katun dok pikul gigi tu kakak senyum sendiri Husna
    Tapi baca apa relevant gigi dgn kita tu betullah. Tak ada gigi makan dodol pun susah hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha ala-ala tooth fairy dalam muvie guardian tu kak..kiki
      hahaha orite susah sungguh tu kak...telan aje jawabnya

      Delete
  9. as salam husna.thanks for sharing..sgt berinformasi husna ni..apapun....irda syg gigi irda
    .dulu oakai braces siap cabut 4 batang utk tarik gigibke belakang.syg sangat..tp alhamdulilah skrg irda senyum dengan keyakinan..gigi trsusun indah..if not mesti rendah diri dengan gigi yg dulu..alhamdulilah...apapun nak cuba amalkan apa yg husna nasihat tu..insyaAllah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam irda manis..sama-sama kasih jugak..

      alhamdulillah manfaat tuk semua

      i luv my gigi damn much jugak irda sampaikan siap masukkan dalam azam 2017 lagi nak jaga keishatan gigi leklok..nak guna lama nih..hihi

      Delete
  10. Betullah tu Husna .... gigi utk makan sayur tapi hakak lebih suka makan protien ....macam mana tu? haha....
    Satu lagi suka minum teh panas. Kesian gigi ai tau! Cepat Mereputlah nampaknya

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..protein bagus la kak tapi lagi bagus protein based on plant compare dgn haiwan..

      reput tu sebab kurang kalsium kak sayam..

      Delete
  11. semuanya ada fungsi setiap batg gigi kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hebat kejadian Tuhan kan..maka betullah tiada yang sia-sia disisiNya

      Delete