Wednesday, 11 May 2016

PERATURAN MEMBENTUK DIRI KITA.

Family time! 

Ouch!! Skemanya… yeah that so rite..bila cakap pasal disiplin mesti orang cakap “geng skema neh” takpun “nerd”….sekolah biasa ler menda cenggini kan… term budak baik gitu…. Hikhik

But ini punya citer xde kaitan dengan sekolah instead of peraturan kat umah…daily routine kita kat umah

Sape sini umah dia memang ada term2 tertentu yang seisi rumah xleh langgar…kalau langgar jugak kena denda or paling sadis pun kena bebel panjang lebar or paling kejam kena rotan la…??
^-^

I do… and still di apply sampai hari ni…even dah besar pjg dah boleh jd mak orang pun…erk!!

1.     Tak boleh on tv/laptop/radio around 7pm until 9pm – sebab masa mangrib adalah masa yg plg singkat dan antara masa yg paling dekat dengan Allah + banyak setan berkeliaran masa ni so focus masa ni kena baca quran je..

2.     Tak boleh on tv/laptop/radio setiap malam jumaat – masa ni focus baca yassin dan quran untuk atuk nenek yang dah takde – respek & ajar untuk sedeqah bacaan kat semua sedara kita yg dak takde

3.      Spotcheck almari baju sebulan sekali –masa kecik dulu-dulu la kan penah la jgk simpam gambar artis laki dalam almari, pastu ada hari tu sari bila cek xde dalam almari….hah! dah tau dah ad spotcheck tanpa warning….banyak benda yg disorok dikesan…ngeee…haha..tp kdg2 arwah umi bagi hint jgk

“minggu ni pakat simpan/cuci almari masing2”
Hah masa ni kami adk beradik faham dah .. spotcheck coming soon!!! Haha..kalut simpan dan kemas baju-baju…
ha..masa ni kalau hasil spotcheck xikut piawaian maksudnya kena la denda... 
 
Ours!
4.     Setiap adik-beradik perempuan wajib pakai stoking- taknak pakai xyah duk umah ni, g cari umah lain…. ngee… but Alhamdulillah part ni lulus je…Cuma kdg2 je bila nak g tempat dekat2 xdela pakai stoking pastu kena marah… abah xpenah tegur hal lain tp hal stoking ni, ada masa ditanya jgk

“stoking mana?” .. “eh ada dalam beg nanti pakai”. 
Dan sekarang dah jadi kewajipan so xperlu dah ditegur2… Alhamdulillah

5.       Pesanan yang selalu dipesan2 both untuk adk beradik lelaki dan perempuan, kawan wajib ada batas…no couple-dating things… and memang xpenah ada pun..alhamdulillah! goal: bercinta lepas kawin….ngee…haha.. ok stop! Xsuka bab ni…

Korang ad certain rule jgk tak? Hehe…klu ad yg lain dr yg lain tp elok utk dipraktikkan bersama jum share…benda baik ni elok sgt dishare kan??...><



Lastly PROMO MEI SHAKLEE boleh klik sini…nak tahu mcm2 tip sihat + cantik boleh terus explore belog nih..insyaallah banyak info bermanfaat..ok until now salam sayang from me –HR- / 011.2557.9903

No comments:

Post a Comment