Thursday, 13 July 2017

BAGAIMANA VITAMIN DAN NUTRISI BANTU PROSES TUBUH.


Assalamualaikum hari ni Hsna nak share input-input yang Hsna dapat hasil attend kelas nutrisi sebelum raya ritu.....(eh ke master buat dalam bulan pose ye..tak ingat sebab lama sangat peram dalam dratf..ampun!!)

Manusia hidup sebenarnya disebabkan sistem tubuh yang beroperasi setiap hari. - proses yang tubuh kita jalankan tiap-tiap hari tanpa gagal, alhamdulillah.

Sistem Pernafasan
Sistem Peredaran Darah
Sistem Pencernaan
Sistem Perkumuhan
Sistem Peranakan
Sistem Otot
Sistem Tulang
Sistem Saraf dan lain-lain

kita mungkin tak perasan ni, sebab kita hidup hari2 ok je. tapi sistem ni yang bantu badan kita berfungsi tapi kita tahu tak dari mana datangnya sistem semua tu? ada sapa nak jawab >> Ciptaan allah semua tu - Sistem terbentuk dari organ, organ terbentuk dari tisu, tisu terbentuk dari sel. Sekumpulan sel akan membentuk tisu, Tisu kemudian membentuk organ, dan organ-organ akan membentuk sistem- pastu jadi la diri kita yang sekarang ni yang buat proses kat atas tu tiap-tiap hari..

Sel > Tisu > Organ > Sistem

Bagaimana sistem pencernaan wujud adalah disebabkan adanya organ (perut) dan organ ni datangnya dari sekumpulan tisu, dan tisu ni datangnya dari sekumpulan sel. Jadi asas badan kita adalah sel. Sel adalah unit paling kecil badan kita. halussss sangat ..

Contoh yer: HAMIL
Sebenarnya semua wanita boleh mengandung secara semulajadi jika tidak mengalami masalah kesihatan. Cuma bagi sesetengah individu, terdapat ‘nutrient gap’ disebabkan cara hidup dan cara makan yang tidak dapat menampung keperluan tubuh atau menyebabkan nutrien tidak sampai ke dalam sistem tubuh.

Bila masalah kekurangan nutrien ini berlaku, proses normal badan tidak dapat berjalan dengan sempurna termasuk mengganggu kesuburan/ proses kehamilan. siapa sini fikir dia ambik makanan seimbang setiap hari dengan kuantiti yang dia perlu?Ada ke? >>>  bila tak cukup nutrisi seimbang yang kita makan ia akan jejaskan well being sel kita..nak ke tak nak ke kalau tak cukup memang sistem dalam badan jadi tak berapa nak betul fungsinya... 


Saya bagi contoh tulang. Tulang perlukan lebih daripada 20 jenis nutrisi:
Vitamin D
Vitamin K
Kalsium
Potasium
Vitamin B
Protein
Magnesium
Mangan
Boron
Zink
Dan banyak lagi

Bukan semua kita dapat in a day kot.. kalau tak macam2 kene makan kan?? tak larat jugak cik akak abang oii... korang minum susu hari2? ambik sayur hijau hari2? sebab ni adalah sumber kalsium paling original. Tak perlu tanya korang jugak, sebab ni ada kajian terhadap wanita Malaysia pun bahawa kita kurang pengambilan nutrisi yang sepatutnya kita ambik. salah siapa?? kita sendiri la sebab berkira sangat... kan~~~~~~ haaa padan muka sendiri.. 

Nak suplemen Shaklee ke tu???? 



next.......




20 comments:

  1. banyak nutrisi yang diperlukan seharian kan. supplement memang penting untuk badan

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye...tamau ambik suplemen kena pastikan pemakanan harian mmg cukup..kalau rasa tak cukup (padahal kita mmg mulnutrisi pun) sangat2 perlu untuk pertimbangkan ambik suplemen

      Delete
  2. Replies
    1. hehhehe..selalu sgt dengar ayat ni..next post laaaagi terasa belajar bio...wait naaa..

      Delete
  3. Replies
    1. alhamdulillah..tq sudi singgah malah sudi komen..hihi

      Delete
  4. Banyak info yang bermanfaat ..

    ReplyDelete
  5. Teringat balik tajuk nutrition dlm bio. Btw, good info here

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhaa selalu dapat reaction mcm ni..bio is me!

      Delete
  6. semua anggota tubuh bdn perlu nutrisi yg mcukupi..

    ReplyDelete