Wednesday, 1 April 2020

CHALLENGE


Bila duk lawat belog kawan-kawan ni teringin jugak nak buat satu challenge ni  [ To be exact selepas singgah belog KasihkuAmani ] Jeng jeng jeng challange apa tu ?? Sebenarnya setiap tahun buat je macam-macam challenge yang kengkonon nak memotivasikan diri cuma tahun ni tak sempat sangat-sangat nak menchallenge diri dengan apa-apa challenge. Unofficially sebenarnya dah complete dah pun untuk awal tahun satu challenge ni [read hobby] tapi rasa macam tak puas hati jeee, macam tak official je (Nak jugak tang officialnya tuh..kiki)


Jadi apa challenge nye?

1. READ CHALLENGE. Read challenge ni macam ni, kita cabar diri kita untuk baca berapa buah buku dalam masa yang ditetapkan. Contoh 70 buah buku dalam setahun atau 5 buku dalam sebulan atau make sure at least finish 1 book per week. Pemilihan genre buku terserah. Lain orang lain preferencenya kan lain pulak minatnya. Ada yang minat fact, ada yang minat science and fiction, ada yang minat buku-buku agama, ada yang minta horror, romantic, comedy, comic dll.  Terserah dehh. Asalkan MEMBACA go on saja dehh. Gituuu..  (Kenapa tiba-tiba jadi Indon neh)

2. QUOTE CHALLENGE. Quote Challenge ni pulak macam kita full summarize semua bacaan kita tu then kita buat one sentence yang kita rasa boleh memotivasikan diri kita dan orang lain bila membacanya. Kalau rasa lama sangat nak tunggu full summarization untuk semua buku buat la one book one motivation quote lagi bagus. By the end of the read challenge tu kita boleh nampak improvement kita. Kita nampak hasil daripada apa yang kita duk buat tu. Kita rasa kita lebih menghargai diri kita. Sambil-sambil kita improvekan diri kita, kita bantu sedarkan orang lain atau jentikkan hati orang yang baca quote kita tu, Insyaallah.  Nak cakap banyak pun tak reti jugak tapi once you buat you automatic rasa improvement tu, rasa 'lain' tu, feel special? Let say macam tu la ye, FEEL SPECIAL. Rasa makin matang? Rasa makin open minded? Hurmmm boleh laa kalau nak letak macam tu pun. Apa rasa pun booooleh la. But ! Surely ! You will feel the difference hasil buat these two simple challenges.

Bunyi dah menarik dah. Tapi bila nak officially start ni Hsna ? Hah bila ? Now Hsna ! Make it NOW. Kes nya pulak stok buku yang belum baca dah habissss. Yang ada semua yang dah repeat dua tga kali dah. Sejenis perangai pulak prefer physical book rather than baca online. Online tadeee feel la...hilang nikmat pegang buku, fefeling dengan buku 😔 Pulakk dahh 😵😴 Perangai  ke alasan ni ? Gulp... 🙈

By Allah's permission, I will. By His guidance, I will do my best. 

#Books, Nescafe and Rain: Enough is enough. Damage is done.Khalas.   

10 comments:

  1. Wa menarik jugak tu.. sambil challange, sambil tambah ilmu.

    ReplyDelete
  2. Hehe boleh buat buku ulangan kut, ambil quote daripada buku yang susah dibaca.
    Ok juga idea tu. Fikir nak baca buku apa balik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Silap *sudah*= susah.

      Delete
    2. tulaa duk buat ulangan jugak ni.. kita ulang sampai buku tu lunyai baru berbaloi dengan duit yang dilabur..kikiki
      kasi cair dalam otak

      Delete
  3. Replies
    1. simple-simple je my sista..harap dapat manfaat bersama

      Delete
  4. i challenge myself to read at least 2 books this year. yep only two since i don't have that much time to read.
    but since it's pkp i can read more yayy

    ReplyDelete
  5. Read challenge kita dah sampai separuh...hehe. tapi quotes challenge tu mcm susah je... tak pandai nak summarize kang jadi sinetron.

    ReplyDelete