Sunday, 14 July 2019

SEDEKAH PANGKAL KAYA

Assalamualaikum dan pagi Ahad  



Waktu paling afdal berSEDEKAH:

1. Semasa sihat
2. Bila takut jadi miskin
3. Bila nak jadi kaya
4. Hari Jumaat
5. Waktu pagi

Point nombor 5 tu korang pernah tak tertanya-tanya kenapa kita disarankan untuk bersedakah waktu PAGI instead of petang ke malam ke lain-lain waktu ke. Pernah ?? I do.. Then lucky me terjumpa satu buku share tentang  ni then me like, "Oh no wonder la..." . Macam tahu-tahu je kita nak tahu sebabnya sangat-sangat tau.  Dan sebenarnya sangat-sangat-sangat-sangat rugi kalau setiap pagi kita berlalu tanpa kita berkesempatan untuk sedekah. 

Wait...sedekah tak semestinya duit. A big no ok ! Jumpa stranger bagi salam then senyum, itu sedekah !  Tetiba kucing bergesel kat kaki, kita usap bagi makan, itu sedekah ! Jumpa budak-budak belanja makan eskerim, itu sedekah ! As easy as that. Jangan melimitkan had dan jenis sedekah! Dan kesempatan dan kemampuan untuk bagi sedekah, itupun rezeki ! Cantik kan ? Mudah kan ?

Wait again.. kenapa lebih baik bersedekah waktu pagi instead of waktu lain? Sebab pagi itu lagi-lagi waktu dhuha Malaikat Pembahagi Rezeki, Malaikat Rahmat dan juga malaikat-malaikat lain 'on the way' nak naik ke langit selepas turun diwaktu sepertiga malam (Tahajjud). Bila malaikat-malaikat ini menyaksikan kita sedang 'enjoy' bersedekah, berbuat baik, berdoa maka mereka-mereka (malaikat) juga rasa  'enjoy' nak mendoakan kita. Allah~~ malaikat-malaikat doakan kita ! Insyaallah tak tertolak doa-doa tersebut. Itu pasti, kan?

Apalagi yang perform dhuha laaaagi mereka (malaikat) suka nak mendoakan kita juga!  Sebab tu bangun pagi ni pembuka dan pemudah rezeki. Bila bangun tengahhari mostly rezeki dah habis dibahagi-bahagi, malaikat-malaikat rahmat semua dah naik ke langit. Then apalagi yang tertinggal untuk kita kalau bangun pun tengahhari. Ye rezeki Allah tu luas dan tak pernah habis pun tapi ni umpamanya kerugian kita. Pagi tu lebih berkat, lebih banyak ! Gituwwww... ^ ‿^

Btw semoga kita lebih semangat nak bersedekah,Insyaallah!   Kalau ikut rasa ni  banyak lagi nak share pasal sedekah tapi lain waktu Insyaallah. Hallllaaah bagi banyak-banyak pun kalau tak hadam buat apa kan ?? Hahaha..sesuka hati sesedap milo je mengatakan korang depan-depan. Gapoever laaa.. I don't care (baca ikut lenggok Fattah Anas boleyy..?!).

Oklaa babye korang. Tunggu I singgah umah korang plak k.. *winkwink*

3 comments:

  1. Oooo. Related sangat semuanya antara satu sama lain. Tahajud - sepertiga malam - subuh - berpagian - dhuha 😊 Memang rezeki melimpah ruah kalau bangun awal. Masuk tengahari baru bangun, bukan setakat rezeki susah nak lekat, badan pun lemau! 😅

    ReplyDelete
  2. Yup2.. kena beringat ketika sihat, ketika rasa kedekut. time tu lah besar pahalanya.

    ReplyDelete
  3. sedekah tu besar definisinya.. kena lebih pahami dengan mendalam :-)

    ReplyDelete