Tuesday, 14 February 2017

Adakah penuaan bermaksud diri kita dah tua?



Adakah penuaan bermaksud diri kita dah tua? Sebenarnya bukan. Most of us now memang sedang mengalami penuaan even belum sampai waktunya iaitu penuaan pada tahap sel.. mungkin mula berlaku mula dari umur 30, 40,50 apalagi 60.

Kajian memang sudah banyak dijalankan untuk memahami the aging process itself, tentang bagaimana untuk memperlahankan proses penuaan tersebut..dan penemuan-penemuan kajian ini semestinya memberi manfaat untuk diri kita memahami dan mengetahui camna caranya ak deal dengan kesan penuaan ni secara bijak.

Badan kita pada dasarnya mengalami 4 MEKANISME utama penuaan tahap selular. Ini fakta kehidupan kita. Ini fakta apa yang terjadi dalam tubuh kita sendiri. Ini fakta yang korang kena terima walau apa yang telah dan bakal terjadi. ini fakta walau korang tamau terima hakikatnya sekalipun. Its FACT!

Kajian mengatakan penuaan bermula lama sebelum kita boleh melihat atau even merasa apa-apa perubahan -pada tahap sel.  This aging process atau aktiviti penuaan berlaku dari dalam badan kita dan bukan bulih dilihat kesan kat luar direct dalam masa yang singkat.

Peningkatan umur tak bulih diundur balik (inipun fakta tau) tapi penuaan tahap selular bulih dielakkan. Ooh lega..

Apa yang pasti kita tak boleh hentikan masa atau even nak undur balik masa..memang tak bulih tau..TAPI kita boleh mempengaruhi proses-proses penuaan biologi dengan cara yang betul dan positif.

Ia berkaitan dengan kecekapan sel membaiki dan meniru diri mereka sendiri (cell duplication/replication) yang mana daripada proses ini ia boleh menentukan tahap kesihatan kita dan menangani kesan penuaan.

4 MEKANISME utama penuaan tahap selular

1.Kerosakan DNA
Setiap hari setiap sel dalam badan kita dihujani oleh sehingga sejuta serangan yang merosakkan DNA. Serangan ini boleh merosakkan pengkalan data genetik sel dimana ia mewujudkan “typo” yang boleh menjejaskan fungsi sel. Sel rosak dan cacat lalu kita pun akan alami macam-macam jenis penyakit.

2.Pengawal selia genetik
Pengawal selia genetic menyumbang kepada kemerosotan selular yang berkaitan dengan usia dengan mengawal keseimbagan dinamik antara kerosakan dan pembaikan sel  untuk mementukan  sel akan hidup atau mati.

3.Penurunan pengeluaran atau penghasilan tenaga oleh sel- mitochondria
Mitokondria dalam sel-sel kia mencipta tenaga yang sangat kita perlukan untuk terus hidup. Kita tak boleh hidup kalau takde mitokondria yang bagi tenaga ni tau.. mati la jawapan mudahnya.
Kecekapkan mitokondria berkurangan maka fungsi sel akan merosot.

4.Pengumpulan AGE protein
AGE protein > ADVANCED GLYCATION ENDPRODUCT (AGE) , kehadirannya dalam badan kita boleh menyebabkan kerosakan sel yang mana boleh menjejaskan keupyaan sel secara total.



A Revolutionary Breakthrough Vivix Anti-Aging Tonic salah satu penemuan hebat untuk memerangi penuaan selular. Vivix adalah makanan tambahan anti-penuaan terbaik di dunia. 


Bahan-bahan yang dikumpul yang dinamakan sebagai Vivix ni memberi kesan kepada keempat-empat mekanisme utama penuaan selular.

Antioksidan resverartrol dan campuran polifenol  dalam Vivix ni memang ditunjukkan dalam kajian makmal sebagai 10x lebih berkuasa dalam melambatkan mekanisma utama penuaan.

Vivix ialah patent-product yang dilindungi dan dikeluarkan oleh pihak Shaklee sahaja demi untuk menjaga ke-exslusif-fannya..


feel free to ask me anything via 011.2557.9903
Salam sayang Hsna Rahman

Lafaz maaf untuk semua kerana sudah lama tak bersiaran disini.. maklum lah banyak "umah" kena jaga.. rasa-rasanya ada ke yang rindu dengan post Hsna.. (eh malunya nak tulis ayat nih..kk). Assalamualaikum korang!





1 comment:

  1. sebut tua tua ni ramai yang sensitive hihihi. tapi betul ramai jugak yang cerita vivix ni bagus

    ReplyDelete