Friday, 11 March 2016

KENAPA KITA SAKIT?


Assalamualaikum..first & foremost nak tanya la kan...pernah terfikir tak kenapa kita sakit?

Sebab salah makan ke? Sebab genetik ke? Sebab memang jenis badan yg lemah ke? Atau any reason that maybe cross thru your mind la kan...

Baru-baru ni Husna dapat buku baru.. ☺..asal dapat buku je confirm tersenyum tanpa sedar nak-nak kalau buku regarding our inner body.. or biology,medical, natural stuff, health, supplements, food...I got interest in that kind of stuff deeply.. maklumlah asal nak jadi surgoen, offer on, kursus on tiba2 rasa berat hati nak proceed and lastly reject ...jiwa tak kuat!!

cantikkan "accesory" doktor..tu yg beria nak jd doktor tu


And now I am HR Practitioner..jauh giler lari bidangnya oit..tak kisah ler janji bahagia...hikhik...dah keje dgn jayanya dah pun skrg ni...alhamdulillah dapat job offer pun awal which is less than a year after grad ceremony....rezeki Dia bg....jum baca apa tip nak dapat keje less than a year after graduated...

Ok back to our quest td.. kenapa kita sakit?
Menurut Dr Zainal Abidin kita sakit kerana proses kematian sel berlaku lebih banyak dari sel baru yang hidup.... omaigad!!

Dianggarkan  terdapat 100 trillion sel dalam tubuh badan manusia. Daripada banyak2 sel ni akan form tisu pastu organ next sistem & lastly organisma which is diri kita yang seadanya ni... ..boleh refer sini untuk detail..

“Setiap sel dalam tubuh kita mengandungi DNA kecuali sel darah merah matang”

Sel-sel dalam tubuh kita ni mati hampir setiap minit dan WAJIB diganti dengan yang baru. Makin banyak umur makin banyak jumlah sel mati berbanding sel baru nak forming. Kesannya? Masalah penuaan dan serangan pelbagai jenis penyakit cth heart attack, stroke, high blood pressure, diabetes, hypertensian,cancer and so on... Habis tu macammana?? Biarkan jerr sebab itu lumrah badan kita bila dah tua mmg mcm2 penyakit singgah..its normal kot.. ohhh tidak bagi aku!!!.. takkan macam tu je... aku tak boleh terima sehh..

So caranya jaga lifestyle, exercise well, jaga makan seimbang, elak stress, jangan merokok, happy2 selalu...senang gilos..erk..but still hard to apply..kan??

Personally for me la kan..konsep mudah: ikut apa agama kita ajar take care both rohani dan jasmani, buat apa yang Allah suruh tinggal apa yang Dia larang.. korang tau tak semakin banyak kita baca ayat-ayat Dia, semakin banyak perform ibadah sebenarnya sistem dalam tubuh kita lebih lancar..pernah dengar tak orang yang biasakan dirinya dengan tahajud & dating dengan Dia tiap-tiap malam lebih tenang dan high focus.. its true… tak caya cuba buat dulu .. ◕‿◕… 

Baru2 ni jumpa blog ni then aku tertarik nak share satu entry blog sedara ni … Kenapa orang tidak waras selalu sihat?  ...ermm kenapa? kenapa?

Then makan makanan yang halal dan baik, insyaallah terjaga hati, terjaga akhlak automatically.. kat sini kan ramai yang tak  berapa nak open minded lg.. ramai yang anggap makanan yang baik terdiri hanya daripada makanan2 sunnah like kurma, tin, zaitun, delima sedangkan setiap makanan yang baik itu sendiri sunnah… even perbuatan, gaya hidup, cara interaksi/silaturrahim,penjagaan kesihatan and everything yang baik2 itu sunnah.. jadilah pilihlah yang baik-baik sahaja… which mean tinggalkan segala yang memudaratkan like merokok, makan makanan “mengarut” or makanan tak sihat, alcohol dan banyak lah lg… kalau perlu ubah silalah ubah…

Sesungguhnya hijau itu indah!!..hehe

Variasikan pengambilan sayur dan buah

yang duk panjang2 bebel tu kan main pointnya JAGA PEMAKANAN je..kerana 80% penyakit mulanya dari dalam perut.

Cewahh pjg pulak entry ni… konon nak ringkas tp banyak pulak rasa nak bebel bab cenggini.. so lastly until here boleh la start renung-renung kan apa yang perlu diubah dan berubah yeww..


Be better us onward!! Insyallah.
Salam sayang Husna Rahman


p/s: pssst nak cari bekalan kurma untuk Ramadhan ni tak.. try usha2 laman web nih... makanan sunnah unggul!  ... nak jgk guna term “makanan sunnah”...muahahaha

pssst sekali lg aihh.. ^_^..mencari pemakanan suplemen terbaik dengan panduan konsultasi super terbaik boleh tanya direct Husna: 011.2557.9903 ..ur trusted jShaklee Independent Distributor..

No comments:

Post a Comment