Wednesday, 19 July 2017

KENAPA KITA MUDAH SAKIT BELAKANG?

Kurang makanan berkhasiat punca utama masalah bahagian belakang. Nak elak? Suburkan semula sel-tisu-komponen sistem otot rangka (otot-tulang-sendi dimana ia merangkumi 60% jumlah jirim badan.. waaaahh baru tau..haah Hsna pun baru tau..eheh!

Pembekalan makanan berkhasiat yang cukup boleh kurangkan dan elak kesakitan ni.. so antara nutrient penting untuk menyuburkan otot belakang, memulihkan dan melegakan kesakitan ialah tak lain dan tak bukan Vitamin C…EH???? Vitamin C untuk tulang belakang?? Boleh ke? Betul ke? Jum kita explore kat mana logiknya ambik Vitamin C boleh elak sakit belakang ni…

Vitamin C merupakan nutrient ringkas yang bertindakbalas dengan cepat untuk melegakan sakit belakang dan mengurangkan kadar ketidaklancaran pergerakan tulang bahagian belakang. Vitamin C fungsinya menghalang dan melegakan rasa lemah yang terhasil akibat senaman/aktiviti luarbiasa yang dah lama kita tak buat tetiba kita buat contoh macam join pengembaraan, pegi hiking ke, snorkeling dan belayar, memburu,  redah hutan or macam-macam la.. terkejut jugak lerr segala otot dan sendi tu kan… siapa penah alami akan paham benar apa yang Hsna citer ni..

Vitamin C adalah bahan pembinaan yang diperlukan untuk menggerakkan dan menyusun kolagen iaitu bahan protein yang bertanggungjawab untuk mengekalkan struktur badan- menyokong tendon, tulang, kartilaj yang terlibat dalam penyokongan tulang belakang kita.

Vitamin C bertindak as makanan penawar untuk menyuburkan komponen kepada tulang belakang serta melegakan kesakitan dan pada masa yang sama jugak mempertahankan dari kesakitan yang sama berulang dan terus berulang..Di samping duk ambik Vitamin C tu kena buat jugak senaman harian yang ringkas untuk ringankan ketegangan pada tulang belakang serta pada otot dan yang paling penting elak slip disc – pemecahan disk menurut C. James Greenwood, Jr.,M.D, Profesor klinikal Pembedahan Neuro Kolej Perubatan Baylor, Houstan, Texas.

Korang tau tak pengambilan kalsium dan vitamin c adalah kombinasi yang paling serasi untuk bentuk tulang yang kuat dan bebas rasa sakit- bila diambik dua2 vitamin ni, kalsium diberikan tenaga oleh vitamin c. ia kemudian digerakkan oleh vitamin D melalui sistem otot rangka bahagian belakang. Tiga2 ni kena hadir sekali untuk sistem penyerapan vitamin oleh tulang berlaku dengan tepat dan betul. Dan uniknya caplet kalsium ostematrix Shaklee dah ada semuanya lengkap dalam secaplet tu untuk penyerapan semaksimum mungkin oleh satu tubuh tanpa pembaziran .. refer table > 


And no wonder la kenapa ai sorang je tak merungut sakit badan selepas pegi snorkeling kat Perhentian Island Jumaat lepas…dalam sehari kami explore 6 pulau sekaligus..best, puas ati sangat even short trip – sehari je pegi.. Hsna ambik 2 caplet kalsium ostematrix plus 1 tablet Vita C pagi sebelum bertolak naik bot..dan ambik 2 caplets ostematrix lagi belah malamnya..dengan harapan bangun paginya takde sakit-sakit tubuh..dan Alhamdulillah dalam ramai-ramai yang pegi ai antara yang bangun paginya dengan tubuh yang ringan dan takde rasa otot mengejut..hihihi..ada yang sakit belakang, sakit pinggang, sakit area bahu..but not me laa…alhamdulillah I found my way..sunburn pun sekejap sangat Ahadnya pegi keje tade muka belang-belang sunburn ok..sekata jee…suka!

Insyaallah ada rezeki..hiking is on for next trip.. banana boat, cycling pun dalam list ni… get ready naaa… pls cooperate yee my precious body and I promise to eat healthy and supplement it well, Insyaallah. Usia dan badan muda bukan tiket nak bebas buat apa saja tua bukan pas untuk tersadai atas katil macam tu je…”Alaqlu salim fi jismi ssalim”- haa tudia akal yang sihat pada badan yang cergas…aiwahhh

See u next time gayis..text or wasep me if anything’ k 011,2557.9903… salam sayang muah muah! 








39 comments:

  1. Baru tau Vitamin C pun penting, ingatkan Vit C untuk demam, selsema je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..hebat kan? banyak keperluan Vitamin C ni untuk tubuh sebenarnya

      Delete
  2. setuju sangat. ika pn consume shaklee ni. memang best. jemput baca entry ika ye
    https://cartiecacloset.blogspot.my/2012/07/setelah-menghitung-hari-hari-ini-dah.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah. pilihan terbaik Insyaallah

      Delete
  3. Produk keluaran shaklee memang baik.
    Saya makan vivix je. Itu pun dah lebih dari ok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah. tq for ur positive response.

      iye sayapun amal Vivix! dan saya pun ambik Vitamin C jugak.. =)

      Delete
  4. PETING SEKALI KEPERLUAN VIT C KPD TUBUH

    ReplyDelete
  5. Mama kdg2 kena sakit pinggang bila duduk x betul posture badan

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la kita nak bila syok sangat buat keje tak sedar duduk tak betul alih2 sakit baru rasa menyesal.. penting untuk jaga postur badan nak elak sakit pinggang..

      Delete
  6. tq share info best ni. memang dah consume vitamin c 4 tahun. alhamdulillah makin sihat rasanya. rupanya banyak btol benefit vitamin c ni ya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waahh lama tu..sama la kita..nit just tang kulit je beza kan..tenaga pun ye

      Delete
  7. vitamin C + kalsium - bagus utk tulang...thanks for sharing, ingatkan kalsium saja..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah..vitamin c pun penting utk sintesis kolagen kepada tulang..tamau ambik vitamin c tape (kot) tapi dengan syarat ambik la kolagen

      Delete
  8. TQ sharing info sis.. banyak kepentingan vitamin C ye selain utk kecantikan... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wc. iye makin distudi makin banyak rupanya kita tatau..huhuhu

      Delete
  9. salam jumaat..
    yaya singgh sini smbil follow awok.. (yg ke-121)
    slmt bknalan ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam...hahah nice number - 121

      tq sudi follow..selamat kenal jugak.. nah luv for u!

      Delete
  10. Akakpn pengguna shaklee, terbaikkan produk ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. terbaik kak! kannnn suka sangat..mana mau cari klu bukan Shaklee...aiwahhhh..hahha

      Delete
  11. perkongsian yang baik...kena jaga makanan rupanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebenarnya semua kena jaga- dan jaga pemakanan adalah antara yang utama

      Delete
  12. Vitamin C ni mcm utk semua dlm tubuh kita kan. Vitamin Shaklee bagus...kalau amik dgn vita E dia kan.

    Jom la semua pakai join segmen chocolate giveaway di https://ciknurul23.blogspot.my/2017/07/chocolate-fan-giveaways-by-sii-nurul.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye..banyak fungsi sistem dan organ badan perlukan vitamin C untuk proses yang lancar..lagi bagus tambah Vitamin E supaya lebih lengkap

      Delete
  13. Banyak juga kegunaan vitamin C.

    Baru tahu juga

    ReplyDelete
  14. Terima kasih share info yg bagus ni..
    Ira ni kurang vitamin c la nmpknya..
    Selalu juga sakit belakang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama
      klu macam tu memang kena topup cukup2..boleh kontek Hsna untuk dapatkan vitamin c terbaik ni -01125579903

      Delete
  15. dulu makan ni tapi stop jap.. focus skranh GLA dengan caratomax. bukan apee takot nak makan banyak2 nanti tak termakan hihi.. tapi nila antara supplement CT amek nak stabilkan tulang and kasi kuat sket tulang.. kurang sakit..

    ReplyDelete
    Replies
    1. laaa ruginya stopp...GLA dan cik caro pun Hsna mmg ambik..

      Delete
  16. With bistroMD you can rest assured that not only will you get gourmet meals, but that every entree and each in bistroMD's weight loss programs is balanced to bistroMD's specific nutritional platform to promote healthy diets.

    STEP 1 - Choose one of the diet plans for 5 or 7 days of entrees.
    STEP 2 - View your menu before ordering and choose the entrees you want for each day and week.
    STEP 3 - Order your diet program.
    STEP 4 - Your entrees are sent to your home.

    ORDER NOW - delivered to your home.

    ReplyDelete