Thursday, 21 January 2016

TIP ATASI ALZHEIMER DENGAN MUDAH DAN BERKESAN


Alzheimer merupakan antara penyakit neurodegenerative dimana terdapat berlaku penyusutan dalan saiz otak, fungsi otak, struktur otak, aktiviti kognitif/ atau neuro oleh otak.

Alzheimer berlaku apabila sel-sel otak diserang oleh dua elemen utama:
##.Radikal bebas
##.Excitotoxins (neuro-transmitters that act too long at cell neuroreceptors)

Kesan tindak balas aktif kedua-dua elemen ini akan menyebabkan masalah kronik tetapi ia tidak boleh dikesan melalui bidang perubatan dengan mudahnya pada peringkat awal menyebabkan ia menjadi lebih berbahaya kepada kita. Apabila serangan radikal bebas bersama excitoxins semakin kuat ia akan memakan antara satu sama lain sehingga mereka juga membunuh sel-sel lain di dalam tubuh. Aktiviti ini akan memberi kesan penyakit neurodegerative yang kronik seperti lupa, lumpuh dan sebagainya.

Kerana otak ialah pusat kawalan maklumat utama kepada tubuh. Apabila system otak terganggu maka system lain dalam tubuh juga menjadi celaru dan kacau bilau. Akhirya pelbagai masalah kronik lain yang akan timbul.

Bagaimana proses nak jaga “kesihatan otak”?
Kajian menunjukkan resveratrol merupakan antara kunci utama yang boleh menghentikan “perbalahan” antara 2 elemen tadi seterusnya menghentikan proses neurodegenerative.

Bagi penghidap Alzheimer sangat penting untuk melindungi otak daripada tekanan oksidatif secara berterusan. Ini boleh diatasi dengan pengambilan antioksidan bersama-sama Vitamin C dan E sebagai langkah utama untuk melindungi sel otak daripada mana-mana serangan.
DHA dalam minyak ikan sangat baik untuk otak tanpa mengira umur


Antioksidan resveratrol dan sumber DHA merupakan gabungan terbaik untuk memberikan perlindungan selular kepada sel-sel otak sehingga peringkat DNA.

Antara pilihan lain super antioksidan untuk melindungi sel otak dari  serangan radikal bebas ialah Vitamin C, Vitamin E, CoQ10 dan glutation,

Untuk pilihan antioksidan resveratrol Shaklee menawarkan formula unik dalam VIVIX bagi membekalkan antioksidan resveratrol yang berkepekatan tinggi dan sangat diperlukan untuk menjana sel yang lebih sihat dan kuat daya tahan untuk bertahan dengan serangan radikal bebas. Iaitu dengan meneutralkan radikal bebas didalam sel tubuh, otak malah saluran darah supaya tidak berbahaya kepada tubuh dan akhirnya menyingkirkan daripada tubuh

.


Tiba-tiba teringat time attend kelas neuroscience, kelas feveret kot…banyak belajar pasal kondisi otak, struktur otak, kesan penuaan kepada otak, kesan pemilihan aktiviti kepada otak, penyakit regarding otak aktiviti neuro dan miss everthing about neuroscience… will remember it for a long time…definitely!!

Paling proud of me ialah my research in neurosciences disease: Spinocerebellar Ataxia, sejenis penyakit yang berkaitan penyusutan otak yang memberi kesan kepada seluruh tubuh dan akhirnya kematian di pengakhiran hidup. Kali pertama kisah ini ditemui ialah di Jepun. Kalau korang ada masa boleh tengok drama Jepun title 1 Litle of Tears told us regarding this according to real life episode of Japan female student. True story that will bring your tears out and down for sure! Sampai sakit dada tahan sedih tau… seriously you must make time for this Japan drama. Here Husna attach dia punya trailer... drama ni bukan berkaitan penyakit alzheimer tapi berkaitan dengan otak..selamat menonton.
.
Ok done sharing for this time around. Hope it will benefit you to the infinity.
Salam sayang Husna Rahman
Rakan Sihat Anda | 011.2557.9903

No comments:

Post a Comment