Wednesday, 27 January 2016

APA ITU PENYAKIT ARTRITIS? | CARA RAWAT ARTRITIS

Sendi manusia sememangnya direka khusus untuk membolehkan pergerakan yang lancar. Tulang rawan terdiri daripada pelbagai biomolekul termasuk protein, air dan molekul-molekul kecil yang membantu mengurangkan geseran dan sendi yang sihat. Salah satui protein penting yang memastikan kelancaran sendi ialah protein kolagen yang membantu sebahagian besar daripada rawan dalam sendi.

2 Penyakit utama berkaitan sendi

Artritis rheumatoid dan osteoartritis. Kedua-dua penyakit sendi ini melibatkan kemusnahan dan kehilangan integrity tulang rawan untuk bergerak secara normal.

Rheumatoid artritis ialah sejenis penyakit keradangan autoimun. Ia berlaku apabila badan tersilap menyerang tisu sendiri. Osteoartritis pula berlaku bila sendi menjadi “ lusuh dan haus”. Biasanya ia berlaku kesan daripada aktiviti penuaan oleh tubuh, pemilihan pemakanan, pemilihan aktiviti harian, berat badan  dan sebagainya. Kebiasaanya berlaku pada tulang pinggul atau lutut kerana kedua-duanya bahagian tubuh ini menanggung beban tertentu mengikut berat badan individu. Selain itu pergerakan yang terlalu berulang-ulang sehingga merosakkan struktur sendi juga antara faktor utama terejadinya  artritis.

Dalam salah satu buku bacaan Husna ada mention pasal kesesuain aktiviti yang boleh dilakukan oleh kita. Sebenarnya kan Tuhan jadikan kita as a human bukan untuk bekerja dengan kuat dan keras sehingga membebankan tubuh dan kesihatan. Contoh senaman tak perlu dilakukan untuk jangka masa yang lama atau pemilihan aktiviti semasa senaman yang melebihi keupayaan tubuh  juga tidak digalakkan. Kesimpulannya tubuh kita mempunyai limit dan batasan. So pilih apa yang sesuai untuk tubuh kita sahaja. Bukan dah sakit baru nak limit..... tapi sebelum sakit lagi kita perlu faham kebolehan dan keupayaan tubuh kita untuk membuat sesuatu perkara. Faham ke idok ni?

Kesimpulannya pengaktifan system imun, serangan radang tulang dan sendi antara punca utama berlakunya gejala artritis.
Fakta PROTEIN
Semua kolagen adalah protein namun tak semua protein adalah kolagen.
Kolagen ialah antara makanan tambahan yang diekstrak dari haiwan seperti ikan atau lembu. Ia kaya dengan asid amino yang sangat penting dalam pembinaan tulang rawan, sendi, kulit, kuku dan  rambut.

Nama saintifik jenis kolagen yang baik untuk sendi ialah kolagen hidrolisat. Kolagen hidrolisat ialah sejenis makanan tambahan yang kaya dengan beberapa asid amino (kumpulan sebatian kimia) yang memainkan peranan penting dalam pembentukan. Kolagen jenis II (Type II Collagen) merupakan salah satu protein utama dalam rawan.

Pengambilan kolagen hidrolisat boleh mengurangkan simpton artritis. Beberapa kajian mencadangkan bahawa penyakit autoimun seperti artritis rheumatoid boleh diatasi dengan pengambilan antigen asing iaitu bahan yang boleh menyebabkan system imun badan untuk bertindak balas kepadanya. Melalui pengambilan kolagen secara oral (melalui mulut) ia bertindak untuk menghasilkan sejenis bahan kimia yang membantu mengurangkan rasa sakit kepada sendi. Kehadiran kolagen merangsang pembentukan bahan kimia penting untuk kesihatan sendi di dalam tubuh.
Kelebihan Shaklee Collagen Powder untuk membina dan memberikan anda sendi yangs sihat dan kuat. Ia mengandungi ekstrak kekerang. Ekstrak kekerang sangat penting dalam sintesis cecair synovial yang membekalkan pelincir kepada sendi-sendi.

Kolagen berfungsi sebagai ejen "chondroprotective", di mana ia mengelakkan "cartilage" daripada berkurangan. Ia berperanan untuk melindungi "cartilage" dan cecair synivial bagi membantu mengurangkan radang dan kesakitan pada sendi.


SET SENDI UTAMA 


Next entry kita kita fokus 3 jenis suplemen penting dalam set sendi utama oleh Shaklee


SHARING:
Salam Sayang Husna Rahman | 011.2557.9903


No comments:

Post a Comment