Friday, 9 October 2015

TIDUR UNTUK AWET MUDA

Tidur adalah proses fisiologi yang penting. Kerana semasa tidur, organ-organ dicergaskan semula (revitalized).

Kajian mendapati apabila kita lambat tidur, pencergasan semula organ terganggu kerana pencergasan semula tubuh badan hanya berlaku masa tidur yang rehat.

Tidur yang secukupnya adalah sekitar 6.5 jam sehari. Tidur selepas isyak 2 jam selepas makan dan bangun pada sekitar 4-5 pagi. Bagi umat islam bertahajjudlah kemudian berzikir sementara menunggu subuh dan tidak tidur hingga matahari terbit.

Antara kebaikan amalan ini ialah mampu meningkatkan kecergasan badan dan otak serta awet muda.

Namun yang paling penting tentang tidur  ialah kualiti tidur bukan kuantiti tidur.

Kerana tidur yang panjang pula dapat memekatkan darah. Ini akan menambahkan risiko serangan jantung ataupun angin ahmar. Serangan jantung dan angin ahmar sering berlaku antara jam 3-6 pagi

Kajian juga telah membuktikan apabila manusia kurang tidur, terdapat risiko keseimbangan hormon kortisol dan serotininnya terganggu. 

Paras kortisol yang tidak terkawal akan meningkatkan risiko kencing manis. Paras serotinin yang tidak stabil pula menjejaskan kestabilan emosi. kekurangan serotinin akan menyebabkan kegembiraan yang tidak terkawal seterusnya meningkatkan serangan dan sakit jantung.


OSTEMATRIX BANTU ANDA DAPATKAN TIDUR BERKUALITI.

Mudah berasa letih
Lesu
Kurang motivasi
Kurang fokus
Murung
Berat badan bertambah 
Produktiviti menurun

Ialah antara gejala yang menunjukkan anda mengalami masalah kekurangan waktu tidur yang berkualiti.

Ramai yang beranggapan masalah kurang tidur ini biasa dan "no big deal lah" namun hakikatnya banyak aktiviti harian terganggu apabila kurang tidur atau tidur tidak berkulaiti. Tidur yang berkulaiti itu walaupun sekejap tapi dapat menjana tenaga baru kepada tubuh untuk meneruskan aktiviti harian. Dan mendapatkan kualiti tidur yang terbaik itu sangat penting untuk penyekenggaraan keseluruhan mental dan fizikal kita untuk kekal bertenaga dan produktif. 

Ostematrix Shaklee
Ostematrix merupakan tablet kalsium dan magnesium. Korang tau tak? kenapa kita susah nak dapat tidur yang lena dan berkualiti? Ini kerana kerap terjaga dan terkejut ditengah-tengah malam atau semasa tidur. Ini juga kerana tubuh tidak mempunyai cukup magnesium untuk aktifkan hormon tidur. Ostematrix juga dilengkapi dengan Vitamin D supaya kalsium yang terdapat dalam Ostematrix mudah diserap kedalam tulang. Dengan kecukupan semua mineral dan vitamin makanya tidur akan lebih berkualiti dan lena. Add on:  ESP
ESP untuk bekal tenaga kekal aktif selepas bangun dari tidur. Selain itu ESP juga membantu memelihara kesihatan dan kecantikan kulit, kuku, rambut dan kesihatan keseluruhannya. 

No comments:

Post a Comment