Monday, 14 September 2015

RAMUAN SEMULA JADI: VIVIXMuscadine Grape - Anggur hebat ini adalah satu satunya anggur di alam semulajadi yang mempunyai lebih satu kromosom, yang mana ahli sains percaya mengukuhkan polyphenolnya dan berpotensi untuk  memanafaakan kesihatan. Ia juga mengandungi asid ellagik dalam kepekatan yang tinggi, satu phyto-nutrient yang tidak dijumpai didalam anggur jenis lain dan telah menunjukkan mempunyai ciri-ciri menghentikan kimia penyebab kanser, anti-virus dan anti-bakteria.

Selepas dilakukan kaji selidik tambahan, jenis anggur hebat yang paling mustajab ini dikenal pasti. Seterusnya kumpulan ini, bersama dengan ahli sains dari University Georgia, membangunkan satu proses  ekstraksi sejuk dan lembut untuk menjamin satu ekstrak yang bermutu tinggi dengan aktiviti biologi tertinggi seperti yang ditunjukkan dalam beberapa siri ujian makmal untuk anti-penuaan. Untuk mencipta profil polyphenol yang kuat didalam Vivix, ahli sains menggabungkan resveratrol yang lampau tulen dengan ekstrak dari anggur hebat ini, Elderberry Eropah dan Karet ungu. Campuran inilah yang bertanggung jawab dalam banyak tindakan unik anti-penuaan sellular Vivix.


Purple Carrot – Ianya adalah sumber terbaik vitamin A, dan mengandungi phytokimia termasuk carotenoids, phenolics, polyacetylenes, isocoumarins, dan sesquiterpenes. Ia juga mengandungi anthocyanins, antioksidan yang mustajab. Anthocyanins adalah bertanggungjawab pada warna merah menyala, biru dan unggu pada buah dan sayuran. Berry mengandungi banyak anthocyanins, terutama sekali bluberry, yang mengandungi aktiviti antioksidan yang teramat tinggi. Anthocyanins adalah antioksidan utama didalam karet yang berwarna unggu-kuning dan unggu-oren, dan karet unggu-kuning mengandungi kapasiti antioksidan tertinggi, diikuti oleh karet unggu-oren. Asid klorogenik adalah antioksidan paling banyak didalam semua jenis karet. Asid klorogenik ini dipercayai bertanggungjawab mengurangkan diabetes yang dikaitkan dengan pengambilan kopi.Sejak kebelakangan ini,  kajian menunjukkan  anthocyanins mampu menbantu banyak aktiviti biologi dalam tubuh seperti  bertindak sebagai antioksida, anti-radang, anti-mikrobial dan anti-carcinogen. Tambahan pula, ia juga menunjukkan  kesan positif pada saluran darah, platelet dan lipoprotein yang berkebolehan mengurangkan risiko penyakit koronari jantung.


Elderberry ( Sambucus Nigra ) – Satu daripada manfaat Eldeberry adalah keberkesanannya dalam mengubati simptom flu, terutama sekali influenza B. Berry mengandungi flovonoids, yang mempunyai ciri antioksidan yang kuat yang mamupu membantu untuk  mengukuhkan sistem immun melawan jangkit virus dan bakteria. Pada masa yang sama, Eldeberry sangat kaya dengan sebatian yang dikenal sebagai anthocyanin yang member bertindak sebagai ant-radang.  Ia juga dapat mengurangkan simpton sakit otot, demam, selsema atau jangkitan influenza., jangkitan yeast, asma, batuk teruk, sesak dada, diabetes,merendahkan tahap kolestol  dan juga menghalang oksidasi kolestrol LDL yang menjadi faktor utama penyebab penyakit kardiovaskular seperti strok, serangan jantung, pengurangan stress, memperbaiki penglihatan dan penghadaman. Eldeberry juga kaya dengan kandungan Vitamin A, B dan C serat nutrient  seperti asid amino , karotenoid, tannin dan rutin. Semua kandungan ini sangat bermanfaat untuk kesihatan secara keseluruhannya.

Polygonum cuspidatum
Dikenali juga sebagai Knotweed jepun adalah tumbuhan perennial besar yang boleh didapati di Asia, Amerika Utara dan Eropah. Knotweed Jepun adalah sumber komersial Resveratrol yang juga terdapat dalam ektrak kulit dan biji anggur  merah. Polygonum cuspidatum memberi banyak manfaat kesihatan dan banyak digunaankan dalam pengahsilan rumusan antipenuaan seperti resveratrol .KORANG TAU TAK

#Anggur Muscadine adalah anggur liar yang mempunyai 20 kromosom. Dengan kelebihan pasangan kromosom tambahan ini telah memberikan banyak manfaat kepada kesihatan, fungsi imun yang lebih tinggi, dan sifat antioksida yang lebih kukuh.

#Saiz anggur Muscadine ialah sebesar bola golf.


#Kerana keadaan pertumbuhan alam sekitarnya yang unik, mendapat cahaya matahari yang tinggi dan kandungan polifenol dan resveratrol yang tinggi banyak menyumbang kepada kesihatan yang lebih baik kepada pengamalnya. 


No comments:

Post a Comment