Wednesday, 2 September 2015

Makanan Sumber Kaya Protein Bantu Bina Otot dan Kulit Sihat.Protein adalah nutrien penting  yang bertanggungjawab untuk pelbagai fungsi dalam badan kita, termasuk membentuk tisu bangunan , sel-sel dan otot. Setiap orang memerlukan protein dalam diet mereka , tetapi jika anda melakukan sukan ketahanan atau latihan yang berat anda perlu meningkatkan pengambilan protein anda.

Bagi individu yang agak “sporty” dos harian sekitar 1g protein setiap 1kg berat badan adalah sangat disyorkan. Selepas senaman, protein sangat penting kerana otot memerlukannya untuk membaikpulih serta berkembang dengan sihat dan sempurna. Manakala sebanyak 15-25g protein disyorkan dalam masa 30 minit setiap aktiviti senaman supaya otot anda lebih mudah untuk menjalani  sintesis protein.


Protein terdiri daripada gabungan 20 asid amino. Daripada jumlah ini, lapan dikelaskan sebagai 'penting' dan perlu diperoleh daripada pengambilan makanan tambahan, manakala baki 12 jenis protein dikelaskan sebagai ' tidak penting ' dan boleh dihasilkan dalam badan sendiri. Protein yang berkualiti tinggi boleh didapati seperti telur dan daging dapat membantu dalam pembinaan otot

Karbohidrat bersifat lebih ringkas dan kompleks tetapi protein diserap pada kadar yang berbeza dalam badan. Protein dicerna dengan cepat. Oleh sebab itu protein adalah adalah pilihan yang terbaik diamalkan samada sebelum dan selepas bersenam/beraktiviti. Ia mampu memberi kekenyangan dalam jangka masa yang panjang.  

Contoh, kasein merupakan antara kandungan protein utama yang terdapat  di dalam susu, ia bertindak melepaskan asid amino perlahan-lahan , jadi amat elok diamalkan pada waktu pagi, di antara waktu makan dan sebelum tidur. Protein shake dan serbuk (contohnya ESP SOY PROTEIN) mengandungi protein ini dan ianya boleh membantu sebelum dan selepas sukan.

Tetapi anda boleh mendapatkan protein yang anda perlukan daripada sumber semula jadi juga.Berikut adalah beberapa makanan untuk mendapatkan menetapkan protein anda:


  Soya
Bagi sesiapa yang TAK SUKA susu atau produk berasaskan susu pembekalan protein dalam tubuh akan berkurangan kerana kebanyakan protein boleh didapati dari susu. Sebagai ganti anda boleh amal pemakanan protein berasakan soya. Protein berasakan soya merupakan sumber protein yang paling kaya dan paling baik.Makanan kaya protein soya seperti tauhu dan minuman berasaskan soya akan membantu pemulihan, membantu untuk mengurangkan kolesterol dan mengurangkan risiko penyakit jantung.

  Ikan dan makanan laut
Ikan dan makanan laut adalah sumber protein yang baik dan biasanya rendah lemak. Walaupun kandungan lemak ikan salmon agak tinggi berbanding sumber protein makanan lauk lain tetapi salmon mengandungi omega -3, iaitu  asid lemak yang mampu menggalakkan jantung sihat.

    Telur
Telur merupakan salah satu sumber protein terbaik di bumi ini. Kandungan protein dalam telur sangat mudah dicerna. Telur mempunyai kandungan kalori telur yang sangat rendah. Kandungan protein bagi setiap 100 gram telur adalah 12.6 gram. Selain protein telur juga mengandungi kandungan vitamin dan mineral, termasuk retinol [31] (vitamin A), riboflavin (vitamin B2), asam folat (vitamin B9) , vitamin B6, vitamin B12, kolin, zat besi, kalsium, fosfor dan kalium.
.
SHAKLEE telah memperkenalkan sumber protein soya yang terbaik. Ciri-ciri utama ESP SOY PROTEIN yang NON-GMO terbukti paling selamat dan terpeliharan struktur genetiknya. 

GMO 
genetically modified organism
GMO (Genetically Modified Organism) adalah tumbuhan atau haiwan yang telah dimodifikasi atau diubahsuai secara genetik menggunakan teknologi kejuruteraan genetik.

NON-GMO 
non-genetically modified organism

Maknanya??


Amat penting untuk memilih soya jenis NON-GMO kerana genetiknya tidak diubah. Ini bermakna ESP SOY PROTEIN merupakan protein soya semulajadi. Tidak akan memudaratkan dan membahayakan. 

Antara keistimewaan lainnya yang membuatkan ESP SOY PROTEIN lebih selamat, terjamin dan semulajadi ialah:

Pemprosesan ESP SOY PROTEIN tidak menggunakan alkohol sebaliknya dicuci serta diproses dengan menggunakan air agar strukturnya tidak termusnah.

Malah ESP SOY PROTEIN diproses pada kadar suhu yang rendah untuk menjaga kualiti protin dalam kacang soya daripada tekanan haba. 

Mengandungi 22 jenis asid amino dan ia adalah satu-satunya produk di pasaran yang menyediakan 9 asid amino penting yang tidak boleh dihasilkan oleh badan manusia.Kenapa ramai yang memilih sumber protein dari ESP SOY PROTEIN?
♡ Kulit menjadi lebih sekata dan cerah
♡ kulit kurang berminyak, 
♡ Mengurangkan jerawat 
♡ Kulit lebih anjal dan tegang
♡ Rambut kurang gugur, menjadi lebih lebat, bersinar dan kuat/tidak mudah putus
♡ Mengurangkan rambut bercabang
♡ Kekal bertenaga sepanjang hari dan kenyang lebih lama
♡ Gastrik/senggugut berkurangan
♡ Shape up tubuh/ langsing
♡ Bagi ibu hamil nak anak kulit cantik, lembut lagi mulus boleh amal ESP neh....hehe..
♡ Memperbanyakan dan memekatkan susu
♡ Awet muda
♡ Rahim lebih kuat
♡ Kuku jadi cantik
♡ Parut  hilang, kulit lembut

.YOur truly Shaklee Independent Distributor Husna Rahman
Looking for more healthy tips lets explore my page TIP SIHAT or FACEBOOK Husna Rahman  
or personally talk to me via sms/whatsapp 011-2557 9903 or e-mail me at husnasukahijau@gmail.com
Or meet me on instagram @husna.rahman
🚲..🚙..🚄..🚃..🚉..🚅..🚤..🚢
-Because life is a journey. A beautiful journey worth if you have a healthy life-

No comments:

Post a Comment