Monday, 7 September 2015

LELAKI: FAKTOR KETIDAKSUBURAN

FAKTOR
#Hormon
#Kuantiti dan kualiti sperma
#Infeksi
#Saluran tersumbat
# Disfungsi ereksi

FAKTOR MASALAH KESUBURAN LELAKI
#Lelaki yang mempunyai tubuh gempal lebih cenderung sukar untuk  mempunyai anak. Ini  kerana keadaan obesiti dengan lebihan lemak dibahagian tubuh akan mempengaruhi suhu badan termasuk bahagian testis.Faktor berat badan juga mempengaruhi pra ejakulasi ketika bersama.

CARA MENAMBAH KESUBURAN LELAKI
#ASID LEMAK
Diperolehi daripada apricot, minyak ikan, omega-3 dan minyak zaitun
#ZAT BESI
Antara sumber asli terbaik ialah  ikan, daging dan telur.  Namun sumber asli ini perlu ditambah dengan makanan tambahan zat besi dan magnesium.

CARA MENINGKATKAN KUALITI SPERMA
#Elak memakai pakaian ketat kerana ia boleh menghalang peredaran udara dibahagian alat sulit lelaki. Hal ini boleh mengganggu kesuburan lelaki dengan melemahkan kuanliti spema.
#Kurangkan terdedah kepada lampu sinar x-ray samaada secaa langsung atau tidak langsung kerana ia terbukti  mengurangkan produksi penghasilan sperma.
#Mengekalkan suhu yang tepat pada alat sulit. Duduk dalam masa yang panjang, berendam di dalam air panas, memakai pakaian panas akan mempengaruhi kesuburan kerana boleh mengurangkan kadar sperma buat lelaki. 


TINGKATKAN KESUBURAN SPERMA
#Amal gaya hidup sihat dan pemakanan yang seimbang
#Minum air yang mencukupi nisbah tubuh
#Jauhi alkohol dan rokok yang sememangnya melemahkan kualiti sperma.
#Amalkan bersenam sekurang-kurang 3 kali seminggu ditempat yang terbuka kerana sumber Vitamin D daripada cahaya matahari sangat baik untuk tulang malah untuk kesuburan lelaki
#Elakkan seluar ketat
MAKANAN MENINGKATKAN SPERMA
#Makanan yang mempunyai antioksida sangat baik untuk menigkatkan kualiti dan kuantiti sperma. Makanan yang kaya antioksida mampu mempertingkatkan potensi kesuburan. Pengambilan makanan yang tinggi sumber Vitamin C, Vitamin E, zink, glutathione dan koenzim Q10 sangat membantu meningkatkan kesuburan lelaki.

# Lebihkan pengambilan sayur-sayuran, buah-buahan, bijirin, potein tanpa lemak dan susu tanpa lemak.

#Pengambilan pemakanan tambahan seperti multivitamin yang mengandungi selenium, zink dan fosfat amat penting untuk menghasilkan sperma yang sihat

#Elakkan atau kurangkan pengambilan alkohol atau daging merah. Ini kerana akan menurunkan penghasilan jumlah sperma.

#Bagi menambah kesuburan lelaki, pengambilan kopi boleh membantu. Minum secawan kopi setiap pagi secara teratur dapat meningkatkan keaktifan sperma berbanding lelaki yang tidak mengambil kopi. Kandungan kafein dalam kopi sangat penting untuk membantu sperma berenang dengan lebih cepat dan aktif.


#STRESS – KESUBURUN LELAKI
-         Stress juga mempengaruhi kadar kesuburan lelaki. Depresi, tekanan atau keadaan kecemasan akan mempengaruhi gerak kerja kalenjar pituitari dalam bahagian otak sehingga menggangu pergerkan hormon testosterone yang akhirnya mempengaruhi organ reproduksi.Lelaki tidak terkecuali dalam menghadapi pelbagai masalah kesihatan seperti penyakit jantung, penyakit kencing manis, obesiti, strok dan banyak lagi. 

Ada di antara mereka yang mengalami perubahan hormon seawal usia 30 tahun yang membawa kepada masalah kesihatan yang rumit dalam hidup mereka seperti : 
♡ Mati pucuk
♡ Pembesaran prostat
♡ Kelesuan
♡ Kurang tenaga dan stamina
.
Men vital health Shaklee membekalkan keperluan nutrisi terbaik yg diperlukan oleh majoriti lelaki like emotic


Fungsi-fungsi suplimen untuk kesuburan lelaki


Omega Guard:Omega-3 sangat penting untuk kesihatan dan pembentukan sperma sihat. Docosahexnoic (DHA) yang terkandung dalam minyak omega-3 dapat membantu mempertingkatkan kesuburan lelaki dan wanita. Bagi lelaki khususnya DHA berperan dalam pembentukan akrosom pada hujung kepala sperma. Akrosom mempunyai struktur runcing yang mengandungi enzim yang membantu sperma menembusi dinding luar sel telur. Ketika sperma bertemu sel telur, akrosom akan melepaskan enzim untuk membantu sperma menembus sel telur. Apabila struktur sperma runcing dan sihat maka penembusan sperma kedalam telur lebih mudah dan kecenderungan untuk hamil adalah tinggi.


Vita E Complex

Vitamin E mengandungi antioksida yang kuat yang dapat membantu melindungi DNA didalam sperma serta membrane sperma. Seorang lelaki memerlukan  setidak2nya sebanyak  400 UI sehari Vitamin E untuk memastikan hormon-hormon pembentukan sperma  dijaga dalam pengomptimalkan pembentukan sel sperma. Bahkan diakui peningkatan kesuburan dan kualiti sel sperma meningkat lebih dari 10% atau lebih dari 2x dari kesuburan lelaki yang tidak mengamalkan vitamin E.

Keistimewaan Vita E Complex ini ialah diformulakan sekali dengan 10mcg selenium yang berfungsi untuk melancarkan pergerakan sperma. KLIK DISINI untuk ketahui lebih lanjut tentang selenium.Zink Complex

Meningkatkan kelestarian sperma.Kajian menunjukkan bahawa ketika sperma bertemu ovum, ovum akan melepaskan sejumlah besar mineral zinc yang peranan sangat penting dalam proses pembuahan/penembusan sperma kedalam ovum. Add on:
#1. CoQ10
#2. Vitamin C Plus.
Ve nice glowin' days everyone.

No comments:

Post a Comment