Tuesday, 8 September 2015

FAKTOR RAMBUT ROSAK

Tahukah anda???

Struktur rambut terdiri dari 97% protein.
Purata umur sehelai rambut  antara 3-4 tahun. Setelah itu, rambut akan mulai gugur dan akan digantikan dengan rambut baru dalam waktu 6 bulan. 
Penggunaan hairdryer, menyisir rambut, dan terdedah kepada cuaca panas adalah beberapa faktor yang juga turut menyebabkan rambut gugur dan menipis. 
Antara faktor penting yang sering diabaikan ialah keperluan protein yang amat diperlukan oleh rambut.
Kekurangan protein akan menyebabkan keguguran rambut, rambut menjadi kering dan bercabang. 
Rambut dibuat daripada protein , sebab tu untuk memastikan anda mempunyai protein yang mencukupi dalam diet anda adalah penting untuk memastikan kita mendapat  rambut kuat dan sihat. 
Jika anda tidak mengambil protein yang mencukupi dalam diet anda, rambut anda mungkin menjadi kering , rapuh dan lemah.
Diet protein yang sangat rendah boleh menyebabkan keguguran rambut.

Pilih ayam , ikan , produk tenusu dan telur sebagai sumber yang sangat baik dari protein bersama-sama dengan sumber vegetarian seperti kekacang dan kacang.


Tapi Husna mudahkan kerja dengan mengambil bekalan protein dr ESP SOY PROTEIN
..mmg best like emoticon. . Setiap pg bancuh je..kdg2 campur myvic klu mls sgt plain je..
.

3 sudu ESP POWDER setiap hari dapat membekalkan sumber kaya protein untuk kulit, rambut, kuku dan otot secara keseluruhannya. Ia bergantung kepada individu samaada nak amal satu sudu pagi-tengahari-malam atau tiga sudu sekaligus pada waktu pagi. It depends on your daily concerns.

ESP SOY PROTEIN merupakan protein yang lengkap mengandungi 9 amino asid yang diperlukan oleh fungsi badan, diperkaya dengan 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral. Protein terdiri daripada gabungan 20 asid amino. Daripada jumlah ini, lapan dikelaskan sebagai 'penting' dan perlu diperoleh daripada makanan , manakala yang lain 12 dikelaskan sebagai ' tidak penting 'dan boleh dihasilkan dalam badan anda. 

ESP SOY PROTEIN dihasilkan daripada soya jenis NON-GMO yang selamat dari risiko toksin dan perubahan genetik yang mungkin berbahaya.

Protein didalam Soya dianggap sebagai sama dengan protein daripada sumber  haiwan seperti daging. Namun , kajian eksperimen telah menunjukkan bahawa protein soya lebih cenderung untuk menurunkan paras kolesterol manakala protein daripada sumber haiwan boleh meningkatkan tahap kolesterol. 

Kepentingan PROTEIN untuk rambut.

#Mengurangkan keguguran rambut
#Melebatkan rambut
#Rambut sihat dan bersinar
#Hapuskan rambut bercabang
#Hilangkan rambut berminyak
#Melembapkan rambut
#Melembutkan struktur rambut
#Rambut tidak mudah putus dan rosak
#Maningkatkan ketahanan rambut
#Menyihatkan kulit kepala
#Menghilangkan kegatalan kulit kepala


.
Having a beautiful & healthy hair make me feel like a princess!!

No comments:

Post a Comment