Monday, 3 August 2015

KOLAGEN UNTUK KESIHATAN TULANG & SENDI

Kolagen bukan untuk kecantikan semata-mata..!!..sebaliknya…

😏 😏 😏Badan kita memerlukan kolagen untuk melawan kemerosotan tubuh akibat proses penuaan. Tanpa kolagen, kulit kita akan SURAM, KEDUT-KEDUT mula kelihatan, RAMBUT MENIPIS DAN BERUBAN. Keadaan ini berlaku apabila kita meningkat usia kerana pada masa itu badan kita tidak lagi menghasilkan collagen.

TAHUKAH KITA kehilangan kolagen di dalam tisu penghubung iaitu "tendon", ligamen, "muscle" dan "cartilage" menyebabkan pengurangan sokongan kepada struktur sendi?

Keadaan ini menyebabkan kesakitan yang dipanggil "ARTHRITIS" atau “KECEDERAAN MUSCOLO- SKELETAL"


Oleh itu kolagen berfungsi sebagai ejen "chondroprotective", di mana ia mengelakkan "cartilage" daripada berkurangan. Ia berperanan untuk melindungi “cartilage” dan cecair synovial bagi membantu mengurangkan masalah dan kesakitan sendi.

Kolagen merupakan bahan penting yang digunakan untuk pembentukan dan pembaikan 'cartilage'. Ia juga boleh mengurangkan kerosakan kepada sendi dan pada masa yang sama dapat mengurangkan kesakitan sendi dan bengkak.

Sekiranya kolagen diambil sebelum melakukan senaman atau aktiviti berbentuk fizikal, collagen dapat memberikan kesan anabolik, iaitu meningkatkan tenaga dan prestasi. 

Di samping itu juga pengambilan collagen menggalakkan penyerapan asid amino yang penting seperti glysine, proline dan hydroxyproline yang dapat meningkatkan lemak badan. Ia secara positifnya beperanan di dalam pengurusan berat badan.

Kolagen mempunyai sifat sebagai anti-beku. Ia boleh mencegah darah dari membeku yang mana dapat membantu mereka yang mempunyai masalah jantung.

---


YOur truly Shaklee Independent Distributor Husna Rahman
Looking for more healthy tips lets explore my page TIP SIHAT or FACEBOOK Husna Rahman  
or personally talk to me via sms/whatsapp 011-2557 9903 or e-mail me at husnasukahijau@gmail.com
Or meet me on instagram @husna.rahman
🚲..🚙..🚄..🚃..🚉..🚅..🚤..🚢
-Because life is a journey. A beautiful journey worth if you have a healthy life-


No comments:

Post a Comment