Saturday, 6 June 2015

TIP PENJAGAAN KULIT

..........Untuk kulit sihat berseri, makan banyak sayuran berdaun hijau, buah-buahan berwarna kuning, bijirin, kekacang, makanan laut yang mengandungi vitamin A,C dan B6 serta mineral dan zink

Makan makanan tidak seimbang akan menjejaskan kulit

Merokok menyebabkan wajah menjadi pucat, berkedut dan juga melambatkan keupayaan kulit untuk sembuh dari luka.

Tahukah anda bahawa kulit mempunyai lapisan epidermis? Lapisan epidermis adalah lapisan yang tidak mempunyai saluran darah dan bergantung kepada bekalan darah daripada lapisan2 dermis

Di lapisan dermis mempunyai kalenjar-kalenjar yang dikenali sebagai kelenjar sebum. Kalenjar inilah yang akan menghasilkan lemak dari semasa ke semasa. Penghasilan lemak ini sangat penting untuk melindungi kulit dan rambut daripada menyerap air. Jerawat terhasil apabila sebum minyak tersumbat. 

Dengan pemakanan vitamin GLA COMPLEX & CAROTOMAX membantu untuk mengurangkan penghasilan sebum yang terkumpul serta membantu mencairkan sebum yang berminyak dan mengurangkan rongga daripada tersumbat yang menjadi punca utama JERAWAT.

Pengambilan tambahan Vita C Plus membantu mempertingkatkan fungsi imun bagi membantu menyekat bakteria yang menjadi penyebab jerawat. Tahukah anda  di bahagian kulit muka sahaja terdapat 500 juta bakteria pada setiap inci persegi?

Rutin membersihkan sel-sel kulit mati daripada terus melekat pada kulit cukup penting untuk mengelakkan terjadinya jerawat, jeragat dan masalah kulit.

Kulit merupakan organ terbesar yang melindungi tubuh. Kulit menyumbang sekitar  15% drpd badan anda.

Dalam keadaan normal kulit mampu mengeluarkan peluh 6 L/hari Beberapa bahagian kulit yang yang tidak berpeluh adalah gendang telinga, tepi bibir, kuku dan hujung penis.

Warna kulit berasal daripada protein yang disebut melanin.Warna kulit bergantung pada jumlah melanin yg dihasilkan oleh tubuh. Melanin sendiri dihasilkan oleh sel yg disebut dgn melanosit.

Kulit bertanggungjawab untuk mempertahankan suhu tubuh dan menjadi organ yang mengesan udara dingin ataupun panas.

Kulit akan terus-menerus melakukan regenerasi sel. Kulit akn sentiasa mlakukn regenerasi sel bahkan blh mencecah hingga berjumlah 40k-50k sel/minit yg berjumlah hmpir 4kg/tahun.
........
....
..
.

SILA HUBUNGI HUSNA untuk sebarang pertanyaan, pesanan dan menikmati potongan harga istimewa.

* Shaklee  ID No : 1185474
* SMS/Call : 011-2557 9903
* Email : husnasukahijau@gmail.com
*PAGE : Tip Sihat
* Laman Web : www.kotakconteng.blogspot.com

No comments:

Post a Comment