Sunday, 14 June 2015

KEPENTINGAN ASID GAMMA-LINOLENIK (GLA)

 heart emoticon
Kecantikan-kebijaksanaan-kesihatan


You got it all in one source : GLA Complex

Monster of nutrient 👉 GLA as a
Health promoter
Beautifier agent
Hormone balance
.....
...
..
.

grin emoticon GLA (asid gamma-linolenik) adalah asid lemak khas dalam badan yang membantu menghasilkan Prostaglandin (membantu mengawal selia hormone). GLA diperbuat daripada LA- Linolenik Asid yang diperolehi melalui makanan yang pelbagai.
grin emoticon Tubuh badan mempunyai ketidakupayaan untuk menukar LA untuk GLA disebabkan oleh kerana tekanan. tabiat pemakanan , alkohol , kekurangan vitamin dan lain-lain
grin emoticon Jika kita tidak mempunyai cukup GLA , badan kita tidak boleh menghasilkan prostaglandin yang mengawal selia hormon
grin emoticon Attention Deficit Hyperactivity Disorder ( ADHD ) melaporkan ketidakstabilan hormone dalam tubuh boleh menyebabkan kemurungan, ketidakselesaan menopaus, mengganggu fungsi sistem imun dan kanser.

Sumber GLA dari Minyak Borage:
pacman emoticon Minyak Borage, atau "starflower", merupakan tumbuhan yang kaya nutrient dan sangat terkenal dalam bidang nutrisi, ia mengandungi sehingga 24% GLA-kepekatan lebih tinggi daripada primrose (dengan kira-kira 8% GLA) atau minyak currant hitam (dengan kira-kira 15% GLA)
pacman emoticon Di Eropah penggunaan minyak borage sudah lama diaplikasikan serta sangat penting bagi mereka. Malah ia menjadi simbol utama untuk kempen kanser semasa pengumpulan dana bagi memerangi masalah kanser dalam kalangan rakyatnya. Selain boleh menghalang sel kanser, minak borage juga sangat meluas digunakan untuk menghilangkan atau mengurangkan gejala PMS. Ketidakstabilan homon boleh mengganggu penukaran ASID LINOLEIK kepada GLA, oleh sebab itu tubuh kita yang kekurangan GLA akhirnya mengakibatkan sakit dada, cepat marah, kemurungan dan yang lebih teruk lagi sakit sendi. Kajian melaporkan majoroti wanita Australian mengamalkan pemakanan GLA untuk menghilangkan masalah PMS mereka.
.
pacman emoticon Pastikan sumber diet anda mempunyai sumber yang kaya dengan GLA (seperti minyak borage) untuk memastiakan tubuh badan kita cukup nutrisi untuk bekerja sepanjang hari tanpa memikirkan gejala-gejala PMS. Sakitnya tuh disitu!
.
pacman emoticon Menghilangkan PMS dengan mengurangkan tekanan: Perubahan hormon setiap bulan boleh mengganggu pengeluaran GLA. Kajian menunjukkan wanita haid 480-960 mg GLA setiap hari - itulah 2-4 gram minyak borage bagi memberi kelegaan daripada gejala-gejala yang menyeramkan seperti kekejangan, ketegangan payudara, dan kerengsaan dan juga bagi memberikan sokongan kepada pengeluaran hormone dengan lancar
.
pacman emoticon Membantu melawan ekzema, psoriasis, dan masalah jantung (seperti aterosklerosis),
pacman emoticon Booster Imun:
Pengeluaran GLA akan berkurangan apabila terkena jangkitan virus atau penyakit. Penambahan dengan GLA boleh membantu melindungi pertahanan imun tubuh. Malah, apabila GLA (dengan EPA) diberikan kepada pesakit yang mengalami keletihan/kelesuan yang kronik mampu membekalkan tenaga serta kekuatan kepada mereka.
pacman emoticon Kolesterol Reducer:
Pengurangan dalam PGE1 akan memberi kesann ke atas paras kolesterol.Pengambilan 250-1000 mg setiap hari GLA telah terbukti boleh meningkatkan tahap PGE1 samping mengurangkan tahap kolesterol.
Kanser Fighter:
Dalam satu kajian, pesakit yang menderita kanser pankreas mampu memendekkan jangka hayat sel kanser apabila mengambil suplimen atau vitamin yang memounyai banyak atau tinggi kepekatan GLA. Kajian membuktikan pertumbuhan tumor dan metastasis boleh dihentikan dengan GLA-terutama di melanoma dan kolon atau kanser payudara.
pacman emoticon Artritis Pelega & saraf
Kajian telah mendapati bahawa dos yang berkesan adalah dalam julat 1,4-2,8 gram GLA setiap hari - sama dengan 6 hingga 11 gram minyak borage setiap hari.
.
pacman emoticon GLA telah ditunjukkan dalam kajian ia mampu menghentikan perkembangan penyakit saraf dan membantu fungsi saraf. Kajian juga mencadangkan GLA juga boleh menjadi pemangkin dalam menghalang kemerosotan saraf pada permulaan penyakit saraf seterusnya mengelakkan kerosakan semakin merebak malah menyembuhkan penyakit saraf tersebut jika diambil secara berterusan dan dalam dos yang betul.
pacman emoticon Jelasnya dalam semua kes, GLA mesti diambil dalam tempoh yang panjang untuk mencapai faedah yang maksimum. Sebagai contoh, ramai pesakit arthritis sendi melaporkan bahawa mereka berasa lebih lega selepas 6 minggu daripada pengambilan suplemen yang membekalkan GLA- namun mereka terus bertambah baik untuk beberapa bulan apabila mereka terus dengan pemakanan suplemen yang sihat dan betul
pacman emoticon GLA bukan sahaja bertindak sebagai pengawal untuk kesihatan kita, tetapi untuk penampilan kita juga. Selain itu ia berfungsi untuk meningkatkan daya tahan sel dan melembapkan lapisan lemak di bawah kulit. Fungsi lainnya:
upset emoticon Menghasilkan kulit yang sihat
upset emoticon Membantu kehilangan kolagen
upset emoticon Menghilangkan kulit kering atau kulit bersisik
upset emoticon Menghilangkan kedutan
upset emoticon Baik untuk pertumbuhan rambut dan kuku-menguatkan kuku rapuh
upset emoticon Membantu untuk mencegah kelemumur
.......
.....
...
..
.

yOur truly Shaklee Independent Distributor Husna Rahman
meet me at Facebook Husna Rahman or looking for more healthy tips lets explore my page TIP SIHAT or personally talk to me at 011-2557 9903 or e-mail at husnasukahijau@gmail.com

Because life is a journey. A beautiful journey worth if you have a healthy life.

No comments:

Post a Comment