Saturday, 13 June 2015

5 TIP KEKAL KURUS DI BULAN PUASA


1.     Pastikan pengisian sahur anda diisi dengan pengambilan makanan dengan kombinasi karbohidrat, protein dan sayur-sayuran untuk memberi rasa kenyang yang berpanjangan dan juga membekalkan tenaga penuh.

   2.     Saat berbuka puasa pula, mulakan dengan makan 2-3 biji kurma (tanpa disaluti madu, coklat atau bahan tambahan lain) dan diikuti dengan makanan ringan seperti kuih-muih, buah-buahan atau teruskan sahaja dengan pengambilan nasi seperti hidangan tengah hari biasa anda. Ekstra tip: pastikan kuih-muih yang anda pilih itu divariasikan antara kukus dan goreng agar lebih seimbang).Elakkan memilih minuman atau makanan yang tinggi kandungan gula.

3.     Pastikan pengambilan air yang mencukupi lebih-lebih lagi air kosong. Dari waktu berbuk hingga bersahur. Ini penting untuk mengelakkan badan kekurangan air seterusnya akan menyebabkan dehidrasi. Kekurangan air boleh menurunkan kadar meabolisma badan dan menyukarkan usaha menurunkan atau mengekalkan berat badan.


4.     Pastikan anda tidak mengabaikan senaman atau aktiviti ringan walaupun berpuasa. Usah mengambil kesempatan dengan hanya banyak rehat atau duduk bersahaja tanpa melakukan apa-apa kerana ini akan membuatkan lemak dalam badan berkumpul bahkan menambahkan lagi berat badan anda. Tetapkan diri untuk kekal cergas spt melakukan latihan bebanan ringkas, senaman, aktiviti kardio spt berlari, berbasikal atau apa sahaja aktiviti mengikut kesesuaian jadual seharian anda.

Pastikan ketika melakukan senaman atau aktiviti ringan ia bersesuaian dengan kemampuan diri anda. Bimbang badan akan menjadi terlalu penat untuk meneruskan amalan puasa hari yang seterusnya.5.     Amalkan pengambilan multivitamin ketika bersahur dan ketika berbuka. Ia sangat penting untuk “top up” bekalan vitamin dan mineral yang diperlukan oleh tubuh dan kulit anda. Seboleh-bolehnya tambahkan juga dengan suplimen protein untuk menambahkan tenaga lebih-lebih lagi kita memerlukan tenaga lebih untuk ibadah malam di bulan Ramadhan yang mulia ini. 

...
..
.
klik disini untuk bekalan protein terbaik anda!
klik disini untuk bekalan multivitamin penuh anda!
klik disini untuk minuman tenaga bekalan tenaga puasa anda!
klik disini untuk kekalkan bentuk tubuh anda walau berpuasa!


..----..
0,0"

yOur truly Shaklee Independent Distributor Husna Rahman
SID 1185474
Facebook: Husna Rahman

Looking for more healthy tips lets explore my page TIP SIHAT
husnasukahijau@gmail.com
sms/whatsapp: 011-2557 9903
instagram: @husna.rahman


No comments:

Post a Comment