Tuesday, 5 May 2015

Tip mengatasi PERUT BUNCIT



Seperti yang ditetapkan oleh Pertubuhan Kesihatan Dunia untuk Asia Pasifik ukur lilit perut paling ideal ialah bawah 90 cm untuk lelaki manakala bawah 80 cm untuk perempuan.



Faktor perut buncit biasanya berpunca daripada


Gaya pemakanan serta gaya hidup yang tidak sihat
Pengambilan makanan dengan kuantiti yang tidak seimbang
Peningkatan tekanan kehidupan seharian
Kurang tidur yang berkualiti


Ini menyebabkan  pengumpulan lebihan kalori tersimpan sebagai lemak. Tabiat kurang tidur akan meningkatkan produksi homon kortisol dalam otak dan menyebabkan peningkatan penimbunan lemak dalam perut.
 Pengambilan alcohol berlebhan menyebabkan tubuh kurang efisien dalam membakar lemak



Tip-tip mengatasi lemak degil/perut buncit



1. Senaman kardio



2. Amalan pemakanan yang betul  cth





1. Meminum air asam jawa  Bancuh asam jawa dengan segelas air panas. Biarkan semalaman kemudian minum keesokkan harinya. Amalkan setiap hari untuk kesan yang positif



2. Teh hijau+ serbuk kayu manis+ madu lebah asli  Amalkan teh hijau selepas makan. Teh hijau mampu meningkatkan metabolism badan dalam melakukan aktiviti pembakaran lemak. Campurkan serbuk kayu manis dan madu lebah untuk kesan lebih cepat.




Husna jenis alergik dengan teh biasa or yang sedia ada atau daging.
Dua menda alah ni jauh-jauh Husna tolak. Alergik.
tapi Husna amal teh hijau TARAGUI ni alhamdulillah ok.
Ni contoh teh hijau yang Husna selalu minum..serius warna hijau dia yang cantik jernih tu yang tertarik nak minum at first bila minum pulak sedap dan khasiat pun banyak cthnya baik untuk lawas or fat burner, awet muda, kulit pun jadi lembut..






3. Limau nipis dan air  Limau nipis sangat membantu dalam proses  menurunka berat badan serta hilangkan perut buncit/ boroi. Ambil 2 biji limau nipis dan perahannya dicampurkan dengan air sejuk. Amal sekurang-kurangnya selama 1 bulan untuk melihat hasilnya



4. Amal suplimen yang boleh membantu sistem tubuh untuk membakar serta menyahkan lemak dari tubuh dengan sihat dan betul

Omega Guard & Lecithin bertindak sebagai “fat burner”

Lecithin bertindak sebagai pelarut utk kolestrol, triglycerides dan lemak-lemak yg lain. Ia membantu mencegah penyakit2 seperti high blood pressure, stroke,heart disease serta arteri yg mengeras … 

Malah sesetengah pakar mengesyorkan pengambilan sehingga to 6,000-7,000mg sehari jika berhadapan dgn masalah kesihatan yg sebegini

1. Kenapa mereka yang hendak menurunkan berat badan suka & perlukan Lecithin ni? Sebab ia bertindak mengemulsikan lemak (ayat simplenye.. memecahkan lemak).. Dan Lecithin mampu membakar lemak lebih cepat jika disertakan dengan senaman yang bersesuaian tau… Pengambilan Lecithin 4,000mg sehari pasti membuahkan hasil yang diidamkan.

2. Lecithin memainkan peranan utama dalam penyerapan zat2 penting dari saluran darah ke dalam sel2 bdn..Tanpa lecitin yg mencukupi..membran sel akan mengeras dan seterusnya menyukarkan proses penyerapan….Banyak faktor seperti bahan2 kimia dari persekitaran yg tercemar, bahan2 metal, dadah, food additives, pesticides, etc.. semuanya menyebabkan membran sel mengeras yang mana pastinya menyukarkan proses penyerapan zat2…jadi dgn cara menambahkan pengambilan Lecithin, pasti ianya keputusan yg bijak.

3. Lecithin membantu mengurangkan atau mencegah penyakit berkaitan hati.

 4. Lecithin merupakan sebahagian dari unsur yang mengelilingi fiber saraf. Tanpanya, fungsi saraf ni kurang efisien. Sebab tu mereka2 yang menderita akibat multiple sclerosis, fibromyalgia, tekanan, PMS, dapat merasakan kesan yang positif apabila mengambil Lecithin 

5. Lecitin membantu sistem imunisasi dengan membalut sel darah merah kita dan seterusnya memberi perlindungan dari serangan virus, kuman dan bakteria. Di samping itu, struktur Lecithin itu sendiri melindungi sel dari teroksida.6. 

6. Lecithin juga dikenali sebagai makanan otak dan saraf. Ia membantu sel otak berkembang,penting dalam transmisi saraf impuls dalam otak dan memainkan peranan dalam neuro transmitter (berkaitan short term memory). Lecithin dipercayai mampu mengurangkan atau mencegah senility (nyanyuk) atau Alzheimer’s disease. Malah sesetengah pakar menyarankan pengambilan 7,000mg sehari utk memulihkan sistem ingatan

7.Lecithin juga dikatakan sumber hormon neurotransmitter; di mana ia menggalakkan proses tidur. Kekurangan hormon ini dikatakan menjadi punca insomnia.

8. Lecithin adalah asid lemak perlu yang penting dalam penjagaan paru2 kerana kebolehannya mencairkan mukus dan mencegah iritasi. Dan sebab itulah ianya berguna bagi2 mereka2 yg mempunyai alergi, hay fever, asma ,bronkitis dan emphysema.

9. Lecithin bertindak sebagai pelincir bagi joint (sendi2) dan membantu dalam penjagaan tisu buah pinggang as well as the sistem penghadaman

10. Lecithin adalah zat utk kecantikan.. ianya perlu dalam menghasilkan rambut yg sihat, cantik berkilat, kulit yang lembut gebu dan juga dalam mencegah eczema.

11. Lecithin diperlukan dalam penghasilan pelbagai hormon seperti epinephrine. Sebab tu ianya amat berguna dalam mengurangkan atau mencegah PMS dan gejala2 menopause.

12. Lecithin, bersama unsur2 lain digunakan utk membuat BILE.. BIKE ni fungsinya adalah mencairkan lemak. Pengemulsian ini memudahkan penyerapan zat2 seperti vitamin A,D,E dan K ke dalam badan



26 Manfaat Omega 3 Dalam Omega Guard Shaklee 
 
 
1.  Omega 3 mengimbangi perubahan dan kepekatan hormon PMS wanita
2.  Melicinkan kulit dan kelihatan kemerah-merahan
3.  Mencegah salur darah dari tersumbat
4.  Omega 3 dapat mengelakkan strok
5.  Mengekalkan tekanan normal darah
 6.  Membantu mengurangkan ketegangan urat leher
7.  Mengurangkan sakit kepala
 8.  Merendahkan kolestrol
9.  Omega 3 dapat mencegah pembekuan darah dalam badan
10. Kekalkan tahap kesihatan trigliserida dan kolestrol LDL
11. Mengawal masalah obesity
 12. Mengurangkan risiko penyakit jantung
13. Sangat bagus untuk ibu hamil - membantu tumbesaran dan perkembangan        otak janin
 14. Meningkatkan perkembangangan memori janin dan kanak-kanak
15. Meningkatkan sistem imun tubuh dan sangat bagus untuk kesihatan kanak-kanak
 16. Membantu menyihatkan paru-paru
 17. Omega 3 juga boleh memperbaiki masalah alahan kulit seperti eczema, psoriasis, dll
18. Mengurangkan demam hay, bronkitis, penyakit lelah, hepatitis, SLE        (lupus erythematosus)
19. Omega 3 juga membantu memperbaiki penyakit buah pinggang
 20. Membantu menentang kanser paru-paru, payudara, kanser prostat dan kanser kolon.
21. Membantu meningkatkan kesihatan hati selepas pembedahan
22. Membantu pankreas pesakit kanser berfungsi dengan lebih baik 
 23. Memelihara fungsi-fungsi sendi
24. Mencegah penyakit gout


Selain itu, Omega 3 yang terkandung dalam Omega Guard Shaklee membantu memperbaiki masalah berkaitan otak sepert:- -

Mencegah insomnia
Mengurangkan tekanan emosi
 Mengurangkan kemurungan dan kebimbangan
Membantu memperbaiki masalah autism
Membantu memperbaiki masalah kanak-kanak hyperactive
Mengurangkan masalah schizophrenia
Mengurangkan masalah lupa pada wanita yang telah melahirkan anak


Semua peringkat umur sedari setahun ke atas boleh menggunakan Omega Guard ini.











3 comments:

  1. Salam
    Di mana sy boleh dpt kan teh hijau taragui

    ReplyDelete
  2. Wasalam..Hsna xpasti ada area lain sbb yg Hsna tau tempat yg biasa abah beli kat kedai kopi bebas cukai area pengkalan kubor tu je mmg since 20years ago pun mmg tempat tu je ada..tuan tinggal kat mana?

    ReplyDelete
  3. New Diet Taps into Pioneering Plan to Help Dieters Get Rid Of 20 Pounds within Just 21 Days!

    ReplyDelete