Monday, 10 July 2017

KALSIUM BOLEH BANTU HENTIKAN MEROKOK?

Sumber: Pinterest
korang tau tak kalsium bulih bantu tolak keinginan individu pada rokok? haaa?  Apa perkaitan kalsium dengan henti rokok beb!? macam tak masyukk je.. baca japp 

kalsium ni satu galian yang bulih bagi unsur penenang kepada gerakbalas yang menyebabkan desakan untuk merokok. Ia  membantu menghalang perutusan otak yang sering ulang alik penghantarannya.. kalsium ni dia ikat fosforus untuk hasilkan satu perasaan keadaan tenang emosi dan fizikal.. macam ni..impuls saraf yang hidupkan desakan merokok tu dihalang oleh ikatan kalsium dan fosforus tadi. so dengan pengambilan kalsium yang cukup, konsisten dan disiplin si perokok tu Insyaallah stop rokok anytime je can be done tau. taperlu alasan. kalsium ni boleh support tolak keinginan seseorang individe kepada ketagihan nikotin or rokok... haa giteww maksudnya

Dan jangka hayat orang yang sayang rokok ni sebenarnya 13 tahun pendek banding dengan orang yang tak merokok. hah pilih pilih. nak 'pegi' cepat ke lambat.

Dan selain kalsium ada satu lagi elemen yang boleh bantu stop perokok untuk stop rokok..nak tahu? yang ni boleh jadi feveret ramai orang..iaitu Anggur.

Zat-zat dalam anggur menolak unsur2 yang merosakkan tubuh seperti alkohol, nikotin, ubat bius atau penenang. Sebab tu jugak rokok jadi pahit dan lenmacam selepas ambik Vivix.  Sel-sel badan perokok tu dalam proses nak menentang bendasing (nikotin) yang masuk. That why setengah tu nak stop rokok rasa macam tatau rasa. Takuad iman mau stat balik rokok. Kan? Sabar laa. Tubuh pun tengah adjust tu. Nak stop benda takelok memang sussah, nak mula je senang..


korang faham ke dak sebenarnya kesan rokok ni? kesan tembakau tu sendiri untuk sistem tubuh kita?  Asap tembakau bulih melumpuhkan silia iaitu rerambut halus yang mengelilingi tiub bronkiol > fungsi dia nak halang atau sapu keluar segala partikel yang bulih memudaratkan paru-paru. Tanpa perlindungan rerambut ni tisu paru-paru yang sihat bulih dimusnahkan oleh partikel asap nih..

So nak STOP ROKOK ke nak rosakkan paru-paru sendirik? insoflaaa ..sebulan puasa agak macam dah kurang dah sikit smoking kan? haaa that such a good sign then,..apakata continue untuk bulan-bulan selepasnya.. why not kan? bagus apaaa... terlajak bagus lagi

Pssst kandungan Vivix bulih buat deria kita tolak ketagihan nikotin.. xpasal-pasal lidah bagi sign rokok tu pahit and rasa lenmacam.. at the end tamau rokok dah. Sebenarnya dalam anggur tu sendiri ada alkohol semulajadi yang bulih lawan dengan ketagihan nikotin that why konsisten anggur bulih buat smokers stop merokok.

Tak rajin untuk beli anggur tiap ari ambik Vivix ler simple .. kan? caner Vivix bantu perokok supaya tamau rokok dah..meh nak jawab kenapa #Vivix bulih hentikan rokok even perokok tegar. Kerana dia esktrak anggur! Ia boleh mencegah rasa ketagih terhadap minuman yang memabukkan, rokok and even ketagih kepada dadah! Kerana kandungan gizi anggur tu sendiri ada kandungan alkohol baik yang dapat menolak rasa ketagih tu. ia berlawann dan menolak unsur lain. Sebab tu once amal Vivix otometik tetiba rokok rasa pahit 😱Deria dan sel kita dah tolak kemahuan atau ketagihan kita kepada rokok tu.. Hebat kan Tuhan ciptakan kebaikan anggur ni?





nak Vivix untuk ayah /mak/abang/adik/pakcik/atuk or suami yang heavy smoker boleh kontek Hsna directly pun boleh. 011.2557.9903 wasep je anytime. 

salam sayang Hsna Rahman/011 2557 9903. Assalamualaikum. 

16 comments:

  1. teringin sgt nak try vivix tapi harga dia ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. jummm dapatkan Vivix.. Hsna pun Vivix lover tau..

      p/s: hage sgt berbaloi ekceli..

      Delete
  2. wahh... GV baru tahu info. Boleh suggest pada sesiapa yang masalah merokok. Good info kak. :)

    ReplyDelete
  3. Baru tahu pasal benda nie.

    Boleh cuba

    ReplyDelete
    Replies
    1. yee boleh cuba sgt2..demi kesihatan tu ptg

      Delete
  4. Bagusnya entry ni....kalau semua org berhenti merokok alangkah bagusnya ,hihi

    ReplyDelete