Sunday, 14 May 2017

SELSEMA TAKDE UBAT?!


Ada sape yang tengah selsema/demam ke sekarang ni? anyone  raise your ..... tissues?! hahah.. kalau dah selsema mesti bersin kan...  ekceli tak elok guna tisu sebab debu makin banyak telekat kat muka tau kesan dia tambah gatal2 kat idung tu, tambah teruk selsema tuh.. cari sapu tangan kecik2 satu... itu lebih baik! 

Since 4-5 hari ni perubahan cuaca tak nentu sangat.. sekejap panas sekejap hujan. Badan pun lemau nak adjust.
Kalau tak sado mau satu femeli selsema. Dari sorang ke sorang kan?Selsema ni biasa je bunyinya kesannya tu je luarbiasa xselesanya kan. Sakit kepala. Panas muka. Bersin. Tersumbat hidung. perit tekak. Haaa yang rasa masa selsema je tau. Dan kesiannya SELSEMA TAKDE UBAT. adess pulak dah... ye tade ubat. Tak caya nanti Hsna share logiknya..

Satu-satunya cara nak lawan selsema dan mempercepatkan kesembuhan ialah dengan sediakan badan kita dengan bahan2 atau nutrient yang membantu tubuh kita untuk menghalang dan memusnahkan jangkitan kuman selsema tadi tu. Makanan yang ada bahan kimia tak memusnahkan kuman tu tadi tau tapi sekadar menutup simpton sahaja. Tu yang sekejap selsema pastu selsema lagi. Lagi.lagi dan lagi. Kerap sangat selsema kau menyinggah dik. 😪😪

Sebab korang tak hapuskan kuman faktor selsema tapi juz lemahkan dia..bila dia kuat haaa tu selsema mudah dan kerap datang. Nak lawan dan nak hapus kuman selsema tu pastinya imun badan kita kena kuat > Imun ni sistem pertahanan tubuh kita. Camna nak sadokan imun kita? anak-anak?

Ok since ambik Vitamin C seriously jarang2 selsema. Sehingga penah ditegur officemate "Hsna awak ni jarang demam la" . Alhamdulillah. 3 kali orang lain demam/selsema but 0 kali for me. Vitamin C dan bioflavonoid (sejenis komponen penting vitamin c) menghasilkan reaksi yang akan menguatkan imuniti tubuh.


Vita C Plus secara spesifiknya boleh membantu kita untuk membina sel darah merah yang sihat untuk penyerapan zat besi yang lebih baik, membantu sel darah putih menentang bacteria dan kuman, supaya dapat mengukuhkan lagi system imun,


At the same time juga ia mengurangkan alergi hidung, kulit dan astma. Dan yang paling penting mempercepatkan waktu pemulihan dan mengurangkan simpton demam dan  selsema tadi. Jarang demam.jarang selsema.jarang jatuh sakit sebab pertahanan super tough dengan segala perubahan cuaca, debu, suhu, alahan dan even jangkitan.


jangan demam-demam. take care. be healthy and strong! salam sayang Hsna Rahman. nak vitamin C boleh kontek Hsna taw.. 011. 2557. 9903

2 comments:

  1. wak baru je kebah pas selsema., huhu2

    ReplyDelete
    Replies
    1. moga cepat sembuh wak..bulih konsistenkan pengambilan vitamin or buah kaya vitamin c pasni supaya xmudah sangat kena demam..hihi

      Delete