Monday, 15 May 2017

MODERN MEDICINE VS PEMAKANAN TAMBAHAN (SUPPLEMENT) MANA LAGI BAIK?


Ramai yang cari alternatif pengambilan suplemen dan macam2 ubat herba kerana tamau ambik ubat hospital..
im not sure why but so many la yang macam ni termasuk abah Hsna. Tapayah citer jauh lah Hsna tiap hari memaksa membebel asking him to take medicine.

Rasanya bab suruh.marah. bebel tu dah bulih jatuh anak dehaka dah aku ni..adeh! Still nak kena sabar banyak nau lah. Tu part ubat, part suplemen pun nak kena pastikan dia konsisten pun satu hal jugak. Dan Alhamdulillah part suplemen tade plak kena paksa sangat sebab memang itu yang dia nak cuma samaada dia ingat dan tak ingat je untuk ambik

The point yang nak share sininya kalau dah ambik suplemen tak bermaksud anda bulih skip ubat sesuka hati sesedap rasa tau, tak bermakna nasihat doktor tu masuk telinga kanan keluo telinga kiri.

Haaa tu namanya nak kena pulas telinga ngan doktor. Kesian doktor. Suplemen ni basicnya untuk memenuhi jurang nutrisi atau lompang nutrient yang menjadi punca kenapa penyakit mudah datang. Ubat kurangkan simpton manakala suplemen memperbetulkan punca.

Sebelum nak ambik suplimen kena fahami root cause apa berlaku.

Contoh sakit kepala. 
Sebab apa sakit kepala? 
Kenapa boleh jadi sakit kepala? 
Apa nutrisi yang diperlukan bila sakit kepala?

Kalau tanya doktor,doktor cek, doktor bagitau punca dan doktor bagi ubat. Bukan suplemen. Dan ubat memang tak sama dengan suplimen.

Contoh sakit kepala tadi, doktor bagi pain killer, hilang sakit kepala tu. Hilang pain killer tu, sakit baliklah kepala.
Tapi suplimen pergi kepada root cause. Sakit kepala berkaitan saraf dan kurang oksigen. Jadi tenangkan saraf tu dulu. Dan later saraf akan ok dan oksigen dapat flow dengan lebih lancar. Itu kerja suplimen. Atasi root cause.

So bila root cause tu diatasi insyallah masalah tak berulang. Bila cek doktor kembali pun doktor bulih tersenyum sebab dah stabil. Bila stabil pasti doktor akan prescribe ubat yang semakin sesuai dengan keadaan anda yang dah semakin baik.

By time bila Allah izinkan untuk sembuh selepas anda usaha sabar dan konsisten insyallah doktor pun bulih lepaskan anda tanpa ubat lagi. So ambik suplemen bulih tapi jangan abaikan advice doktor lagi-lagi anda ada penyakit kritikal.

Ada caranya nak ambik ubat dan suplemen dalam usaha kita nak baik tau. Next sharing mungkin Hsna sambung InsyaallahMe,one of yang menyokong modern medicine dan jugak supplementary food/medicine.


Your healthy beauty partner, 
011.2557.9903


10 comments:

  1. MOGA PILIH SPLEMENT YG SERASI DGN KSHTN TUBUH BADAN..

    ReplyDelete
  2. Kak mula ambil supplement seawal usia muda sekitar 70an lagi. Masa tu kurus kering tak lalu makan jadi mak beli minyak ikan. orang tua2 pula zaman tu ambil majun atau tonic cap gajah. Bila zaman anak dara makan pula vykmin. Walaupun orang kampung tapi mak suka sangat ambil supplement ni sampai akhir hayat dia setia dengan vkymin. Masa kawin akhir 80an saya mula ambil shaklee tapi tak lama berhenti sebab rasa badan dah OK. Bagi saya supplement is Ok tapi kena tahulah juga apa masalah tubuh badan kita dulu.












    ReplyDelete
    Replies
    1. Hsna setuju statement akak ni 500% ..millions thumbs up untuk akak..

      tapi lagi baik kalau akak teruskan pengambilan suplemen dan jaga pemakanan sihat sebab tubuh kita kan makin lama banyak yang makin kurang nak2 kita sebagai seorang wanita...bagi Hsna Insyaallah jika diizinkaNya Hsna akan teruskan.. jum akak sambung balik pastu kita sama2 jadi superwoman yang cantik dan sihat luaran dan dalaman..hihihi

      Delete
  3. amalkan suplemen yang selamat, insyaAllah badan sihat

    ReplyDelete
  4. Air juga agen penyembuh yang mujarab

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul. lagi2 air zamzam..subhanallah!

      Delete