Wednesday, 10 May 2017

Attitude dalam life style sangat main peranan!


Kanser tidak terbentuk dalam masa sebulan dua tau. Ia dah terbentuk sejak lama. Mula terbentuk akibat diri kita sendiri dalam menjaga nutrisi diri kita dalam mengelakkan berlaku kerosakan sel. Kalau usaha ni tidak kita lakukan, kanser mudah hinggap. Lagi2 yang ada history dari famili. lagi mudah kena..

Kanser terjadi akibat ketidakseimbangan replikasi sel dan tindak balas sel dalam badan yang tidak tersusun. Replikasi sel adalah aktiviti normal sel dalam badan kita setiap hari bagi membolehkan tumbesaran dan pemulihan (repair & improve). Tapi lain pulak yang berlaku apabila replikasi sel menjadi tidak normal akhirnya menyebabkan ketumbuhan. Antara faktor hal ni terjadi  ialah attitude kita tadi tu ditambah pulak lifestyle yang tak dijaga langsung

Attitude dan life style. Sebab tu orang ada masalah darah tinggi, biasanya anaknya akan ada jugak. Sebab attitude dari parents tu akan anak bawa. Same goes to sikap  kita dalam memilih makanan. Ia akan efek tau.  Sekarang ni penyakit not just about genetic semata tau. Bab genetik ada juga. Cuma % low. SIKAP kita tu..

Pemakanan tambahan sangat penting untuk mencukupkan keperluan vitamin dan mineral oleh badan. Ramai pandang mudah hal pemakanan tambahan sedangkan kesan lompang nutrisi inilah starter point timbulnya pelbagai penyakit

At least ambik banyak sayuran, buahan dan air kosong yang banyak. Kalau ditambah dengan supplements supply itu lebih baik.

Minum jus anggur 2x sehari dapat mempercepatkan penyembuhan kanser dan mencegah pembiakan sel kanser kerana anggur tinggi antioksidan. kenapa anggur? Buah anggur (dengan apa pun jenisnya) mengandungi zat- zat hijau potassium dan garam yang sangat berkesan untuk mencegah dan menyembuhkan tumor.


Kanser ni one of penyakit mahal dan menakutkan sesiapa sahaja. be ready awal-awal untuk elak dan cegah. (even kalau dah kena) Insyaallah there is still a way ..jangan putus asa!
keep fightin'. kan Tuhan dah janji mati je tade penawar.
be strong!
keep active!
keep positive mind@vibe!
eat healthy!
life wisely!

Its never too late. Start it now. Change it now

Bonus... hihi 
[#VivixCegahKanser]
Kasteme tanya Vivix boleh merawat kanser ke?
Instead of MERAWAT KANSER Vivix ni bantu repair sel-sel untuk avoid premature aging...dengan kandungan esktrak anggur 13x tinggi antiokisdan plolifenol dan resveratrol!

ELAK KANSER dan jugak TINGKATKAN KEUPAYAAN SEL-SEL TUBUH untuk fight dengan sel-sel rosak (kanser)
At the same time kena accompany dengan gaya hidup dan pemakanan sihat laaaa... it can’t take alone! banyak faktor yang perlu kita ubah dan jaga kalau tamau kanser..tade yang nak sakit kan? so take extra care Insyaallah sihat sentiasa 🤗#n

8 comments:

  1. takutnya pasal kanser ni..saya pun bukan jenis yg jaga makanan gak T__T

    baru ni kawan saya punya mak meninggal sbb kanser, sedih sangat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. innalillah.. takut sangat

      jum akak kita sama-sama stat eat healthy..

      Delete
  2. Kanser ini banyak faktor, pemakanan pun boleh jugak jadi faktor dia.. uhuhu, kalau listkan makanan yang ada risk untuk kanser mmg berjela jela. Apapun, berpada-pada lah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju. dengan pendedahan macam2 sumber bahan kimia memang mudah sangat nak kena mcm2 pnyakit. mintak dijauhkanlah dari kita, insyaallah

      Delete
  3. Replies
    1. yeaah rite..eat healthy & esersais well

      Delete
  4. moga terhindar dari penyakit ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. amin Insyaallah. moga kita semua diberikan kesihatan yang baik sentiasa

      Delete