Sunday, 5 March 2017

GULA MAKANAN SEL KANSER PALING UNGGUL


Salah satu mekanisme utama macam mana gula menggalakkan diabetes, kanser dan penyakit kronik yang lain adalah melalui gangguan fungsi mitokondria.


Mitokondiria ni ada dalam sel-sel kita tau. Kerana adanya mitokondria dalam sel ni la sel bulih hidup sebab fungsi dia untuk bekal tenaga kat sel kita specifically dan tubuh kita as generally.

Tindakbalas gula dalam badan kita bulih menghasilkan radikal bebas yang boleh menyebabkan mitokondria dan DNA rosak

Dan jugak bulih akibatkan kerosakan membrane sel-sel dan menyusutkan nilai protein pada sel-sel kita. Bahaya tau kesan gula ni. Lama-lama sel mati. Bila sel mati kita pun bakal berpenyakit yang macam-macam. Dan lastly kita pun mati.

Bila kita over limit pengambilan makanan manis/gula ia akan menekan retikulum endoplasma (ER) > ER ni rangkain membrane yang ada bersama-sama mitokondria sel kita. Fungsi mitokondria ni generate tenaga untuk sel-sel badan kita.

Apabila ER menerima lebih banyak nutrien daripada ia boleh memproses, ia memberi kesan kepada sel. Kesannya sensitiviti reseptor insulin pada permukaan sel menjadi kurang atau lambat. Reseptor ni macam dah overwork sehingga sensitiviti dia pun makin kurang. .

Bila ada masalah dangan reseptor insulin ni lah mula timbul macam-macam penyakit kronik contoh diabetes dan even kanser. Malah terganggu segala aktiviti normal sel tubuh kita

Sebab tu betapa pentingnya untuk kita jaga pemakanan kita terutamnya dalam proses nak cegah segala masalah kesihatan. 

Sebab memang dia akan memberi kesan lagi2 makanan ada sumber kimia. Laaagi besar dan bahaya kesannya. Kita tak nampak proses dia tapi kita bakal rasa kesanya soon and sooner.

Kalau korang sanggup rawat banding dengan cegah, its ok its olright. Depend pada diri sendiri.

One way cara nak cegah yang korang bulih masukkan dalam jadual pemakanan harian ialah jus Vivix. Take a spoon daily before sleep untuk bagi xtra treatment kat badan kita.

Dan bagaimana perkaitan proses ni dengan Vivix? Caner Vivix bulih bantu cegah dan supprt rawatan penyakit2 kritikal ni?

klik sini untuk menjawab persoalan ni.. 

Assalamualaikum dan Salam Sayang dari Hsna your healthy beauty partner 011.2557.9903. Lama tak bersua dengan korang... Insyallah masih cuba mencari ruang dan masa untuk aktif semula di laman belog.. kenot promise but will try kk.. 


5 comments:

  1. gula macam racun dalam badan kita kalau tak kawal pengambilan gula dengan baik. bila baca entry ni terus teringat subjek biology masa sekolah dulu. hahhahah...saya dah lupa semua fungsi bahagian2 dalam sel tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahah..memang akan terrimend subjek bio.. Hsna is minat giler ngan bio, part ni kira expert giler la tu yang bulih tejebak dengan dunia suplemen nih..hihi

      Delete
  2. Lebih baik mencegah dari merawat kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul. itu lebih baik. lebih mudah. dan pasti akan lebih selesa kemudian hari sebab jika dengan izinNya takdela kena terlantar dikatil..takpun sepanjang masa kena ulang alik spital.. scary!

      Delete
  3. Seramnyaaa. Nad tak pernah control sugar intake Nad :(

    ReplyDelete