Monday, 7 November 2016

BILAKAH WAKTU TERBAIK UNTUK MEMBUANG AIR BESAR?


Pada pendapat or pengalaman (><) korang bila waktu yg terbaik?? Berapa kali sehari ??

Dulu Hsna penah tanya atok soalan ni , agak-agak apa atuk jawab??

Ye, waktu selepas bangun tidur adalah waktu yang paling baik untuk kita kosongkan perut dan sebaiknya 2x sehari

“dalam range masa 5-7 pagi >> waktu dimana usus besar bekerja.  Sebolehnya cuba disiplinkan diri untuk buang air besar dalam waktu ini untuk elak terkumpulnya penyakit”

Dan sebaiknya sekali lagi iaitu

“dalam range 1-3 ptg >> dimana waktu ni usus kecil bekerja dan masa terbaik untuk menyucikan usus”

Kerana semasa kita tidur atau lepas rehat usus kecil dan usus kecil “sibuk” memproses makanan-makanan yang kita makan sepanjang hari sebelumnya.

So selepas bangun pagi tubuh kita telah siap sedia untuk membuang sisa-sisa yang telah ditapis yang tidak diperlukan oleh tubuh.

So bila tubuh kita konsisten membuang setiap pagi itu tandanya tubuh kita dalam condition yang normal, stabil dan sangat sihat, Insyaallah..which mean system tubuh kita dalam keadaan yang terbaik dan normal.

Sebenarnyakan bila kita konsisten membuang setiap pagi (iaitu pada permulaan hari) tubuh kita rasa lebih segar, kepala lebih “ringan” even kulit pun rasa lebih bersih dan lembut…Ini kerana semua toksin dan toksin dah dikeluarkan. Dalaman tubuh kita as overall lebih bersih.

Btw maaf tau bg yg sensitif nak bincang benda macam ni openly..maklumler bg some people bab2 membuang ni tak sesuai diperbincangkan secara terbuka macam ni.. padahal dia tak sedar membuang ni sangat penting… sebab klu tak membuang untuk beberapa hari sebenarnya kepala kita mudah rasa sakit, tubuh lebih malas dan lesu, kulit agak kusam dan “kotor” .. betul tak?

Dan sbnrnya jgk tak semua mudah untuk membuang..so bertuah dan syukur la byk2 bg yng tak penah ada masalah bab buang-membuang neh ..hikhik…  ada setengah tu terpaksa berperang dengan sembelit, bahkan ada jugak yang terpaksa ambil ubat kat klinik semata-mata untuk paksa “membuang” ..  kau hingat selesa?? Lg2 baby dan ibu hamil ..


Hsna mmg tak penah pun alami sembelit ni tapi seingat masa belajar dulu bila sangat sibuk dgn eseimen, presentation dan projects kekerapan membuang tu mcm limited ><..then kerap sakit kepala, kulit pun mudah berjerawat .. sangat teruk!

Dulu tak sedar and even tak tahu pun rupanya kekerapan dan mudah membuang jugak boleh effect tahap kecomelan kulit kita neh..tp selepas study pasal suplimen ni baru ku perasan .. selepas konsisten dengan ESP setiap pagi tak pernah miss untuk kosongkan perut dulu ..then kulit pun nampak beza sangat-sangat .. everything related la kan .. bila perut kita bersih then nutrisi and nutrient yang kita makan mudah terserap oleh usus.. that’s why jugakla tubuh kita lebih sihat dan lebih cun .. kulit pun otomatik floless gitu …

So bg yg ssh sesangat bab membuang atau yg jarang-jarang membuang ni Hsna sarankan konsisten dengan ESP, OSTEMATRIX dan HERBLAX > untuk dewasa normal, untuk ibu hamil sila ambil ESP PROTEIN dan OSTEMATRIX manakala kanak-kanak boleh ambik MEALSHAKE dan OMEGA GUARD ...dan cukupkan air untuk pastikan tubuh kita proseskan pengeluaran toksin dengan lebih lancar dan mudah..   serius sangat membantu melancarkan proses membuang setiap hari .. feeling pun lebih bahagia gituww sebab hormone pun lebih stabil bila tubuh kita bebas toksin dan toksid ..


Ok la until now salam sayang Hsna Rahman/ 011.2557.9903..until meet again luv’yall veghi mashh ..  moga bermanfaat dears!

31 comments:

  1. mek tkde la brjadual sgt dengan benda ni. tp yg mek perasan bile mnum caffein, mmg cpt proses :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh minum kafein mudahkan proses membuang ye.. very nice tuu

      Delete
    2. Actually caffeine tu induce pergerakan usus. Sbb tu mudah lawas.

      Delete
    3. ooooo macam tu...tenkiu for this ozemmmmms info nih...suka!

      Delete
  2. Herblax memang power dan berkesan.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul..once a week kira cun la untuk cuci perut habis-habisan dgn cara lembut

      Delete
  3. Anak dan suami akak macam wajib pulak bamgun tidur je mesti membuang..akak pulak tak konsisten.tapi takdelah sembelit..sbb memang suka air kosong.huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah bagus la mcm tu...kosongkan kotoran before start new nice day kan.. =)

      Delete
  4. wahh, tak pernah terfikir pulak waktu yg terbaik..

    melepas bila rasa je///
    hahah, tapi kadang2 perasan jgk yg jarang membuang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahha...tu la Hsna pun baru tahu lepas hadam satu buku nih #KapsulSihatNabi... then tu yg sedikit sebyk cuba share sini..mix n match each n every info yg dikumpul everywhere..hihi

      Delete
  5. Melepas ikut dan je. Hehe. Tak boleh nak control benda ni. Hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah...adeh nape mcm lucu plak ayat Siqah...hehe

      Delete
  6. suka makan herb lax.. membuang senang tp mkn buah epal hijau dijadikan salad dgn mayonis ok jugak

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la Hsna sgt xsuka epal hijau..salad ok..

      Delete
  7. sy selalunya sblm tido da membuang hahaha... tp tgk jg apa yg sy mkn hari tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus2...ringan je perut dan tubuh kan..

      Delete
  8. bangun tidur aje akak kena minum air kosong 2 cawan dulu barulah boleh membuang setiap hari kalau tak, tunggu ajelah masanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. amalan yg baik tu.. kulit pun lebih cantik bila minum air slps bangun tidur..nak2 air suam

      Delete
  9. Hakak ok je bincang pasal ni Husna. Selalunya hakak buang sekali je....jarang sangatlah 2 kali. Sebabnya tak rasa nak membuang hihi....Nampaknya kena makan betik banyaklah lepas ni... Nak makan Shaklee tak mampu hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makan betik sedap tu kak...buah feveret Hsna tu..klu jeruk sedap kan? eh?? haha...no good no good!

      Delete
  10. yup dulu mmg ada trbaca..waktu bagi baik utk membuang..alhamdulilah so far irda tiap pagi mesti membuang

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah..ringan je tubuh kan? Insyaallah tu jgk blh jd tanda aras tahap kesihatan tubuh kita..

      Delete
  11. Best juga cerita membuang air besar nie..

    Sebab itu ada tagline nikmat masuk dan nikmat keluar

    ReplyDelete
  12. My sis punya digestion teruk. Rasa mcm kena star dia on some kind of supplement. This post is so true. Tambah yg time exam tu. Jenuh telan buah sayur air yogurt. Jerawat naek rambut gugur. Nanesss


    afifahaddnan.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. aloooohh macam agak teruk tu..steghess yg amat tubuh tu...

      Delete
  13. oh tak sangka pula buang air besar ada waktu waktunya yang kita perlu patuhi. ingat pakai hentam je. selama ni saya buang air besar tak ikut masa pun. main buang je pada bila bila masa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...asal membuang kira ok la kan...tp better lebih kurang masa ni la

      Delete
  14. Saya setuju dengan entri ni bahawasanya isu membuang ni perkara penting. Setiap hari mesti membuang. Banyakkan minum air dan makan banyak buah-buahan untuk memudahkan proses membuang :)

    ReplyDelete
  15. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete