Friday, 13 May 2016

UNIKNYA….


Jeng…jeng..jeng…apa yg uniknya??   ツツツ  TUBUH KITA.

p/s: warning!! Entry ni sedikit panjang tp jangan isau sebab info sangat unik dan menarik menanti anda!! So stay tune & continue reading ye…✌☺

Korang tau tak  tubuh kita ni antara 7 keajaiban dunia..Korang pernah explore tak setiap inci tubuh korang sendiri…penah or tak penah??
Let me point out some of unique parts on our body….fingerprint! ☝☝dalam berjuta-juta  manusia kat dunia ni xde seorang pun mempunyai cap jari yang sama…betul tak???subhanallah amazing kan???


Manakala kulit kita pulak antara organ yang paling “tough” semata-mata untuk protect tubuh kita tapi dalam masa yang sama kulit merupakan organ yang paling sensitive… real hebat kan??

 Tubuh kita ni diliputi dengan organ yg paling besar iaitu kulit… kulit bukan sekadar kulit tau.. kulit kita ada 3 lapisan utama iaitu epidermis, dermis dan lemak bawah kulit…amazing betul ciptaan Allah ni..

Extra info::
Di lapisan dermis pulak terdapat 2 jenis sel:
1)        Fibroblas- Fibroblas fungsinya untuk menghasilkan kolagen dan bantu gantikan fiber kolagen yang rosak dengan kolagen yang baru

2)      Elastin- Elastin pulak bantu tisu kulit kembali kepada bentuk asal kulit/ meregangkan serta menganjalkan struktur kulit.



Sel kulit yang mati akan naik ke permukaan kulit iaitu epidermis, Sel kulit kita sentiasa menghasilkan sel-sel baru setiap 30-120 hari..jadi selepas 30-120  hari sel kulit akan matang dan mati then diganti dengan yang baru..this process keep going selagi kita hidup…so kulit mati ni akan jatuh bila kita cuci muka atau kita scrubkan muka kita…(that’s why pemakanan yang baik sgt ptg untuk bantu kulit kita keep growing secara sihat dan bagus)

Samaada luaran atau dalaman, skin protection sangat penting, Perlindungan dari apa? Uisshh banyak factor skrg ni tau…perlindungan dari sinaran uv matahari, pencemaran bahan kimia, pemakanan yang tinggi bahan tambahan perasa/toksik dan byk lagi….


Basically kita banyak terdedah dengan cahaya matahari la kan?? Setiap hari kot. Kecuali kalau keje kita memang duk dalam umah je…ha tu lain citer la plak...tapi apa itu sinaran uv??

Sinaran uv ni ada 2..sinaran uv A dan sinaran uv B….. hihi..iam sure xramai yang tahu upenya sinaran uv ada 2 jenis kan…ngee…Hsna pun baru tau lepas attend kelas nutrisi…huhu… banyak benda lagi yang kita xtau sbnrya tau..

Sinaran uv A : Sangat berbahaya kerana ia mampu menyerap masuk sehingga kedalam dermis. Ia akan merosakkan fibroblast iaitu sel yang bertanggungjawab meghasilkan kolegen.

Sinaran uv B:  Ia boleh menyerap masuk ke lapisan epidermis  akhirnya boleh merosakkan sel –sel epidermis. Then kulit akan kelihatan kering, merekah dan masalah pigmentasi

Antara salah satu kesan sinaran uv ialah ia mampu memusnahkan kolagen semualajadi bawah lapisan kulit
Sebab tu semakin lama kita terdedah kepada matahari tanpa apa-apa perlindungan kulit kita lebih cepat kusam/ gelap/lesu/kendur/kedut/kering/merekah/berminyak/ jeragat/ jerawat / tua dari usia dan macam2 lagi masalah kesihatan… tapi ramai yg pandang ringan hal mcm ni…

“pentingkan sangat ler kecantikan yang takkan kekal tu”..sbnrnya ni bukan sebab kecantikan semata-mata…its beyond..kesihatan/keyakinan/penampilan/penjagaan/amanah…ringkasnya ia penting! Kalau pun xpenting untuk diri sendiri jaga la untuk suami dan anak-anak…◕‿-.…. Setuju tak??


So cepat-cepat cari cara untuk atasi masalah ni tau….benda sebegini boleh dielak..tu tanggungjawab kita in how well we take care of our ownself…kalau rasa sayang diri lebih maka take extra care kat diri sendiri mostly tang kulit & kesihatan as overall….heheh….kalau tak sayang xpe… hikhik

Sempena Mei ni ramai yang bertuah tau…sebabnya promo pilihan Collagen Shaklee yang tebaik … (y)


#Shaklee Collagen Powder memberikan anda dengan 3 kebaikan utama:
1)       Keanjalan- gabungan  kolagen premium dari sisik ikan merah yang tinggi daya tahan + ekstrak kekerang untuk kelancaran sendi serta mata+lactobacillus acidophilus yang membantu meningkatkan penyerapan kolagen oleh usus
2)    Kelembapan –ekstark biji camellia japonica + pfaffia untuk membantu formasi kolagen dan acid hyaluronic yang membantu menghidrat tisu tubuh
3)    Antioksidan – Gabungan vitamin C , B2  dan B6 yang membantu membebaskan tenaga yang diperlukan untuk penghasilan kolagen semulajadi dalam sel serta menentang radikal bebas (sinaran uv)


Stay tune utk ketahui lebih banyak keunikan #SCP ni….trust me..I nak kasi you all jatuh cinta habis dengan #SCP ni sebab rugi tau tak cuba…barang baik org kata!!! Hehe…until now salam sayang cinta from me
–Hsna- / 011.2557.9903

.
INFO PROMO--- 


No comments:

Post a Comment