Wednesday, 18 May 2016

KORANG TAU KERR??

Gambar hiasan utk mencantikkan entry semata2.. 

Entry lepas Hsna ada share pasal every part of our body ialah antara keajaiban dunia yang paling hebat.. a real hebat tau..even kita duk guna tubuh kita tiap-tiap hari tapi banyak kita xpenah pun ambik tahu.. antaranya bab kulit vs kolagen.

ramai igt asal kolagen je untuk cantik... ehh silap besar tuh.. kolagen ni sejenis protein yg memang dihasilkan dibawah lapisan kulit kita :: tapi ia akan makin berkurang bila cecah umur 20 keatas... sbb tu ramai yg bila dh banyak umur ramai yg terkejar nak ambik kolagen neh..

Kulit/rambut/kuku – untuk mengekalkan struktur yang cantik, anjal dan bersinar.
Sendi – as a pelincir supaya xde lg nak gerak mcm robot
Mata – as a pelembap so xdela mata kering or pedih.

Korang penah dengar tak ada  sesetengah tu (mostly warga emas) akan ambik air mata tiruan ..kenapa? sebab mata kering dan kolagen merupakan unsur yg memberi kelembapan kepada mata Air mata je pun..erk!! kalau xde susah & sakit woo... cer rasa kalu nak tau.. ><

Dan korang tau tak ovari/uterus juga perlukan kolagen untuk menguatkan tisu dan sel ovary/uterus. Kolagen ni merupakan sejenis form of protein tapi tak semua jenis protein adalah kolagen…haaaa hebat tak?? Dan sel ovari dan uterus ni form by million block of protein..so bagi wanita yang dah kawin dan nak anak, kolagen ni sangat lah penting untuk menguatkan dan tingkatkan elastisiti ovari/dinding uterus….kolagen bukan untuk cantik je tau…ramai yang tak tahu hal ni… so mmg kena gali laagi byk ilmu especially tubuh kita sdr..

tubuh kita hamper 99% adalah protein tau!! …. ngeee…tau ke tau???

Hailahhh rasanya too much info dah bg ni…so simpan untuk next entry plak… too much too share so stay tune my dears… ☺…until now salam sayang from me –HR-/ 011.2557.9903


YOUR HEALTHY BEAUTY PARTNER!


.
PILIHAN KOLAGEN TERBAIK SEMUA ORANG --

No comments:

Post a Comment