Thursday, 14 April 2016

ANDA MUNGKIN SALAH SEORANG MANGSA KENCING MANIS? AWASI GEJALA INI!!!


#1.Berat Badan Turun Tanpa Sebab
Biasanya bila insulin tidak stabil ia akan mengacau atau mengubah pola pemakanan seseorang. Penghidap diabetes lebih cenderung untuk “craving” makanan manis. Disebabkan ni jugak ia membuatkan seseorang itu kerap berasa dahaga.

#2.Kerap Membuang  Air Kecil dan #3.Sering Dahaga
Bila kerap kencing badan akan kekurangan cecair jadi badan akan sering memerlukan cairan selepas tu.

#4.Penglihatan Makin Lemah
Kerana tahap glukosa dalam darah meningkat

#5.Cepat Penat
Penghidap diabetes akan cepat penat kerana glukos tidak dapat ditukarkan kepada tenaga.

#6. Warna Kulit Berubah
Biasanya tumbuh bintik-bintik hitam pada kulit dan biasanya berlaku bahagian leher

#7. Kerap Lapar
Tahap insulin yang tidak stabil menyebabkan penghidap diabetes  sering  merasa lapar walaupun makan seperti biasa.

#8. Luka Sukar Sembuh
Apabila kadar gula dalam darah terlalu tinggi ia akan meningkatkan risiko jangkitan kuman lebih cepat daripada biasa. Sebab tu luka lambat sembuh.

Nak lagi clear camni, kalau gula tumpah agak-agak semut datang tak?
Lagi banyak gula lagi ramai semut datang kan? So macam tu jugak kita, kalau darah “manis” sangat maka lebih senang dan banyak kuman nak membiak area luka tu.

Ramai yang cakap kencing manis tak boleh sembuh tapi boleh dikawal dengan pemakanan yang betul. Tidak mustahil untuk bebas 100% diabetes jika betul pada caranya. Kan?


Tahukah anda kurang gizi antara punca kepada kencing manis samaada bagi yang mempunyai lebih berat badan atau yang kurus.  

Penjagaan cara makan yang berdisiplin sangat perlu diambil kira bagi penghidap kencing manis, kerapkan senaman walau sekejap dan selalu rujuk pakar untuk sentiasa update dengan kesihatan. Sila tekan link ni untuk ketahui apa yang perlu diambil oleh penghidap kenicng manis untuk bebas kenicng manis .

Lastly salam sayang Husna Rahman, 011.2557.9903
moga ebtry ni bermanfaat untuk siapa sahaja... >o<



No comments:

Post a Comment