Friday, 5 February 2016

TIP KURUS☑PROTEIN SHAKE PENGGANTI SARAPAN PAGI

Protein adalah sebahagian daripada setiap sel dalam badan kita. Ia berperanan untuk membina dan pembaikan tisu termasuk kulit, otot, membuat antibodi dan insulin. Salah satu perkara yang paling menarik tentang protein adalah  badan  menghasilkan beribu-ribu protein yang berbeza daripada hanya 20 asid amino. Kesemua 20 amino asid ini mempunyai peranan penting namun tidak semua jenis penting sebagaimana yang diperlukan dalam diet setiap hari.

Asid amino boleh digunakan untuk menghasilkan tenaga, tetapi tugas utama mereka ialah membina protein. Beberapa asid amino juga mempunyai peranan untuk membentuk neurotransmitter dan hormon. 20 jenis asid amino mempunyai struktur kimia yang berbeza yang menentukan bagaimana ia digunakan . Setiap protein terdiri daripada 50 hingga 2000 asid amino yang dihubungkan bersama-sama dalam urutan tertentu mengikut arahan genetik (Institut General Medical Sciences) Selepas asid amino bergabung ke dalam bentuk yang unik dan setiap daripada mereka menentukan fungsi protein

Terdapat 2 kumpulan asid amino
#.Essential amino acis
#.Non-essential amino acid

#.Essential amino acid
Kita perlu mendapatkanya melalui makanan yang kita selalu  makan kerana badan tidak boleh mengahsilkan essential amino acid dengan sendiri.

Sembilan daripada 20 asid amino adalah penting  tetapi orang dewasa hanya perlu mendapatkan lapan daripada mereka: valine , isoleucine , leucine, lysine , methionine, phenylalanine , threonine dan tryptophan.

Satu lagi essential amino acid ialah - histidine - hanya penting untuk bayi.

Badan kita tidak menyimpan asid amino jadi ia memerlukan bekalan harian yang tetap untuk membina kulit yang sihat dan cantik, otot yang mantap, rambut yang sihat dan kuku yang kuat.

#.Non essential amino acid
Bukannlah nak mention kat sini –non essential amino acid- ni tak penting langsung or tak diperlukan langsung tapi tak sepenting essential amino acid tadi.... harap jangan salah faham ye.. sebab ianya dipanggil non kerana ia disintesis/boleh dihasilkan oleh badan dengan sendiri tanpa perlu diambil dari luar seperti makanan.

Non essential ni mempunyai kepentinganya yang tersendiri dalam badan kita. Apabila tubuh kita berada dalam keadaan tertekan atau sakit badan tidak mampu untuk menghasilkan asid amino yang cukup untuk memenuhi keperluan harian tubuh. 

....
Sebelum proceed nak lanje satu gambar penawar stress..hikhik
babbb betul budak kat atas ni kan? at least babbb-babbb bdak ni comel
babbb-babb kita agak2 comel dak???

Korang perasan tak  bila kita stress, tak cukup tidur, sedih atau dalam keadaan marah kesannya boleh nampak kat kulit..sebab pertumbuhan/perkembangan protein terganggu atau tak seimbang.. kulit dan rambut kita hampir keseluruhannya terdiri daripada protein.

Sama jugak bila kita stress tak semena-mena rasa nak makan tak menentu, selera lain macam pulak tu kan? Kadang-kadang yang tak lapar pun, sajeee nak makan... hah kan betul tak? ni  berkaitan jugak dengan hormon, bila kita "cakap" atau " kita "rasa" lapar hakikatnya perut belum lapar lagi pun tapi otak dah trigger kita untuk makan...so sape-sape "iman" tak berapa nak kuat + goyah akan keep makan.... tu yang jadi stress je makan, stress je lapar..ni la kejenya..so berubah sekarang!!!!

Then dengan minuman protein shake boleh disiplinkan korang punya selera. Ia berupaya mengenyangkan dalam jangka masa lama sebab kita bekalkan makanan yang sememangnya yang diperlukan oleh sel tubuh yang sihat, dan protein mampu "uruskan" hormon stress dan hormon lapar kita dengan elok. Oleh sebab tu protein shake pilihan wajib dalam diet semua orang. 

Let me share protein shake pilihan ramai:
 1. ESP SOY PROTEIN + MEALSHAKE PROTEIN
#.padanan terbaik untuk tambahkan berat badan
#.tambahkan selera makan
#.seelok-eloknya diambil selepas makan --bila dah selesai makan tu kan boleh la nak slurpkan campuran ESP + MEALSHAKE sambil-sambil tengok TV, main game, or anything else korang punya aktiviti

2.ESP SOY PROTEIN + CINCH SHAKE
#.padanan terbaik untuk turunkan berat badan
#.membantu meningkatkan metabolisme badan dengan cara yang betul
#.terdapat 3 perisa utama: Vanilla, choco & cafe latte
#.minuman protein shake yang boleh membantu anda membentuk otot dan bentuk badan yang diidamkan dengan langkah yang efektif dan berkhasiat.



promo still jalan y'all...
Salam sayang Husna Rahman
husnasukahijau@gmail.com | 011.2557.9903

-
sila klik link bawah untuk tahu detail tentang YES PACK ni... 

No comments:

Post a Comment