Monday, 8 February 2016

KEPENTINGAN ASID FOLIKAsid folik bukan hanya untuk wanita hamil..!!??Rupanya masih ramai yang salah faham bahawa asid folik hanya untuk wanita hamil sahaja. Asid folik sangat penting untuk membantu tubuh membuat sel-sel darah merah yang baru. Sel darah merah sangat penting untuk membawa oksigen dari paru-paru keseluruh anggota badan.

Penghasilan sel darah merah yang terhad atau kekurangan sel darah merah akan mudah mengalami rasa penat, mengah, mudah mengantuk dan kurang tenaga apabila membuat sebarang kerja/aktiviti hatta kerja-kerja ringan kerana pengangkutan oksigen yang terhad keseluruh anggota tubuh. 

Antara tanda-tanda kekurangan asid folik ialah kelihatan pucat, mudah penat, tekanan darah rendah atau dengutan nadi sangat lemah. Kesan-kesan kekurangan asid folik kepada kesihatan seperti ulcerative colitis, penyakit hati, kurang tenaga, penyakit saraf dan sebagainya.

Asid folik sangat penting:

*untuk mencegah daripada penyakit kanser kolon
*kanser pangkal rahim
*hindari strok – berkaitan kesihatan saraf
*penyakit jantung – berkaitan kesihatan saraf
*mencegah masalah nyanyuk –alzheimer
*kurang pendengaran   -   age-related mascular degeneration
*masalah penglihatan
*elak tulang rapuh –osteoporosis
*susah tidur
*sakit otot – sengal-sengal sendi
*meningkatkan kesuburan - menjadikan kondisi rahim lebih kuat dan sihat
*suplimen asid folik berganda-ganda kepentingannya kepada wanita yang merancang atau sedang hamil -  untuk mencegah keguguran dan kecacatan kepada bayi

Bayi sumbing antara faktor kekurangan asid folik semasa hamil

 
Tip extra: pakar perubatan menyarankan wanita hamil untuk mengambil 400-600 mikrogram asid folik setiap hari untuk mencegah kecacatan pada bayi. 

*bagi wanita yang merancang untuk hamil disarankan untuk mengambil asid folik bagi menggalakkan kesuburan serta sebagai persedian kepada tubuh bakal ibu untuk perlekatan janin.

Menurut Dr.Zubaidi, bagi mereka yang memang sukakan dan memang ambil sayuran setiap hari tidak diwajibkan untuk mendapatkan bekalan asid folik melalui suplimen tetapi bagi yang tidak gemarkan sayuran sangat disarankan untuk membekalkan suplimen asid folik. 

Shaklee menawarkan spektrum penuh 8 jenis B Kompleks bersama-sama asid folik dan biotin untuk keberkesanan yang sempurna. 

Shaklee menformulasikan B Kompleks yang unik iaitu mempunyai kadar serapan yang tinggi dan berkualiti. Ini kerana asid folik yang semulajadi tidak mudah diserap oleh tubuh. 

Folik asid semulajadi dari Shaklee sangat baik untuk penghidap leukimia bagi mengahasilkan darah merah yang sihat. 


Kebaikan-kebaikan B Komplek Shaklee:
#. membantu menukarkan makanan kepada tenaga
#. meransang sirkulasi darah dalam tubuh
#.membantu tumbesaan elok bayi dalam kandungan
#. elak rambut beruban dan botak sebelum usia
#.meredakan senggugut

Biasanya kalau korang dapatkan B Komplek di farmasi-farmasi pastikan terdapat sekali dengan asid folik kerana sesetengah B Komplek tidak dirumuskan sekali dengan asid folik dan biotin. Kerana asid folik dan biotin sangat mahal.

Penting ke tak penting asid folik ni anda boleh nilainya sendiri....kerana tubuh anda adalah hak anda. Kalau rasa sayang lebih kat diri sendiri pilih hanya yang terbaik untuk diri sendiri dan insan sekeliling anda! cegah lebih murah dari mengubati..
.
Salam sayang Husna Rahman
Share with love share with care...from the bottom of my heart!
011.2557.9903

No comments:

Post a Comment