Wednesday, 3 February 2016

KANSER: MASIHKAH ADA SINAR UNTUK KEMBALI SIHAT?

Badan kita terdiri daripada jutaan sel-sel. Kanser bermula di dalam sel. Kanser bermula dengan perubahan dalam mana-mana bahagian sel atau sekumpulan kecil sel-sel.


Sel-sel dalam tubuh kita membahagi dengan tersusun dan mengikut nombor-nombor pembahagian mitosis dan meosis sel. Sel-sel menghasilkan isyarat untuk mengawal berapa banyak dan berapa kerap sel-sel membahagi. Jika mana-mana isyarat-isyarat ini rosak atau hilang sel-sel akan mula berkembang dan membiak terlalu banyak dan akhirnya membentuk gumpalan yang dipanggil tumor. Disinilah kanser bermula.



Contoh:
Leukimia ialah antara jenis-jenis kanser yang bermula-mula dari sel-sel darah. Mereka tidak membentuk tumor pepejal sebaliknya sel-sel rosak ini terkumpul di dalam darah dan kadang-kadang sumsum tulang.

Kuncinya terjadi kanser ialah apabila terdapat perubahan tertentu di dalam gen sel atau kumpulan sel. Jenis sel-sel dalam badan melakukan pekerjaan yang berbeza tapi pada dasarnya berfungsi dengan gerak kerja yang sama. Kesemua sel mempunyai pusat kawalan yang dikenali sebagai nukleus.


Di dalam nucleus adalah kromosom yang terdiri daripada rentetan panjang DNA yang mengandungi beribu-ribu gen. Gen pula terdiri daripada pelbagai kod yang berfungsi untuk menyampaikan mesej bagaimana sel-sel perlu bertindak. Setiap gen memberi arahan kepada sel untuk membuat sebarang aktiviti atau tindak balas. Protein dan RNA bertindak mengawal sel.Kedua-duanya akan “membuat keputusan” tentang apa yang terjadi kepada sel, apa yang sel perlu lakukan, samaada terus membahagi, atau mati. Apabila sel mati maka apa yang perlu dilakukan, disingkirkan atau terkumplul didalam tubuh. Apabila sel mati atau sel rosak tidak disingkirkan ia akan membentuk tumor atau gumpalan “sampah” sel.

Ia juga dipanggil sel mutasi (mutation cell). Peranan utama gen ialah memastikan semua sel –sel  berkembang dan membiak dengan teratur, tersusun dan terkawal. Gen akan memastikan bahawa lebih banyak sel-sel yang dihasilkan untuk menjamin pertumbuhan tubuh yang sihat dan bertenaga.



Mutasi berlaku apabila terdapat perubahan pergerakan luar biasa semasa pembahagian sel. Ini kesan daripada kerosakan gen atau replikasi sel yang kacau bilau/ hura-hara/ tak terkawal. Sel kanser bukan terjadi dalam sekelip mata atau kesilapan replikasi satu sel sahaja sebaliknya kira-kira sekelompok/sekumpulan mutasi sel normal menjadi sel kanser.

So kanser bukan terjadi dengan tiba-tiba tapi it happening in human body through the time. Kita tak boleh detect masa pada peringkat awal kerana mungkin sebab gumpalan sel rosak masih kecil dan aktif. Bila lama-kelamaan sel rosak makin banyak, makin kuat dan kita mungkin hilang keupyaan untuk fight balik sel-sel rosak yang dah jadi kanser ni.


Antara faktor kesilapan replikasi atau mutasi sel ialah:

Pendedahan kepada radikal bebas seperti bahan kimia, bahan pencemaran dan sinaran uv terlampau

Selain itu kandungan protein yang dihasilkan oleh tubuh secara berlebihan juga menjadi faktor kenapa sel “terpaksa” membahagi tanpa kawalan. Apabila terlalu banyak protein dihasilkan maka ia kan mencetuskan pembahagian sel terlampau banyak yang boleh mengakibatkan kanser.

Atau faktor lain ialah apabila sebahagian protein yang berfungsi untuk memberitahu gen supaya menghentikan aktiviti sel pemisah tidak boleh dihasilkan atau protein tersebut sangat kurang.


Info tambahan:

Roughly perkaitan antara protein dan DNA dalam sel badan kita


Confiuskan kenapa lebih protein pun kanser kurang protein pun kanser jugak? Habis tu macam mana?

Protein terdiri daripada gabungan kumpulan amino asid-amino asid didalam tubuh kita. Terdapat 2 jenis amino asid #essential amoni acid dan #non-essential amino acid

Tubuh kita tidak menghasilkan essential amino acid dengan sendirinya sebaliknya perlu ditambah melalui pemakanan harian seperti telur, ikan dan ayam. Essential amino asid (protein) ini sangat penting untuk memastikan tubuh kita dapat menghasilkan sel yang sihat serta menjadi penghalang kanser daripada berlaku dan merebak.



Vivix oleh Shaklee mempunyai kemampuan untuk menembusi ke peringkat dalam sel dan mengubah kesilapan gen yang telah berlaku. Setelah diperbaiki dan ditingkatkan sel mampu berkembang dengan lancar dan pembahagian sel berlaku dengan sempurna, tanpa kecacatan. Dan baki sel-sel yang rosak akan disingkirkan. 

Jadi dengan izinNya bersama-sama usaha kita dengan pengambilan VIVIX secara konsisten adalah tidak mustahil lagi untuk bebas dari kanser.


Video kat bawah ni menununjukkan macam mana pembahagian sel -sel yang cacat atau berlaku kesilapan semasa replikasi akhirnya membesar membentuk sel kanser.


video





Testimoni 




until now salam sayang dari Husna Rahman, sebarang keraguan atau pertanyaan atau jugak teguran boleh refer Husna via 011.2557.9903.
.
bila study pasal ni balik rasa-rasa nak sambung je medik semula, ni la bahana belajar separuh jalan....huhu..xpe apa yang Allah telah aturkan adalah yang paling baik, Insyaallah. 

No comments:

Post a Comment