Sunday, 17 January 2016

KEBAIKAN PUASA UNTUK KESIHATAN

Assalamualaikum..

First nak Tanya kalau korang sakit apa yang biasa korang alami?

Rasa sakit, tak selesa, emosi pun kurang stabilkan? Dan  yang paling jelas ialah selera makan kurang atau keinginan nak makan menurun. 

Penurunan nafsu makan merupakan satu mekanisme alami tubuh supaya tenaga dapat difokuskan kepada system imun dan tidak dipakai dalam system pengadaman dan pencernaan.

Atau dengan fahaman mudahnya perut “direhatkan” untukt umpuan proses penyembuhan tubuh.

Sistem pengadaman (perut) merupakan komponen organ yang paling besardan yang paling berat dalam tubuh. Sistem saluran pengadaman kita tidak pernah berhenti bekerja dimanagerakan peristalsis berlaku 24/7 setiap hari. 

Jika  kita makan sekurang-kurangnya 3 kali sehari sebenarnya kita tidak pernah  member peluang kepada perut kita untuk berehat kerana rangkaian proses pencernaan berlaku selama 6-8 jam setiap masa.

3kali makan x 8jam= 24 jam usus bekerja


This means: 1 hidangan sekali makan memerlukan 8 jam untuk  diproses sepenuhnya oleh system pencernaan dan penghadaman. Dah tiga kali makan  of course 8,8,8 = 24 jam…tu kalau  3 kali makan,kalaulebih…huiih “penat” sistem pencernaan korangkan? Kejam betul kita ni…

Apabila perut kita dimasuki jumlah makanan yang banyak perut  perlu bekerja dengan lebih kuat dan  kesan daripada kerja kuat ni akan memberi kesan jugak kepada organ-organ lain.

Contoh bagaimana organ-organ dalam system pencernaan dan penghadaman bekerja: 

Jantung mengepam darah dengan cepat dan diameter saluran darah arteri mula menjadi lebar supaya lebih banyak darah dapat masuk ke system pencernaan. Lama-kelamaan keanjalan saluran darah akan makin berkurang.
Paru-paru menyerap lebih banyak oksigen supaya dapat memudahkan pembakaran zat makanan yang dimakan.
Hati juga menaikkan metabolism supaya fungsi meneutralkan dan membersihkan bahan beracun yang mungkim masuk bersama-sama makanan yang dimakan ketahap optimum.
Hempedu mula menyalurkan jusnya bagi menghidrolisis lemak
Ginjal juga terpaksa bekerja dengan lebih keras bagi menyingkirkan sisa dan elemen yang merbahaya di dalam darah.

Terdapat beratus proses kimia dalam organ-organ pencernaan yang beroperasi secara terus-menerus dan yang pasti “memakan” tenaga yang banyak. Oleh sebab tu sepanjang proses penyembuhan tindakan mengurangkan beban pekerjaan kepada system system pencernaan dan pengadaman dapat mengalihkan sebahagian tenaga yang digunakan untuk proses penyembuhan.

 So macam manakita boleh bantu perut kita untuk rehat?


Allan Cott (1975) mengatakan “Fasting as a way of life” dimana dengan berpuasa kita sebenarnya telah member masa rehat fisiologi menyeluruh kepada system penghadaman dan pencernaan, system saraf pusat dan menormalkan metabolism tubuh.

Masa “rehat” ni jugak dapat membantusel-sel dalam tubuh (cth sel kulit, sel rambut,tulang) untuk menjalankan proses rehabilitasi dan regenerasi dengan lebih baik. 

Contoh pergantian sel-sel kulit baru berlaku selama 90-120 hari dan proses membuang sel mati (kulitmati) berlaku setiap hari dalam tubuh kita.Bila berpuasa lebih banyak tenaga dapat dibekalkan untuk proses pembentukan kulit-kulit baru yang lebih sihat. 

Proses regenerasi sel-sel perut juga berlaku setiap hari tetapi kesan daripada beban kerja yang keras, banyak proses tidak dapat berjalan dengan sempurna jadi puasa dapat member peluang kepada tubuh untuk melakukan regenerasi sel-sel saluran pencernaan secara optimum. 

Selain tu dengan berpuasa tubuh dapat menfokuskan seluruh tenaga untuk memperkuatkan daya tahan tubuh serta member peluang kepada system pencernaan dan penghadaman untuk memperbaharui sel-sel dengan lancar tanpa sebarang gangguan aktiviti lain oleh tubuh.


Apabila kita berpuasa sebenarnyakan lebih banyak lemak “terbakar” tau. Nak tau macam mana?

Apabila kita berpuasa selama 12jam proses metabolism glukosa sebagai bahan bakar pilihan terhenti. Tubuh kita kemudian akan berusaha untuk mencari sumber tenaga yang lain dengan melakukan glikolisis deposit lemak didalam tubuh serta dekomposisi glikogen yang tersimpan didalam hati menjadi tenaga dan kalori yang akan digunakan oleh badan..kang tak  pasal-pasal badan jadikurus, slim-mlim..wooow….


........
.
Husna dulu sangat susah nak puasa melainkan bulan Ramadhan...puasa ganti last minute baru habis, puasa sunat? jauh panggang dari api...bertuah betul kalau Husna boleh puasa sunat..memang award besar la kalau boleh perform puasa sunat Isnin or Khamis...
.
Tapi sekarang alhamdulillah slow-slow belajar puasa sunat Isnin & Khamis..bila ada ESP SOY PROTEIN sebagai bekalan sahur setiap pagi or minum sebelum tidur memang membantu Husna untuk go on dengan puasa sunat dengan semangat...

Puasa lebih bertenaga dan  bersemangat dengan ESP SOY PROTEIN. 


        SignatureHusnaRahman | Rakan Sihat Anda | 011.2557.9903


No comments:

Post a Comment