Thursday, 7 January 2016

3 SEBAB UTAMA RAMBUT GUGUR

Secara umumnya tempurung kepala ditumbuhi 100,00 helai rambut dan pada masa yang sama jugak 80-100 helai rambut akan luruh/gugur setiap hari. Tapi jika keguguram rambut lebih banyak dari tu itu maksudnya tak normal. Itu salah satu bukti aktiviti penuaan tubuh. Semakin kurang nutrient oleh tubuh semakin banyak dan cepat rambut gugur. Kerana rambut juga mengalami penuaan jika tidak dijaga elok-elok atau tidak diberi “makan” makanan yang berkhasiat.

Kalau dah isu penuaan ni bukan rambut je tau akan mengalami penuaan apabila umur makin menaik even seluruh tubuh seperti kuku rapuh, kulit berkedut dan kusam dan sakit sendi juga antara contoh tubuh sedang menjalani aktiviti penuaan. Dan of course itu tanda-tanda yang tidak baik untuk diri kita. Tapi kita punya pilihan untuk melambatkan malah menyekat aktiviti penuaan ni..baca next verse kalau korang rasa nak tahu…

Terdapat 3 faktor utama kenapa rambut gugur, yang ni general dimana semua orang alami tanpa pengecualian…hehe…memang asas sungguh lah senang citer..jum baca..

#1. Hormon
Ketidakstabilan hormone  antara faktor yang menyumbang kepada keguguran rambut. Lebih-lebih lagi bagi ibu mengandung, yang baru melahirkan anak, pengambilan pil perancang atau dalam fasa putus haid. Ia terjadi disebabkan tindak balas hormone dalam badan, tahap stress juga boleh mengganggu pertumbuhan rambut kuat dan sihat malah reaksi kepada pengambilan ubat-ubat juga boleh mengganggu tahap kestabilan hormone.

Sebelum ni Husna ada post dekat page TIP SIHAT: ibu hamil lebih cenderung memiliki rambut yang lebat,cantik dan bersinar kerana dipercayai semasa hamil peningkatan dan perubahan hormon menjadikan rambut lebih segar dan subur. Dan seri ibu hamil tu terpancar lebih bersinar dari biasa tau..ni semua keje hormone la..hormon happy lebih kot…kan? 

Tapi tak semua alami situasi yang sama. Sesetengah tu sebaliknya, asal hamil je rambut banyak gugur dari biasa, asal hamil je rambut jadi kering atau berminyak.. different person different effect. Maklumlah hormone tak sama level… (^,^)

Dan sesetengan tu jugak memang genetik dia macam tu..memang asal mak-ayah rambut tak kuat, rambut nipis dan mudah gugur..so anak lebih cenderung untuk dapat genetik yang sama…korang rasa kalau dah berkaitan genetik ni kita masih mampu nak ubah tak? Ke nak “redho” aje…Sabar adik, kakak,abang, mak cik, pak cik, atuk, nenek,  Husna punya cadangan camna nak selesai masalah ni even start dari genetik sekalipun insyallah…just go on dulu dengan bacaan ni..takde masalah takde penyelesaian…

#2. Kurang Vitamin
Pengambilan vitamin biotin, Vitamin B6, B12 dan zink dengan konsisten dalam membantu rambut agar lebih kuat, segar,lembap dan berkilat. Bagi yang cukup pengambilan vitamin memang kurang alamai masalah rambut, kulit, kuku dan lain-lain lagi. Kerana nutrient cukup jadi takdelah rambut kena “curi” nutrient daripada kulit ke atau kulit terpaksa “curi” kolagen dari sendi ke..kalau dah makanan cukup tak perlu lagi “mencuri” organ lain..
p/s: sama la jugak dengan situasi masyarakat kita sekarang ni kan…kalau makanan semua cukup, perut kenyang….takdenya orang nak mencuri sesuka hati…melainkan TAK CUKUP…betul tak?..akhirnya kepincangan berlaku.. 


#3. Pemilihan produk pencuci rambut yang tidak sesuai atau kandungan tinggi bahan kimia. Kulit kita mempunyai liang-liang yang sangat halus. Sama jugak dengan folikel kulit kepala. Kulit kita mempunyai kemampuan untuk menyerap bahan kimia seterusnya bahan kimia tersebut akan masuk kedalam saluran darah. Ini jugak menjadi salah satu faktor kenapa migraine boleh berlaku selain menyebabkan rambut gugur dengan banyak. Kita sepatutnya membekalkan rambut dengan sumber nutrient tapi kita lebih prefer nak lumur campuran bahan kimia kan?..you see the result..

Husna guna jugak shampoo biasa kat pasaraya tu tapi jangan guna kerap sangat, lama-lama rosak rambut malah bahaya untuk kesihatan untuk jangka masa panjang kesan daripada campuran bahan kimia.  tukar-tukar nak jimat punya pasal...hikhik..sayang tak bertempat ni masalahnya..

Info tambahan tentang penyakit kulit kepala:
Penyakit kulit kepala ni orang medik panggil jugak Autoimun di mana folikel rambut diserang sel darah putih. Folikel kemudiannya menjadi sangat kecil dan jumlah rambut yang tumbuh akan makin berkurang dan rambut menjadi nipis. Ini mungkin berkaitan dengan genetik jugak la agaknya.. korang boleh research more on this matter after this..kalau boleh jum share sini jugak…

Makanan yang boleh membantu mencegah keguguran rambut

##. Telur

##. Makanan laut

##.Tauhu

##.Salmon

##.Daging/ayam






Suplimen untuk atasi masalah rambut gugur:

ESP SOY PROTEIN
Rambut sememangnya terdiri daripada protein. Ia terbina hampir dari 90% protein iaitu protein keratin. Jadi dengan pengambilan ESP PROTEIN POWDER korang telah membantu hampir 90% pembinaan rambut kuat dan sihat.

ZINC COMPLEX
Membantu menguatkan rambut seterusnya mengurangkan keguguran rambut.
Membantu mengaktifkan 200 jenis enzim yang menggabungkan DNA, RNA dan protein untuk membantu regenerasi sel-sel serta memelihara metabolism gigi, kuku, rambut serta pertumbuhan remaja.

B COMPLEX
Mengurangkan rambut beruban, kelemumur, gugur dan membantu mengekalkan kesihatan kulit kepala dan rambut.
Bertindak sebagai anti-stress yang penting untuk keseimbangan hormone.

PROSANTE HAIR CARE
Set penjagaan kulit kepala dan rambut yang 100% semulajadi dan mesra alam. Tanpa campuran bahan kimia dan mengandungi sepenuhnya tumbuhan herba kesihatan. So kalau ia odorless tu harap faham la kan..sebab ia semulajadi..


Additional: 


VIVIX
Membaiki penyakit genetik kerana ia mampu menembusi tahap sel sellular.Ia membantu membaiki struktur penyakit genetik yang tak  normal kepada normal.

COLLAGEN POWDER
Collagen juga merupakan sejenis protein yang dapat membantu menguatkan malah mencantikkan rambut. Kalau dah cenggini kan bukan muka je flawless rambut pun flawless sekali...hebat ke hebat?




Testimoni:
PROSANTE HAIR CARE SET

RAMBUT LEBAT DENGAN ZINC COMPLEX

SUPLIMEN UNTUK KULIT KEPALA SIHAT


Until now salam sayang Husna Rahman
meet me via 011-2557 9903


No comments:

Post a Comment