Monday, 28 December 2015

TIP DIET SEIMBANG YANG LUAR BIASA



Ordinary lifestyle & knowledge give you an ordinary life status
Extraordinary lifestyle & knowledge give you an extraordinary life stuff

Nak tahu apa yang luarbiasanya.. teruskan explore this “boring” writing..

Dulu kita biasa dengar pyramid makanan tapi  bila zaman dah moden, dunia pun penuh warna-warni, here come diet pelangi..mesra alam & ceria je kan? So prinsip diet pelangi terdiri daripada menu makanan yang sihat, seimbang dan bervariasi.

Kenapa kita perlukan diet pelangi?
Untuk memastikan pembekalan kalori yang secukupnya
Membantu jaringan tisu yang rosak
Membantu pertumbuhan tisu dengan kadar optimum
Memastikan pembekalan vitamin dan mineral yang secukupnya

Kalau nak di listkan semuanya sampai sudah tak habis so nak tahu lebih-lebih follow next-next entry lepas ni..hikhik…

So macam mana diet pelangi yang sebenarnya?
Seimbangkan antara karbohidrat, protein, sumber amino-amino asid essential, lemak, multimineral, multivitamin dan air.


Until here Husna nak korang fokus 100%, perhatikan baik-baik apa yang Husna baru aje mention kat atas ni…yes 7 elemen kat atas tu. Kalau diet seharian korang consist of these 7 elements that’s mean you are success people dears!! Congratulation!!

Tapi banyaknya, betul ke ni? Betul la..ini bukan orang panggil banyak dik ni orang panggil makan yang mencukupi dengan apa yang tubuh nak..so jangan duk risau pada perkara yang you tak perlu risau…faham?

So dalam mencampurkan pelbagai variasi makanan, komposisi kombinasi zat-zat makanaan kita perlu perhatikan dan pastikan kadar yang sesuai dengan keperluan tubuh.

Pengambilan makanan yang terdiri daripada protein sahaja tanpa karbohidrat tubuh akan mengalami sparing effect iaitu keadaan protein yang berubah menjadi kalori. Kerana protein yang dimakan tak dapat digunakan untuk keperluan tubuh yang spesifik seperti pembangunnan struktur-struktur sel bagi tubuh, membentuk komponen imuniti badan, menyokong pertumbuhan badan dan hormone serta kekuatan rambut, kuku dan kulit.

Sebelum tu korang tau tak peranan protein dalam badan? Protein ialah kerangka dalam bangunan dan berfungsi sebagai bahan binaan. Ia berfungsi membuna jaringan sel-sel tubuh, membantu pertumbuhan, menggantikan jaringan sel-sel yang rosak serta penting untuk imuniti badan.

Manakala karbohidrat merupakan sumber utama untuk memperoleh kalori atau tenaga.
Lemak juga digunakan sebagai sumber kalori dimana lemak dibakar untuk menghasilkan kalori yang lebih tinggi berbanding metabolism karbohidrat. Lebihan lemak yang disimpan didalam tubuh (terkumpul) akan menyebabkan peningkatan berat badan dan risiko penyakit lain.

Mereka yang mengambil banyak protein daripada sumber haiwan lebih mudah mengalami alergi berbanding orang mengambil protein daripada sumber tumbuhan. Jadi korang perlu seimbangkan ketiga-tiganya sekaligus, tidak lebih dari satu dengan yang lain. Mereka bertiga ni akan bekerjasama dengan harmoninya bila ia mencukupi. Sama jugak lah dengan multivitamin dan multimineral lain.

Tubuh memerlukan sebanyak 40 jenis nutrient (vitamin & mineral) untuk dibahagi kepada bahagian-bahagian tubuh masing –masing setiap hari.  So every body function smooth je..contoh tubuh memerlukan kalsium untuk kelancaran sendi, kulit memerlukan kolagen untuk kekal anjal dan tegang, otak memerlukan serat lecithin dan vitamin DHA untuk fungsi kognitif otak, tubuh memerlukan vitamin B untuk keselarasan fungsi hormone yang baik dan banyak lagi…ni sebahagian keperluan fungsi penting vitamin dalam tubuh.

Kesemua ini dapat dihasilkan sendiri oleh tubuh tapi makin berkurang seiring usia yang makin banyak. So nak tak nak korang wajib topup vitamin-vitamin tersebut untuk kekal sihat dan bertenaga.

One most important thing is pastikan air yang cukup sebab air juga mengandungi mineral dan garam penting untuk tubuh. Air juga sebagai transport untuk angkut kesemua vitamin ketempat yang sepatut dituju.


Jum kita rungkai mengikut panduan al-quran pulak:

Ayat dalam al-quran pun bagitahu: [As-Syu’arak: 7]
“Dan apakah mereka tidak memerhatikan bumi betapa banyak Kami tumbuhkan di bumi dengan berbagai macam (tumbuhan-tumbuhan) yang baik?
-
Tuhan menciptakan dunia flora dan fauna yang menakjubkan dan beraneka ragam. Terdiri daripada bentuk, warna, rasa dan aroma yang pelbagai. Semua ini diciptakan dengan fungsi dan manfaat yang spesifik daripada perspektif zat makanannya memiliki kandungan zat yang berbeza-beza. Quran memerintajkan kita supayamelakukan penyiasatan dan kajian kita sendiri mengenai tumbuhan-tumbuhan yang baik.


Pola makan yang ideal
10-20% makanan dari haiwan
60% dari makanan sumber biji-bijian
30% makanan sumber daripada buahan dan sayuran

Cuba kita tengok daripada perspektif fisiologi tubuh manusia vs keperluan makanan oleh tubuh manusia
Dalam mulut kita ada 32 batang gigi kan? Terdapat 4 batang (12.5%) merupakan gigi tajam/ gigi taring yang digunakan untuk memotong daging dan seterusnya 20 batang gigi geraham bagi mengunyah makanan yang terdiri daripada bijian seperti roti, nasi dan sebagainya. Baki lagi 8 batang ialah gigi seri untuk mengunyah sayuran dan buahan. Unik kan?



So kesimpulan akhirnya macam mana untuk pastikan kita dapat memenuhi keperluan tubuh kita sepenuhnya?

~~Pastikan sekurang-kurang korang ambil 5 jenis buah yang berlaian warna setiap hari: pilih buahan yang boleh dimakan bersama-sama kulit kerana ia dapat membantu korang bakar lemak

~~Pengambilan      hidangan sayur-sayuran yang cukup: pilih sayuran salad kerana tahap glisemik lebih rendah

~~Pilih makanan berprotin tinggi sebagai sarapan pagi untuk membantu pembekalan tenaga dan seimbangkan kadar gula dalam darah, meningkatkan metabolism tubuh serta membantu korang lebih cergas dalam keadaan tubuh tanpa/kurang lemak

~~ Air yang mencukupi

~~Tambahkan pengambilan suplimen untuk topup keperluan tubuh:

SET KESIHATAN PREMIUM BY_SHAKLEE

ESP SOY PROTEIN:

Sumber protein essential (9 amino-amino asid penting)
Ekstrak utama daripada soya non-gmo
Membantu memberikan tenaga dan tahan lapar
Sempurna untuk kesihatan dan kecantikan kulit, rambut,kuku, otot, darah, prgan, hormone dan lain-lain
Sangat baik untuk pemulihan uterus, ovari dan pembesaran prostat
Bagus untuk lancarkan system pembuangan
Kunci kepada awet muda
Meningkatkan system imun

MULTIVITAMIN & MULTIMINERAL: VITALEA WITH IRON FORMULA:


Membekalkan spectrum penuh keperluan vitamin dan mineral asas oleh tubuh.
Setiap dos vitamin yang terkandung dalam Vitalea ialah yang paling minimum, kalau korang mempunyai masalah tertentu seperti masalah sendi korang disarankan mengambil lebih kalsium dari ostematrix + kolagen powder





+OMEGA GUARD:




Penjagaan kesihatan as overall merangkumi pengawalan kolestrol, tekakan darah, kekuatan dan daya tahan tubuh serta kecerdasan otak.
.



In case kalau korang berhajat nak turunkan berat badan boleh gabungkan dengan  CINCH SHAKE
 Cinch mengandungi protein leucine yang amat penting 
 Untuk membantu menjaga  otot
 Tingkatkan tenaga
 Mempunyai kadar GI yang sangat rendah iaitu 22 (cinch) & 39 (ESP)
 Membekalkan 6gm kandungan serat dalam setiap hidangan
 Untuk menyelesaikan masalah lemak berkumpul
 Membantu mengawal selera makan/rasa lapar
 Mengawal paras gula dalam darah
 Membekalkan rasa kenyang dalam jangka masa lama
 Membantu membina otot yang sangat penting untuk proses metabolism  dan pembakaran lemak secara efektif.
 Terhindar dari gejala diet yo-yo
 Membekalkan 24 jenis vitamin penting dan 6gm serat larut
 Meningkatkan kadar metabolism tubuh.
 Soya non-gmo

LECITHIN


Bakar lemak kasi halus supaya senang nak buang
Bantu tubuh untuk tidak bersama-sama dengan lemak dalam tempoh masa lama yang akhirnya lemak menjadi lebih banyak dan keras






Korang need all these supaya daya tahan dan kekuatan tubuh dapat dikekalkan secara sihat

Nak lagi banyak info try klik sini TIP JAGA BADAN HOT!!  
HOT DOUBLE HOT LECITHIN PROMO BELI 2 LESS 5% ATAU BELI 6 PERCUMA 1...grab fast dears sebab tak lama dah pun period promo ni...lagi 4 hari...

nak direct order boleh ke sini  double lecithin  (5% less) ATAU multi lecithin (7 botol) atau special set healthy slimming promo atau nak 5 product macam kat atas tu je set sihat premium 

atau nak lagi special boleh rujuk Husna via 011-2557 9903
until now salam sayang dari rakan sihat anda, Husna Rahman!! ◕‿◕

No comments:

Post a Comment